MOTTO:”Desenele mele sunt pentru mine singura realitate pe care o pot modela și schimba.” ( Zygmunt Januszewski)

Zygmunt Januszewski (n. 17 februarie 1956 la Varșovia, d. 12 septembrie 2013, Latchorzew ) a fost un renumit grafician , desenator și illustrator polonez.

Artistul a urmat Liceul ”Stefan Batory”, prezentându-se la proba suplimentară de la admitere cu teza „Importanța suprarealismului în istoria artei poloneze”, la susținerea lucrării fiind prezenți, printre alții, Erna Rosenstein și Alfred Lenica.După absolvirea Liceului ”Stefan Batory” în 1975, Januszewski a studiat în anii 1976-1981 la Facultatea de Arte Grafice din cadrul Academiei de Arte Plastice din Varșovia,avându-i ca profesori,printre alții, pe Janusz Przybylski, Halina Chrostowska și Janusz Stanny. În 1981, susține teza de masterat ilustrând cunoscuta carte a lui Gabriel Garcia Marquez, „Un veac de singurătate”, sub îndrumarea profesorului Janusz Stanny.Mai târziu ,a devenit doctor în Arte Plastice,titlu acordat de Academia de Arte Plastice din Varșovia.

În anii 1978-1981, artistul a desenat și a făcut grafică pentru publicații independente ,underground, din Polonia, unde a publicat desene satirice în care critica și ridiculiza sistemul și aparatul puterii comuniste.

Călătoriile de studii făcute la Veneția și Lisabona au făcut posibilă stabilirea de contacte și prietenii, care în timp au devenit o condiție sine-qua-non pentru supraviețuire. La începutul carierei de artist,Januszewski s-a remarcat ca autor de desene și gravuri publicate în „Weekly Review,“apoi în „Gazeta Wyborcza” și în cele din urmă în suplimentul „Plus Minus”al ziarului „Rzeczypospolitej”,ca ilustrator al prozei lui Bohumil Hrabal și Sigismund Krzyzanowski.În 1981,artistul primește Premiul ”Satyricon Legnica” pentru felul în care s-a implicat în proiectarea logo-ului pentru celebrul  festivalul anual .

În ianuarie 1982, în timpul legii marțiale, artistul a fost lovit în mod deliberat de o mașină cu numerele de înregistrare ale poliției (făptuitorul nefiind niciodată găsit).Rămas cu grave dizabilități, artistul a fost nevoit să stea câteva luni internat la Spitalul ”Solec” din Varșovia, fiind salvat de o echipă de eminenți chirurgi.Și-a continuat,apoi,activitatea artistică în Germania,unde în 1983 a devenit membru al BBK Ostwestfalen, la invitația Asociației Artiștilor Germani.La scurtă vreme, a expus lucrări în Republica Federală Germania, Elveția, Austria, Franța, SUA și Marea Britanie.

În 1989, a fost primul artist polonez și cel mai tănar din istorie care a avut o expoziție personală la prestigiosul Muzeu ”Wilhelm-Busch” din Hanovra.De asemenea,artistul a creat postere pentru Opera din Bielefeld, Teatrul din Bonn (până în 1991 capitala Germaniei), și pentru Teatrul și Universitatea din St. Gallen (Elveția).

Din 1987 a lucrat pentru revista polonezo-germană „Dialog”,din Hamburg,iar din 1989 pentru „Gazeta Wyborcza” din Varșovia,publicând periodic lucrări în „Polityka”, „Rzeczypospolitej”,”Wprost”,”Tygodnik Powszechny”și ”Gazeta Wyborcza”. Din 1989, a locuit cu familia sa în Varșovia,apoi în Zębiec, Podhale și în Zakopane, contribuind cu lucrările sale (în special ,desene montane) la zestrea Muzeul ”Tatra” din localitate.

Din anul 2000,a fost profesor în Salzburg, la ”Internationale Sommerakademie für Bildende Kunst ”(faimoasa academie fondată de Oskar Kokoschka),iar din 2002 a revenit în Varșovia,preluând șefia Departamentului de Ilustrație al Academiei de Arte Plastice (ASP) din Varșovia de la profesorul Janusz Stanny,conducând acest Departament  până la dispariția sa,în 2013.

În perioada 1983-2013, Januszewski a expus lucrări în peste 130 de expoziții personale,obținând numeroase premii și distincții, majoritatea provenind din afara Poloniei sale natale.Datorită cunoașterii impecabile a culturii și limbii germane, opera sa a fost îndeosebi apreciată în Germania, Austria și Elveția.Ilustrațiile lui Januszewski au apărut în publicații prestigioase din Germania („Der Standard”, „Die Presse”, „Literatur und Kritik”, „Danubius”,”Wiener Journal”,”Morgen”, „Fremdsprache Deutsch”, „Süddeutsche Zeitung”, „Die Zeit”, „Die Welt”, ” Neue Zürcher Zeitung”,”Neue Westfälische”), în Franța (Couriere International, Le Monde) și în Marea Britanie (”The Guardian”). Pe lângă ilustrația de presă, Januszewski a fost implicat în arte grafice, fiind autor de postere , fotografii,caricaturi și amprente .De asemenrea,a creat instalații  și  a scris  poezie.

În 1990, a contribuit cu ilustrații pentru cartea „Die rote Spur” care a fost desemnată ”Die Schoensten deustchen Bucher Stiftung Buchkunst, Frankfurt” (”cea mai frumoasă carte a anului” de către Fundația pentru Carte din Frankfurt pe Main).De menționat că artistul a ilustrat peste 70 de cărți pentru editurile de limbă germană.

În 1996, Januszewski a obținut premiul „Printer of the Year” la Edinburgh (Scoția) pentru cartea sa ” Jeder ist ein Künstler. Zygmunt Januszewski. Kombinations-Kunst.”

Artistul și-a câștigat faima definitiv,în 2003, atunci când a primit  premiul oferit de prestigioasa revistă ”The Guardian Review”pentru ilustrarea a două coperți ale revistei și în 2004 ,când a câștigat Premiul II oferit de de ”Victoria and Albert Museum” din Londra, pentru coperta cărții ”Witness”(”Martorul”),fiind elogiat într-un articol  de Timothy Garton Ash,directorul Centrului de Studii Europene și professor la St. Anthony’s College (Oxford).

Tot în anul 2004 a primit un premiu acordat de Societatea Designerilor de Presă din New York pentru ilustrarea cărții ”Cruel Harvest” și Premiul ”Olaf Gulbransson”, oferit de către Asociația ”Olaf Gulbransson” din Tegernsee, Bavaria.A fost distins , de asemenea, cu un premiu pentru ”Cartea cea mai frumoasă a anului” de către PTWK din Varșovia pentru cartea sa originală ”Wierszografia”.

Lucrările lui Januszewski se găsesc în colecțiile multor muzee, atât în Polonia, cât și în străinătate : Muzeul de Artă Modernă din Varșovia și Poznan, Muzeul Poster din Wilanow, Muzeul de Caricatură din Varșovia, Muzeul de Artă Modernă din Toyama, Japonia, Muzeul de Istorie Contemporană din Paris și altele.În Germania, câteva din lucrările lui Januszewski sunt expuse în prestigiosul muzeu ”Wilhelm Busch” din Hanovra, alături de monștrii sacri ai graficii satirice precum Saul Steinberg ,André Francois, Roland Topor.

Activitatea artistică și didactică a artistului a fost întreruptă de un cancer sever, cu care Zygmunt Januszewski a luptat până în ultima clipă ,desenând, proiectând și predând. A murit în noaptea de 12 spre 13 septembrie 2013 la casa sa din Latchorzew, lângă Varșovia,la 57 de ani.Mormântul lui Januszewski se află la cimitirul militar din Powązki Legnica,de lângă Varșovia ,pe Aleea Stelelor Satirei.

Autor a peste 3.000 de desene și ilustrații publicate în media poloneză și europeană,precum și în numeroase cărți apărute la diferite edituri , Januszewski a fost mereu în căutarea unor noi tehnici grafice, un grafician de geniu care manipulează linia cu o sensibilitate și o eleganță inconfundabilă ,,un poet al simbolurilor, un călător al imaginației.Desenele suprarealiste ale lui Januszewski, în care și-a construit propriul limbaj simbolic, prezintă deseori figuri geometrice în care formele și semnele îsi modifică semnificația,într-o continuă permutare.Conuri, cuburi, pătrate și forme ovale devin guri, ochi, brațe și picioare.Brațul devine o navă, o autoritate, o clădire.Gurile sunt porți, dar, de asemenea, atârnă aripi de zbor; picioarele sunt proiectile ale materiei, palete de moară de vânt. Măștile uzurpă fața ,permițând o evadare in condiții de siguranță, dar ele pot fi, de asemenea, steaguri sau schele care înconjoară Palatul Liniilor și Ignoranței. Dualitatea și înstrăinarea au setările favorizate: scările, labirintul și cărțile devin clădiri. Scările sunt cel mai adesea o etapă de viață , o scenă de triumf sau de eroare. Labirintele și cărțile au un înțeles similar: pierderea într-o metaforă este o specialitate a bibliotecilor monahale. Și totuși, figura centrală a ilustrațiilor lui Januszewski este întotdeauna omul: nici bun, nici rău, deseori desenat purtând o pălărie ascuțită, pantofi ascuțiți și pantaloni dungi.omul  domină  formele și simbolurile înconjurătoare.

”Januszewski este un om care urmărește ceva și că este urmărit de ceva”, a scris Marek Wojciech Chmurzyński, directorul Muzeului de Caricatură din Varșovia, în 1997.De-a lungul acestei persecuții constante – folosind simboluri, desigur – încearcă să stabilească înțelesuri finale. Faimoșii săi lăncieri, defilând cu steaguri în procesiuni ciudate, cu fețele sale desprinse din basoreliefurile antichității, amestecul confuz al simbolurilor istorice (și uneori chiar al unor figuri specifice: Marx cu Columb etc.) cu realitatea de azi – acesta este domeniul său.

Zygmunt Januszewski vânează tot timpul ceva, vrea să găsească ceva, fiind într-o permanentă căutare a ADEVĂRULUI suprem!Cu toate că știe că oamenilor nu le-a fost hărăzit adevărul pur, ci numai căutarea veşnică a adevărului. Și mai știe că adevărul este o zeiţă îndepărtată, de care omul se poate doar apropia, dar la care nu poate ajunge, de fapt, niciodată. În căutarea naturii adevărului, în faptul că sufletul face să se trezească în sine o năzuinţă superioară spre adevăr, artistul are ceva care-l ajută să se înalţe tot mai sus.

Ar putea părea că viziunile sale sunt veșnice și universale, dar desenele sale, plasate alături de articolele din ziare actuale și informative, sunt, de asemenea, un excelent comentariu asupra realității. El a observat realitatea cu ochiul și inima artistului și cu urechea poetului, distingând toate sunetele pure și stările nobile care există în marea cacofonie a lumii.