Val Trifan s-a născut la 12 aprilie 1953 în Piatra Neamț, România și este un artist polivalent: pictor, sculptor, grafician și caricaturist.
Absolvent în telecomunicații, urmează cursurile de artă plastică, pe care le abandonează.
Debutul în caricatură îl face în presa locală din Piatra Neamț (ziarul «Ceahlăul»), în care publică la rubrica «caricatura săptămînii». Au urmat cîteva expoziții personale de caricatură la sediul aceluiași ziar.A colaborat  la mai multe ziare și reviste naționale.
Participă la saloane internaționale de umor: Istambul-Turcia, Kioto-Japonia, Marostica și Tolentino-Italia, Montreal-Canada, Gabrovo-Bulgaria, St.Juste le Martel-Franța, Zemun-Serbia și Muntenegru, Knokke-Heist, Bree și Kruishoutem-Belgia, etc.
Val Trifan își caută inspirația în imaginar, în experiențele personale, în această realitate complexă și mai ales în cotidianul compus din fragilitate și tenacitate, de blîndețe și de forță.
Ca pictor, expune în mai multe galerii: Piatra Neamț, București, Cluj, Bacău, Câmpina,Botoșani, Iași, etc., fiind premiat în mai multe rînduri.
Din 1992, se stabilește în Bruxelles, unde lucrează ca artist independent. Expune pictura,sculptură și grafică în mai multe galerii din Belgia, Olanda și Franța: Galerie CaD-Huy,Foire Internationale d’Art Contemporain Bruxelles, Parlamentul Federal Belgian, Salon de Artă și Antichitate-Hasselt, Festivalul de Artă Fantastica-Bruxelles, Bienala de Artă a Imaginarului-Arlon, Château d’Empain-Edingen, Galerie Gederland-Olanda, Château de Visé, Galerie Fayla-Bruxelles, Galerie Artmundi-Paris, ARTIEF Dienst, Brénart International,Commission Européenne, Art&Vent Pieter Pauwel-Lebbeke, Domaine de Bouchout, Galerie de la Madeleine, Art Gallery Derapage, Automates Gallery, Galerie Artimundo, etc.
 
Lucrări în colecții private:
România, UȘA, Germania, Canada, Israel, Franța, Elveția, Olanda, Japonia, Turcia, Italia,Belgia.