Mort Gerberg (născut la 11 martie 1931  în Brooklyn,New York) este un cunoscut ilustrator,caricaturist de presă ,autor de benzi desenate și  desene animate american.

„Întotdeauna mi-a plăcut să desenez”, își amintește Gerberg într-un interviu, „Poate că este în ADN. Bunicul meu a pictat peisaje și parcă-l văd pictând acolo,  în subsol, pe  strada 83 din Brooklyn”. „Mi-a plăcut să fac caricatură”, a spus el, adăugând: „Nu alegi să fii caricaturist,caricaturile te aleg pe tine…”

Gerbert  a absolvit în 1952  Colegiul Baruch din cadrul  Colegiului City din New York, apoi a servit în armata SUA timp de doi ani, la Fort Richardson, Anchorage, Alaska și  la Biroul de Informații Publice, unde a fost editor al ziarului „The Alaskan Post”.După ce a reluat viața civilă, artistul a lucrat ca reporter de ziar pentru ”Park Row Service”  din New York City, ca manager de marketing pentru revista ”Cosmopolitan” și ca șef de publicitate pentru promovarea vânzărilor la ”Ziff-Davis Publishing Company”. A părăsit ”Ziff-Davis” și New York-ul  în 1960 pentru a desena timp de un an în San Miguel de Allende (Mexic) ,ca mai apoi să se întoarcă la New York ,pentru a începe o carieră de artist independent.

Primele caricaturi le-a publicat , începând cu 1961, în mai multe reviste mici, cum ar fi: ”1000  Jokes”, ”Swank”,” Dude”, ”Gent”, ”Cavalier” și ”Diners Club Magazine”, înainte de a fi publicat pe toate marile piețe media, cum ar fi ”Saturday Evening Post”, ”Look”, ”Saturday Review”, ”Esquire” , ”Life”, ”Cosmopolitan”, printre altele. În ziua alegerilor pentru Președinția americană, 7 noiembrie 1972, Gerberg a apărut împreună cu Barbara Walters la ”Today Show”, desenând  o caricatură politică în timp ce  îl intervievează.    La 20 ianuarie 1973, Gerberg a apărut împreună cu Edwin Newman și Robin Cook pe  rețeaua live la NBC-TV ,desenând și comentând ceremonia celei de-a doua investiri a  Președintelui Richard Nixon.
În 1989, Gerberg a apărut ca artist invitat în filmul lui Shari Lewis, ”Lamb Chop in Land of No Manners”. În 1998, Gerberg a fost onorat de către Școala Americană din Bilbao, Spania, pentru a sărbători tinerele talente participante la  „Festivalul tinerilor autori”, invitându-I pe elevii din Valencia, Madrid, Barcelona, Bilbao și Lisabona să viziteze școlile și liceele americane.

În 2001,Gerberg a apărut în documentarul televiziunii PBS „Funny Business: An Inside Look at the Art of Cartooning,”  concentrându-se pe latura creativă și personală a mai multor caricaturiști de la ”New Yorker”. În 2014, Biblioteca Congresului S.U.A. a achiziționat 79 de desene originale executate  în creion și cerneală de către Gerber și de cerneală pentru  a fi expuse în mai multe locații diferite. La 30 septembrie 2015, Gerberg a fost  intervievat de la Tony Guida, la New York, pentru canalul  de televiziune CUNY.TV.

Gerberg a fost prezentat în documentarul HBO, „Very Semi-Serious: A Partially-Thorough Portrait of New Yorker Cartoonists,”  difuzat la 14 decembrie 2015. Două dintre desenele originale ale lui Gerberg au fost incluse în „Superheroes in Gotham”, o expoziție la Societatea de Istorie din New York care a durat în perioada  octombrie – februarie 2016; în expoziție a fost prezent unul dintre desenele sale,o schiță în creion publicată în iulie 1997 făcută de artist pe cartea sa școlară de ebraică, la vârsta de opt ani.

Mort Gerberg este un caricaturist  a cărui operă a apărut în reviste, ziare, cărți, video online, film și televiziune. Este cunoscut pentru caricaturile sale care au apărut în numeroase reviste ,precum ”The New Yorker, Playboy”, ”Harvard Business Review”, ”The Huffington Post” și ”The Realist”. A publicat o caricatura săptămânală „Out of Line” pentru „Publishers Weekly” din 1988-1994 și a desenat, din 2003, câte   o caricatură  editorială în ” The Columbian”, săptămânalul editat în  districtul Columbia County,  New York. În 2007 și 2008 a fost votat drept „Cel mai bun caricaturist de revistă” de către Societatea Națională a Caricaturiștilor, organizația internațională a caricaturiștilor profesioniști și a fost membru fondator și președinte al ”The Guild Cartoonists”.Pe lângă caricaturile de reviste, Gerberg a desenat benzi desenate la nivel național. Banda desenată ”Koky”, creată și scrisă  Richard O’Brien, a fost sindicalizată între 1979 și 1981 de ”Chicago Tribune-New York News Syndicate”. De asemenea, a sindicalizat pagina sa zilnică, ”Hang in There” în aceeași perioadă,iar pentru ”United Feature Syndicate”, Gerberg a actualizat banda desenată ”There Oughta Be a Law! ” scrisă și desenată timp de mai mulți ani la începutul anilor 1980. Gerberg a colaborat, de asemenea și la crearea benzii, ”Inside Woody Allen” pentru ”King’s Features Syndicate”, o alta pentru ”Universal Press Syndicate” dedicată astrologului Jeanne Dixon și o bandă pentru ”United Feature Syndicate” dedicată reporterului câștigător al premiului Pulitzer, Jack Anderson.Artistul a făcut o mulțime de crochiuri și desene satirice la  evenimente precum Convenția Națională Democrată din 1968,în finale de baseball și baschet, concerte, meciuri de tenis și multe altele.

Gerberg a scris, editat și / sau ilustrat peste 45 de cărți pentru adulți și copii. Printre acestea se numără: ”The Art and the Business”, cel mai respectat  ghid/manual din domeniu timp de 28 de ani,”Last Laughs: Cartoons About Aging, Retirement … and the Great Beyond”, ”Joy in Mudville: The Big Book of Baseball Humor, with Dick Schaap”, ”The All-Jewish Cartoon Collection”, ”Right on Sister”, ”The High Society”; și cărțile pentru copii ” Why Did Halley’s Comet Cross The Universe?”,” Geographunny” și best-sellerul ”More Spaghetti, I Say”.

Pentru televiziune, Gerberg a desenat și regizat  un film o fabulă animată intitulată „Opportunity Buzzes”, pentru Canalul 13 al televiziunii PBS din New York,precum și trei filme de desene  animate pentru show-ul feminist  „Woman „, la  CBS, în 1972. La începutul anilor ’90, Gerberg a fost, de asemenea, un furnizor de  ffilme de animație pentru ”ABC-TV Multimedia”, ”Prodigy”, ”America Online” și ”BookWire.com.”

Gerberg a predat arta caricaturii  peste 15 ani la ”Universitatea de Design Parsons” din New York și pentru programul de învățământ de la distanță de la ”New School” . Unul dintre foștii săi studenți a fost caricaturistul de la ”The Wall Street Journal”, Ken Fallin. Împreună cu caricaturistul de la ”The  New Yorker, Ed Fisher, Gerberg a  editat ”The Art in Cartooning, și a colaborat cu Bob Mankoff, caricaturistul editorialist  de la aceeași cunoscută publicație, pentru un setul intitulat  „Creating Cartoons From Think To Ink “.“ Pentru clienții din lumea afacerilor (printre care ”Fidelity Investments”, ”MasterCard”, ”Epson”, ”AT & T”, ”Motorola”, John Hancock”, ”Brooks Brothers”, printre altele), a creat artă personalizată , caricatură,filme de desene animate și grafică publicitară .

 

PREMII:

În 2004, Gerberg a primit prestigiosul premiu ”Townsend Harris Medal for Notable Achievement”,acordat  de  ”City College” din New York.

În 2010,   ”City College” din New York  l-a selectat  pentru ”Hall of Fame” .

În 2007n și 2008 , Gerberg a fost votat ca”Best Magazine Cartoonist”,de către Societatea Națională a Caricaturiștilor  și a primit  alte cinci nominalizări de-a lungul anilor pentru cea mai bună publicitate.

În ianuarie 2016, lui Gerberg i-a fost acordat Premiul ”The Tom Gill Educational Award”,de către Societatea Națională de Caricaturiști  „pentru o contribuție remarcabilă la arta caricaturii”.