Yuriy Kosobukin s-a născut în 1950,la Iman în Rusia și a fost unul dintre cei mai cunoscuți caricaturiști ai timpurilor noastre.
A studiat ingineria aeronavelor civile în Harkov și a lucrat ca inginer proiectant la Centrul de Proiectare a Avioanelor Antonov din Kiev.
Când a început să deseneze primele caricaturi , nu a avut nici o pregătire artistică. A debutat în presă în 1976, la vârsta de douăzeci și șase de ani, când primele sale caricaturi au apărut în mai multe periodice.
De atunci, mii de desene animate au fost publicate în ziare și reviste din întreaga lume.
       A fost unul dintre cei mai importanți caricaturiști ai Ucrainei, unde ani la rând caricaturile sale au apărut pe ultima pagină a ziarului „Segodnya”,artistul renunțând întotdeauna la onorariul său pentru lucrările sale. De asemenea, a publicat în mai multe periodice ,iar mai târziu a continuat să lucreze ca artist liber profesionist. Munca sa intensă și talentul strălucit i-au permis să publice mii de desene în reviste și ziare, în mulți ani de muncă.
     A câștigat mai mult de 500 de premii în concursuri de caricatură,obținând peste 100 de Grand Prix-uri și Premii Întâi..A trăit și a lucrat în Kiev (Ucraina) ,având expoziții individuale în Ucraina ,dar și în Cuba, Franța, Germania, Italia, Polonia, Rusia, Turcia etc.Lucrările sale au fost expuse în atâtea țări, încât ar fi mai ușor să spunem în care nu au fost. A primit premii în peste douăzeci de țări, dar – din păcate! – lui Kosobukin i-a fost, în majoritatea cazurilor, imposibil ca să călătorească în aceste țări, în plin regim comunist pentru a primi premiile personal. Când a fost întrebat de ce continuă să trimită caricaturile la atâtea concursuri internaționale , deoarece există puține șanse să plece în străinătate pentru a i se înmâna toate premiile, Kosobukin a răspuns :”De ce?… Pentru că, în primul rând, este singura modalitate de a mă face cunoscut în multe țări străine. În al doilea rând, consider că este o șansă să obțin premii în țări care, deși sunt diferite din punct de vedere al religiei, etniilor, culturii, doctrinelor politice, umorului, au înțeles și apreciat caricaturile mele. Ce altceva poate face un artist cu adevărat fericit? ” Kosobukin a fost ferm convins că este mai bine să câștigi mai multe premii mai mici, dar toate în locuri diferite, decât să câștigi un Mare premiu într-o singură țară, doar o singură dată în viață.
Yuriy Kosobukin a murit în ianuarie 2013 la Kiev, la vârsta de 63 de ani.
        Kosobukin, în aproape patruzeci de ani de muncă intensă, ca artist de creație-caricaturist , a reușit să-și creeze lumea sa unică, specială, populată de „micuții” săi, atât de ușor de recunoscut, care râd și plâng, se bucură de viață sau suferă sub loviturile pe care le primesc de la aceasta. Acești „micuți” – naivi, lezați în orgoliul lor, pe dinăuntru și pe dinafară, uneori încercând să-și modifice stilul de viață, în permanență căutând adevărul – în mod ciudat și inexplicabil seamănă cu creatorul lor, un om romantic cu o inimă generoasă și caldă,înzestrat cu un talent remarcabil.
       Kosobukin a fost un mare artist care a avut capacitatea de a face invizibilul vizibil, satirizând defectele și tarele ființei umane, pentru a demistifica toată absurditatea existenței noastre, subliniind nedreptatea, corupția, egoismul, dogmatismul, războaiele, manipularea presei, sărăcia, poluarea mediului, dogmele religioase, ignoranța și multe alte rele care supraviețuiesc în această lume tulbure,plină de convulsii.
      Artistul a fost preocupat de eternele subiecte ale umanității: viața și moartea; barbatul si femeia; părinții și copiii; iubirea și ura; singurătatea rece și prietenia caldă… Artistul a fost unul dintre cei mai umani caricaturiști ai timpurilor noastre,fiind mai tot timpul preocupat de soarta „micuților săi ” decât de progresele tehnice, științifice și sociale care au revoluționat lumea. Kosobukin a picurat întotdeauna un dram de umanism în caricaturile sale, chiar și în cele care prezintă personaje destul de respingătoare.
        Toate caricaturile artistului poartă o amprentă a propriului stil, care este imediat recunoscut între numeroasele caricaturi și desene umoristice ale altor artiști.Stilul unic al lui Kosobukin și „abordarea artistică” a lucrărilor sale care i-a fascinat pe mulți critici de artă , fac din arta caricaturistului un mod original de a privi la această lume a noastră, la om, la viață. Kosobukin Artistul și Kosobukin-Omul sunt inseparabili, constituind un individ complex,care practică ceea ce predică. Și înainte de orice altceva, predică bunătatea.
Nu există nicio discrepanță în caricaturile lui Kosobukin, între povestea pe care o spun acestea și modul în care sunt prezentate grafic. . Oamenii i-au admirat caricaturile,înțelegându-i ironiile subtile, în ciuda diferențelor culturale și a faptului că nu au conținut cuvinte.
      3Bisturiul său artistic a pătruns acolo unde situațiile sociale sunt scene ale dramelor zilnice și unde oamenii, din toate clasele sociale, își arată deseori ambițiile și dorințele, în unele cazuri repulsive.Caricaturile lui sunt asemenea unor secvențe de film mut,plin de gag-uri ,când comice,când triste, de multe ori absurde,de multe ori tragice…Adică,la fel ca și viața noastră.