Născut în 1956 la Valea Mare, Ungheni,Rep.Moldova, Valeriu Kurtu a copilărit într-o casă de pe malul Prutului. Gospodăria părinţilor săi era traversată de hotarul  moldo-român. „Sârma ghimpată trecea prin fundul grădinii. Sufeream din cauza ei, deoarece atunci când doream să trecem hotarul, să mergem la pădure ori la Prut, aveam întotdeauna probleme. Întotdeauna ni se părea fâşia de după ea un mister, ceva necunoscut, un loc greu de atins şi cu atât mai îmbietor”, îsi amintește artistul.

Timp de 16 ani, a locuit la Ungheni având în faţă sârma ghimpată.”După scoaterea sârmei ghimpate, oamenii au răsuflat mai uşor, deşi tot mai sunt probleme, accesul spre pădure ori spre Prut este monitorizat de reprezentanţii poliţiei de frontieră care le cer de fiecare dată să se legitimeze. „Deşi sârma ghimpată nu mai e, mentalitatea e cam aceeaşi”, conchide  Valeriu.

Artistul a  urmat  Facultatea Arte Plastice și Design UPS „Ion Creanga” din Chișinău și apoi a studiat film de animație  la Institutul de Cinematografie S.A. Gherasimov (VGIK) din Moscova  pe care l-a  absolvit în 1982. În 1986 a devenit membru al FECO (Federația Europeană a Organizațiilor de Caricaturiști ).În 1987 a absolvit cursul de 2 ani ” Goskino”pentru regie și scenariu  la Moscova.

Ca scenarist și regizor, a filmat șapte filme animate. În același timp, a publicat caricature în ziare  și reviste importante de caricatură precum ”Krokodil” (Rusia), ”Eulenspiegel„ (Germania), ”Urzica” (România) și în țara sa de origine Moldova în revista ”Chipăruș”.

În 1990 s-a alăturat Uniunii Artiștilor din URSS și Moldova și în 1994 a devenit membru al Asociației Jurnaliștilor din Moldova. Din 1994, când era deja un artist recunoscut, s-a mutat în Berlin cu familia sa.

În 2003 și-a deschis propria galerie (”KurtuKunst”) împreună cu soția sa, care este și ea artistă.lucrările sale au fost prezente în  numeroase expoziții, ziare și reviste (”Partner, Gartenfreund”, Stiftung Warentest, Europa-Express, ”Kontakt”, ”Ost-Express”etc.). Pentru ”United Buddy Bears”,a  proiectat și modelat mascote de urși.A câștigat  peste 100 de premii, medalii și distincții la concursuri de caricatură la nivel mondial. Din 2010 organizează și conduce Concursul Internațional de Caricatură de la  Berlin.

 

PREMII  (Selecție) :

 

1991  – Costinești ( România ) – Premiul I

1992  – Olen ( Belgia ) – Marele Premiu

1992 –  Skopje ( Macedonia ) – Golden Award

1992 –  Edinburgh (Scoția ) – Marele Premiu

1993 – Sao Paulo ( Brazilia ) – Premiul I

1995 – Bordighera ( Italia ) – Golden Award

1998 – Langnau ( Elveția ) – Premiul I

1998 – Sao Paulo ( Brazilia ) – Premiul I

2001 – Porto ( Portugalia ) – Premiul I

2003 –  Taipei (Taiwan ) – Premiul I

2004 – Istanbul (Turcia ) – Premiul I

2004 – Ankara ( Turcia ) – Premiul I

2007 – Strumica ( Macedonia ) – Premiul I

2007 – Buenos Aires ( Argentina ) – Marele Premiu

2007 – Shanghai ( China )  – Golden Award

2009 – Vianden ( Luxemburg ) – Premiul I

2009 – Lisabona ( Portugalia ) – Premiul I

2010 – Budapesta ( Ungaria ) – Premiul I

2010 – Marostica ( Italia ) – Premiul I

2011 – Vale de Aburra ( Columbia ) – Marele Premiu

 

EXPOZIȚII  PERSONALE :

Chișinău și Ungeni (Moldova) Moscova (Rusia) Berlin și Dessau (Germania)  New York (SUA) Vianden (Luxemburg)  Petroșani (România) LUCRĂRI  ÎN  MUZEE  ȘI  COLECȚII  PUBLICE:  Galeria Tretyakov, Moscova (Rusia)  Muzeul orașului Chișinău (Moldova) Cartoonmuseum Basel (Elveția) Cartoonmuseum Vianden (Luxemburg)  Universitatea din Kyoto (Japonia)  PARTICIPĂRI   ÎN JURII  INTERNAȚIONALE  LA CONCURSURI  DE  CARICATURĂ :   Trento (Italia)  Ancona (Italia) Marostica (Italia) Teheran (Iran) Istanbul (Turcia) Baku (Azerbaidjan) Vasilevka (Ucraina) Bursa (Turcia)