VIOREL BACIU s-a născut la Botoşani, pe 23 februarie 1962. A venit în Galaţi când avea şase ani, descoperindu-și talentul pentru desen încă din școala generală .Părinţii l-au înscris la Liceul de Artă pentru a studia vioara,dar după un an a renunțat, trecând la secția de arte plastice.

Prima caricatura a făcut-o la şcoală, pe sub bancă, profesorului său de pictură Mihai Dăscălescu. „Pe atunci nu ştiam ce e caricatura, eu ziceam că desenez. De la dânsul am învăţat pictură. A fost elevul marelui pictor Corneliu Baba”, își amintește artistul.Mai tărziu avea să fie fermecat de caricaturile lui Alexandru Clenciu,cel pe care-l socotește mentorul său.“L-am venerat de mic copil. Am sorbit, ani de zile, revista „Perpetuum comic”, cu lucrările maestrului. Nu pricepeam cum patru linii pot să redea expresia unui chip” – își amintește artistul, într-un interviu.
A parcurs , de atunci, o lungă carieră ,susţinută de numeroase expoziţii personale în România, câştigând peste 40 de premii la majoritatea festivalurilor din ţară.
În anul 1997, câştigă la Constanţa, într-o companie remarcabilă de caricaturiști, concursul ”Marea Neagră e albastră”. Este autorul lucrării ”Istoria Jandarmeriei române în caricatură”, care îi aduce mai târziu Placheta şi Diploma de excelenţă, oferite de Ministerul de interne. Este autor,de asemenea, a numeroase lucrări de protocol pentru Ministerul de interne al României. În 1998 căștigă Premiul I de caricatură , avându-l ca preşedinte al juriului pe celebrul grafician Marcel Chirnoagă, iar în 1999 căștigă același premiu , la Urziceni,
Viorel Baciu a fost implicat în numeroase campanii sociale (amintim doar « România curată » iniţiată împreună cu un alt cunoscut caricaturist, Florian Doru Crihană),precum și în organizarea unor festivaluri umoristice gălăţene ,precum cele 4 ediţii ale Festivalului ”Umor pe valuri” sau Festivalul ”Scrumbiei ”.
A publicat o serie de volume de caricatură politică ,precum  „Cheia de sub preş”, „Politica roţii – Istoria României în caricatură”, ”Toate au un preţ”, ”Orbiţi de sărăcie”, ”E vremea porciLOR ”etc.
În 2002,a participat cu desene la Summit-ul Pământului de la Johannesburg .În septembrie 2002 , cu ocazia ”Zilei stratului de ozon”, expune lucrări de grafică satirică la Cercul Militar Naţional alături de Florian Doru Crihană.
În 2007 a reprezentat România la Festivalul de portrete satirice de la Atena (Grecia), cu tema „Personalităţi politice”.În august 2007, Primăria Municipiului Botoșani.oraşul în care s-a născut, i-a conferit Diploma de excelenţă.
În 2012,artistul lansează „Cartea femeii pentru gusturile barbatului” si, pentru echilibru, „Cartea barbatului pentru gusturile femeii”, ambele conținând caricaturi alături de citate ale mai multor celebrităţi. Prefaţa ambelor broşuri a fost scrisă de dr. Nicolae Bacalbaşa.
Viorel Baciu are lucrări în colecţii particulare din România, Israel, Franţa, Germania, S.U.A., Turcia.