MOTTO : ”Caricaturiștii fac parte din schimburile culturale ale lumii”. Tošo Borković

Tošo Borković (născut în 1953 la Han Pijesak ,Serbia) este un artist caricaturist ,aforist ,ilustrator și autor  de benzi desenate din Serbia. Artistul s-a stabilit în orașul Ruma încă din 1960, studiind Facultatea de inginerie electrică în cadrul Universității din Belgrad.

După mai multe slujbe temporare,inclusiv vânzător de ziare,prin  anii ’80 artistul  s-a îndreptat definitiv spre caricatură.După un timp,s-a alăturat redacției ziarului belgrădean ”Vecernje Novosti”. Din octombrie 1986,artistul publică banda desenată  „Tosa”, care a apărut zilnic în cotidianul ”Borba” din Belgrad. Artistul a realizat , de asemenea,  benzi desenate verticale cu umor erotic numit „Gobosi” pentru săptămânalul  ”Novosti 8” la sfârșitul anilor 1980. De-a lungul carierei sale,artistul a publicat în presa națională și internațională  peste 5000 de caricaturi.

De la mijlocul anilor optzeci și până astăzi, a câștigat cinci premii „Golden PJER”, premiile cele mai importante și cele mai proeminente ale caricaturii de presă din Iugoslavia și Serbia. Nimeni nu a reușit acest lucru până acum.     Concursul pentru caricatura „PJER” a fost promovat de publicația „Vecernje novosti” în 1967.  Creatorul său  a fost  desenatorul și pictorul Dragan Savic, care a fost încurajat și sprijinit de Slobodan Glumac,redactorul-șef de atunci  al „Vecernje Novosti“.”PJER” este astăzi cel mai vechi și unul dintre cele mai prestigioase concursuri de caricatură din Balcani.

Dar Tošo Borković mai are un record: a câștigat de trei  ori Premiul Cartoon World Press din Portugalia, considerat  ca cel mai important concurs de caricatură din lume. Mulți îl consideră drept cel mai bun caricaturist sârb din toate timpurile,dar Tošo  este de părere că  cel mai bun caricaturist sârb este Dusan Petricic,pe care-l consideră un fel de mentor spiritual al său.

În total,artistul  câștigat peste 100 de premii naționale și internaționale  la cele mai mari festivaluri din lume,precum Italia,Turcia,Iran,Macedonia,Japonia, Portugalia, Germania, România,Polonia, Italia,Brazilia,Cipru și multe altele … În ultimii opt ani, a câștigat peste 35 de premii întâi în țări din toată lumea.

Artistul a făcut  ilustrații pentru multe cărți, atât pentru adulți cât și pentru copii, și, printre altele,a publicat  un dicționar interactiv multimedia pentru copii,pentru munca sa fiind răsplătit cu două premii „Neven” pentru cărți pentru copii.De asemenea, a obținut două premii pentru benzi desenate și un premiu pentru  postere.Este deținătorul  Cavalerului de Bronz pentru caricatură câștigat în  Rusia și câștigătorul titlului de  Cavaler al Spiritului și al Umorului  la Festivalul Gašin -sabor din anul  2018.     Gašin sabor este un festival internațional de benzi desenate umoristice și caricatură , fondat în 2018 la Belgrad (sub  franciza „Assemblée Gaston” din Franța), primul de acest gen din sud-estul Europei,organizat de  Centrul de  Artă pentru Benzi  Desenate din Belgrad,Asociația Artiștilor de Benzi Desenate din Serbia și  Centrul Cultural pentru Copii din Belgrad. Limbile oficiale ale festivalului sunt sârbă și franceză, iar evenimentul este preluat în țările din Europa de Vest.