Vladimir Kavanevsky s-a născut în 1950 în Lebedin, Ucraina, A absolvit Universitatea de Stat din Kharkov, Facultatea „Radiofizica cosmică” în 1973. În 1984 a absolvit, de asemenea, Institutul de Jurnalism din Kiev, în calitate de artist de presă. In prezent este caricaturist si scriitor liber profesionist. Caricaturile lui Kazanevsky au fost expuse în întreaga lume ,câștigând peste 450 de premii la concursurile internaționale de caricatură desfășurate în 51 de țări. Caricaturile sale au fost publicate în multe ziare și reviste din lumea întreagă (de exemplu, „Yomiuri Shimbun” (Japonia), „Nebelspalter” (Elveția), „Witty World” (SUA), „Ogonyek” (Rusia), „Eulenspiegel” (Germania), „Courrier international” (Franța) și în multe altele. În Elveția și China. Uneori, caricaturile sale se vând pe site-uri web din Franța, Olanda și SUA. Alteori,iubitorii de caricatură și colecționarii îi cumpără caricaturile artistului numai ca lucrări originale.
      Artistul a avut 18 expoziții personale de caricatură în Ucraina și în România,Franța,S.U.A.Japonia,Iran etc. A avut mai multe expoziții personale în Belgia,la Bruxelles (1992), Kruishoutem (1995), Antwerp (1996), Leuven (1994, 1996 și 2000) și Houthalen (2011).În 2014 ,artistul ucrainean a avut o expoziție amplă de caricatură la Centrul European al Caricaturii de la Kruishoutem ( Belgia).
De-a lungul timpului, i-au fost publicate albume și cărți de caricatură în țară și în străinătate, precum „Heads” ( Belgia,1995 și Ucraina,2000) „”Revelation of Elderly Cupid”(Ucraina,1993), „Homo Gibber”(Elveția,2007), ”The Art of Modern cartoons”( tipărită în Ucraina în limba rusă și engleză),”Neck”(Ucraina,2010), „Vladimir Kazanevsky – Modern world cartoonist”(China,2004), ”‘Vladimir Kazanevsky – Gallery of Cartoon Masters” (tipărită în Rusia in 2015) Cea mai recentă carte de caricatură ,”Soft Knees”, i-a fost publicată în 2018 în Ucraina.Noul său roman grafic este o parabolă despre oamenii care, în perioada copilariei , au trăit pe genunchi ,iar la maturitate nu se pot ridica din genunchi.
       Vladimir Kazanevski, este și un cunoscut teoretician al Artei Caricaturii,fiind invitat să participe la conferințele internaționale privind studiul umorului în Japonia, Franța, SUA și Luxemburg. De asemenea,artistul a predat cursuri și a inițiat ateliere de lucru pentru studenți și iubitori de artă a caricaturii în universitățile din SUA, Coreea de Sud, China.A condus seminarii în Hawaii, Paris, Luxemburg, Bologna, Osaka, Ankara, Teheran,Seul… În prezent,artistul trăiește și lucrează la Kiev,capitala Ucrainei.
Vladimir Kazanevski a început să facă caricatură imediat după absolvirea Universității.A fost unul din caricaturiștii underground pe vremea Uniunii Sovietice,criticând politica Partidului Comunist .Sigur că era imposibil să faci asta pe față ,așa că a folosit în creația sa imaginea și limbajul vizual al lui Esop, celebrului filozof și fabulist al Greciei Antice.
De altfel și astăzi artistul ucrainean are o predilecție pentru caricatura cu conotații filosofice,fiind liber să creeze în Ucraina caricaturi cu subiecte fără limite ideologice,în funcție de lumea interioară și a principiilor sale etice și estetice.Artistul a fost atras de creativitatea multor caricaturiști francezi, englezi și americani care au început să facă caricaturi fără legende la sfârșitul secolului al XX-lea,printre care : J. Cardon, R. Topor, C. Serre, R. Searle și S. Steinberg.
        Kazanevski este, printre altele, renumit pentru caricaturile sale fară cuvinte în care apar personaje și animale fără cap,deoarece au un conținut semantic mai larg decât caricaturile cu cuvinte, în care textul limitează percepția publicului. Kazanevski este fascinat de lumea faunei care-l înconjoară, creând ,în același timp,caricaturi care critică oamenii pentru distrugerea florei și a faunei de pe planetă.
Dar marea sa dragoste a însemnat oameni ,mai mult decât orice altceva. Prin urmare, scopul principal al caricaturilor sale despre animale este de a arăta lumea interioară a oamenilor folosind limbajul esopian,artistul reușind să creeze adevărate mici parabole despre oameni folosind imaginile animalelor.
Fără îndoială că studiind secretele Universului,artistul a ales,în final,să dezvăluie microcosmosul sufletului uman,fiind convins că Lumea umană interioară este un univers care este mai larg și mai profund decât cosmosul simplu.
„Oamenii cu propriile lor capete ar trebui să fie fericiți, sănătoși și inteligenți. Nu ar mai exista războaie, droguri, prostituție … Dar ei și-au pierdut deliberat capul. Ei au decis ca sufletul să fie în călcâie și nu în inimile lor, în vezica sau în stomacul lor,și nu în capul lor. Așa s-au învățat să trăiască… Ei nu mai știu cum să gândească singuri, iar un guvern fără cap nu știe niciodată unde se îndreaptă. Dacă te uiți în jurul tău, observi o societate „fără cap”…