Tom Richmond (născut la 4 mai 1966) este un ilustrator, creator de benzi desenate și caricaturist american independent, ale cărui lucrări au apărut în numeroase publicații naționale și internaționale începând din 1990.

Una dintre cele mai vechi lucrări publicate de Richmond a fost banda desenată ”Married… with Children” (”Căsătorit … cu copii”) pentru revista umoristică ”NOW” ,urmată de mini-seria ”The Coneheads” pentru revista de benzi desenate ”Marvel Comics” la începutul anilor 1990.

Specializat în caricatură, a început să facă ilustrații editoriale pentru ziare și reviste, pentru publicitate și grafică cd-rom din 1992. La sfârșitul anilor 1990 a avut o scurtă perioadă de colaborare la revista ”Cracked”,ca mai apoi să lucreze pentru revista ”MAD” în 2000.

Caricaturile și ilustrațiile lui Richmond având marca înregistrată au fost incluse în fiilme și parodii de televiziune. Richmond a fost primul ilustrator de benzi desenate din epoca modernă care a realizat parodii de televiziune și de film în culori pline, fapt ce a coincis cu trecerea refistei ”MAD” la un format în culori în 2001.

În plus față de ”MAD”, Richmond continuă să facă ilustrații independente pentru o varietate de publicații și clienți de publicitate,continuând de asemenea, să ilustreze film și televiziune. Artistul a câștigat un premiu pentru filmul ”Super Capers” ,în 2008, ca ilustrator, contribuind cu ilustrații și caricatură pentru spot-urile de prezentare și flashback ale filmului.

În 2010 a contribuit cu desenele sale la efectele vizuale speciale în filmul „I Want Your Money”, precum și la realizarea grafică a posterului de promovare a filmului. De asemenea, în 2010, a contribuit cu desene pentru rețeaua de desene animate creată de revista „MAD”.

Richmond a devenit cel de-al 34-lea președinte al Societății Naționale a Caricaturiștilor din S.U.A. ,succedându-l pe Jeff Keane până în 2015. Richmond a conceput marioneta ”Achmed Junior”, una dintre marionetele folosite de ventrilocul Jeff Dunham, în turneul ”Duncan’s Identity Crisis” din 2010, și care și-a făcut prima apariție pe micul ecran în 2011, în spectacolul ”Jeff Dunham: Chaos controlat”, la rețeaua americană de televiziune prin cablu ”Comedy Central”.

 

PREMII :

 

Caricaturistul  Anului 1998 – Asociația Internațională  a  Artiștilor  Caricaturiști

Caricaturistul  Anului 1999 – Asociația  Internațională a Artiștilor   Caricaturiști

Caricaturistul  Anului 2011 – Asociația  Internațională  a Artiștilor   Caricaturiști

 

Premiul Divisional ”Silver Reuben” pentru publicitate, 2003 – Societatea  Națională  a Caricaturiștilor.

Premiul Divisional ”Silver Reuben” pentru publicitate, 2006 – Societatea  Națională  a Caricaturiștilor

Premiul Divisional „Silver Reuben” pentru publicitate, 2007 – Societatea  Naționala  a Caricaturiștilor.

Premiul Divisional „Silver Reuben” pentru ilustrație  jurnalistică, 2009 –  Societatea  Națională  a Caricaturiștilor  Premiul

Premiul Divisional ”Silver Reuben” pentru „Cartoonistul anului , 2011” – Societatea Națională  a Caricaturiștilor

Divisional „Silver Reuben” pentru revista „Illustration”,  2015 –  Societatea Națională  a Caricaturiștilor