MOTTO :

”Cred că caricatura este unul dintre cele mai puternice instrumente de opinie și ar trebui să-l folosim pentru a le arăta oamenilor  problemele  reale ale democrației, egalității, păcii  și drepturilor omului.Caricaturistul ar trebui să aibă suficientă conștientizare pentru a ajuta lumea noastră să fie un loc mai bun în care să trăim.” Nayer Talal

Nayer Talal, cu numele de artist Nayer, s-a născut pe 13 ianuarie 1983 în orașul Umm Ruwaba,în statul Kurdofan de Nord  din Sudan și este un  jurnalist, caricaturist și artist  graffiti. Nayer a absolvit în 2006  facultatea de Inginerie Civilă din cadrul  Universității din Sudan   pentru Știință și Tehnologie

În copilărie, a trăit în diferite țări din Orientul Mijlociu și Africa de Est. La 14 ani, a publicat prima sa caricatură.

Arta a fost  întotdeauna ceea ce l-a interest cel mai mult , așa încât a ales să se concentreze pe jurnalism și artă, fiind influențat de artiști precum sirianul Ali Ferzat și cubanezul Arístides Esteban Hernández Guerrero.

Nayer lucrează ca jurnalist din 2003 ,desenând caricaturi și ilustrații. Amenințat de Al Qaeda,artistul s-a refugiat  la  începutul anului 2017  în Germania,stabilindu-se în  orașul Osnabrück ,din landul Saxonia Inferioară.

Sudanul a fost țara care  a fost martora  multor violențe și agitații politice în ultimul deceniu,așa cum au fost conflictul din Darfur, separarea Sudanului de Sud, pentru a numi doar câteva.

Nayer consideră caricatura ca fiind cel mai pozitiv mod de a se exprima , sperând  ca mesajele caricaturilor sale să transmită  un mesaj  social și politic de conștientizare a  poporului sudanez, pentru a regăsi calea către democrație și egalitate socială. ”Este modul meu de a-mi limpezi viziunile și arma pe care o folosesc pentru a combate corupția. Cred că caricaturistul trebuie să ofere o conștientizare politică și socială prin munca sa, pentru că deși mâna cu care desenează  este una,el   trebuie  să exprime problemele  a mii și milioane de oprimați și marginalizați…”declara artistul într-un interviu .

Caricaturile sale politice ,apar în mod regulat în revista African Writing, Cartoon Movement și Saudi Gazette Journal. Din 2009,artistul este co-fondator al Asociației Caricaturiștilor  Sudanezi,o perioadă de timp îndeplinind funcția de Șef al Departamentului Media și Cultură.Este membru al asociației  International Union of Mail Artists (IUOMA).

În ultimii treisprezece ani, a publicat mii de caricaturi, ilustrații și zeci de articole în multe ziare și reviste din diferite țări,din 2009 artistul primind interdicție de a mai publica în Sudan :

Ziarul Al-Sharie alShiyasi (septembrie 2003 – februarie 2004), Sudan

Ziarul Sudan Vision (noiembrie 2004 – iunie 2006), Sudan

Ziarul Ray al-Sha’ab (noiembrie 2006 – ianuarie 2008), Sudan

Ziarul Ajras al-Hurriya (februarie 2008 – noiembrie 2009), Sudan

Revista Simsima (august 2006 – octombrie 2011), Sudan

Revista African Writing (august 2010 – august 2012), Anglia

Ziarul Citizen (martie 2013 – octombrie 2013), Sudan

Ziarul Alaraby Aljadeed (august 2014 – mai 2015), Anglia

Ziarul Saudi Gazette (ianuarie 2013 – noiembrie 2016), Arabia Saudită

Caricaturile sale au fost publicate în numeroase reviste,cărți de specialitate și website-uri, în diferite țări precum  : Sudan, Iran, Germania, Brazilia, Azerbaidjan, Iordania, Portugalia și Serbia.

Artistul a participat cu lucrări la mai multe expoziții individuale și colective în interiorul și în afara Sudanulu.

Pe lângă jurnalism, Nayer a fost întotdeauna fascinat de cinema, așa că în 2011 a decis să facă un pas serios pentru a fi aproape de pasiunea sa. A participat la câteva proiecte cinematografice mici : trei filme, două filme documentare și un film de animație 2D.

Premii și distincții:

  • Diplomă specială, Concursul Internațional de Caricatură ”Molla Naserddin” – Azerbaidjan 2008.
  • Concursul e Caricatură ”Sami Alhajj” – Sudan 2008.
  • Premiul de excelență, Concursul de Caricatură ”Istoria literaturii române desenată de mari graficieni ai lumii – România 2009.
  • Premiul special, Concursul Internațional de Caricatură ”Molla Naserddin”- Azerbaidjan 2009.
  • Honorary Prize ,la Primul Concurs Internațional de Caricatură ”Hop cartoon” – Iran 2010.