Vladimír Pavlík (născut la 19 noiembrie 1951 în Zemianske Lieskov, în districtul Trencin,Slovacia) este un cunoscut umorist,pictor,illustrator și caricaturist slovac. Este autorul celei mai mari caricaturi  din Slovacia care a fost omologată  în Cartea Recordurilor din Slovacia.

Artistul  a început să deseneze încă din copilăria sa  petrecută la țară,în satul Adamovske Kochanovce.A continuat să deseneze și în liceu,publicându-și caricaturile   în ziarele ”Nedeľa Pravdy” și ”Smena”.   Apoi ca student la Politehnică, începând din  1973 , și-a publicat lucrările în diverse reviste cunoscute din fosta Cehoslovacie , mai ales in revista de satiră și umor ”Roháč”. A continuat să publice în ziare și reviste,precum ”Kamarát”, ”Elektron”, ”Zornička” și mai târziu în ” Šibal”.Tot în această perioadă  a avut prima expoziție personală de pictură. „În timpul studenției, am avut mai mult timp să desenez, uneori și pentru o bere”, spune Pavlík. Desenul a fost  drogul lui.După ce a terminat facultatea de inginerie, a lucrat ca designer (a proiectat echipamente laser, mașini electrice, prese, linii de asamblare, strunguri,utilaje de prelucrare, echipamente pentru grădină, tractoare mici etc.) ,neuitându-și vechea pasiune pentru desen și pictură.                                                  În caricatură s-a implicat începând cu anul 1970.De atunci a realizat peste 7000 de caricaturi ,obținând premii prestigioase la concursurile e caricatură din Slovacia și din strainătate.Caricaturile sale au fost prezente în expoțizii din întreaga lume,în țări precum Canada, SUA, Brazilia, Japonia, Coreea, China, Turcia, Rusia, Italia, Bulgaria, România, Croația, Macedonia, Austria, Germania, Luxemburg, Belgia, Polonia,Iran  și altele.În  Slovacia a avut prima expoziție personală în 1984  în orașul Nové Mesto nad Váhom,apoi au urmat Trenčín, Piešťany, Bratislava.   Artistul a câștigat zeci de premii la festivalurile internaționale de umor și caricatură din țară și din străinătate (Italia, Brazilia, Japonia, Germania,China,Bulgaria,România,Polonia,Turcia,Macedonia,Coreea de Sud,Iran etc.). Campania câștigătoare a început cu Premiul I la festivalul de  caricatură ”Bombura Saber” din orașul Brezno în 1984. De asemenea, a câștigat premii importante la expozițiile concurs  în Mongolia, Japonia, Coreea, România și Polonia. În 2012,artistul a câștigat Premiul I  la Salonul Internațional de caricatură cu tema ”Apa”,din  orașul chinez Jiaxing,având patru milioane de locuitori,după ce în 2011,tot în China, a câștigat medalia de aur cu o caricatură având ca personaj un simpatic ursuleț panda . Artistul și-a câștigat o popularitate ieșită din comun în Brazilia,un colegiu pentru caricaturiști purtând numele artistului.Lucrările sale sunt în posesia mai multor muzee și galerii din străinătate dedicate caricaturii.

Artistul a  ilustrat 17 cărți pentru copii și patru cărți de satiră și umor. În 2012 Pavlík  publică albumul ”Cartoon. Kreslený humor”- o monografiedespre viața și creația sa  ilustrată cu lucrările sale, începând cu anii ’70.                                                                                                                                                                                                                                                                                                         În prezent,Vladimír Pavlík este un artist independent,care și-a înființat propriul studio de grafică în care  desenează în fiecare zi ,dedicându-și o mare parte din activitatea sa caricaturii profesioniste . În plus, față de umor și satiră, el pictează pe pânză în acrilic și ulei , tematica picturii sale  fiind inspirată de umorul caricaturilor sale fără cuvinte. „Mă inspir  din diversitatea ei. Combinarea și îmbinarea ideilor și transferul acestora pe pânză creează o lucrare cu conținut spiritual sau satiric „- declară artistul.

În  vara anului 2007,artistul a realizat o lucrare originală la Podul ”Colonnade” din orașul Piešťany,desenând 54 de caricaturi în 60 de minute, pe o suprafață de 54 metri pătrați,recordul fiind  omologat în Cartea Recordurilor slovace.

Al doilea record ,artistul l-a stabilit sub supravegherea  lui Igor Svítek, comisarul Cărții Recordurilor Slovace, creînd cea mai mare caricatură din Slovacia, în curtea Muzeului ”Podjavorinský”, pe 26 august. Caricatura este realizată pe un suport de lemn și cusută în trei porțiuni și are ca temă mai multe personaje populare pline de umor,completate cu figuri de animale .Ea are o lungime de cinci metri și o înălțime de patru metri și jumătate,având o o suprafață de peste douăzeci și doi de metri pătrați . „Am desenat  aproximativ opt ore în două zile cu mici pauze”-avea să declare artistul.
Pentru realizarea caricaturii sale gigant,artistul a folosit   peste șase kilograme de vopsele acrilice și aproape douăzeci de pensoane. El a schițat caricaturile   și apoi le-a vopsit cu vopsea acrilică care se usucă rapid,fiind rezistentă la ploi și condiții meteorologice nefavorabile.

La concursurile interne și externe de caricatură, acest original record slovac a câștigat mai multe premii,inclusiv în China.
Vlado Pavlik, așa cum îl numesc cunoscuții  în orașul natal, este co-organizator al Bienalei de Umor   ”Novomestský osteň” (de 18 ani) și  a participat în multe jurii ale concursurilor de caricatură din Slovenia.