Costantin Pavel s-a născut la 27 aprilie 1951, în comuna Bălușeni din județul Botoșani. După absolvirea Școlii Militare de Aviație, a lucrat pentru o vreme pe aerodromul din Bacău. A urmat, apoi, studii de arte plastice, devenind profesor de desen.

Primele caricaturi le publică în ziarul local din Botoșani pe vremea când era elev de liceu,pentru ca în 1970, la 19 ani, să-și facă debutul în revista „Urzica”, nava amiral a caricaturii românești.

La mijlocul anilor ’70, Pavel a fost „adoptat” de vrânceni, prin stabilirea definitivă la Focşani și imediat a început să colaboreze cu reviste umoristice din toată țara. În scurt timp, lucrările sale au devenit extrem de apreciate, fapt ce l-a determinat să participe la multe concursuri în țară și străinătate.

În 1982, la Montreal în Canada, Pavel câștigă primul premiu important din cariera sa.

Au urmat medalii internaționale obținute în Italia, Olanda, Belgia, Japonia, S.U.A., Germania, Austria, Macedonia, Brazilia și Grecia.

Consacrarea valorii sale artistice a venit în 1988, când a câștigat marele premiu al celui mai important concurs de caricatură din Japonia.

A colaborat cu foarte multe ziare și reviste din țară și străinătate: Hürriyet Vakfı (Turcia), Yomiuri Shimbun (Japonia), Der Spiegel, Eulenspiegel (Germania), Croc, Safarir (Canada), Nebelspalter (Elveția), Smithonian Air, Witt (Anglia), Witty World (U.S.A.) etc.

În 2016, a obținut premiul III al unui prestigios concurs din China, la care 4000 de caricaturiști din toată lumea și-au trimis lucrările. Cea mai recentă reuşită a sa este premiul I la la World Press Cartoon din Portugalia, concurs care dă ora exactă în caricatura mondială de presă.

Premii în ţară: Marele Premiu şi Premiul I la Salonul Internaţional de Caricatură (Brăila), Premiul I la Costineşti, Ploieşti, Vaslui, Suceava, Focşani, Bistriţa, Deva, Timişoara, Galaţi etc.

Premii în străinătate: Premiul Hidezo Kondo (Tokyo), Premiul special (Tokyo), alte 5 premii de excelenţă (Tokyo), Premiul III (Kyoto), Premiul Primăriei din Ohotsk (Japonia), Premiul I la benzi desenate (Montreal), Premiul I (Vercelly), Premiul I (Shanghay), Marele Premiu la Wolfsberg(Austria), Premiul I la salonul Mondial al Caricaturii de Presă de la Sintra (Portugalia), Marele Premiu la Barakaldo (Spania), Premiul I la Skopje (Macedonia), Premiul I la Vianden (Luxemburg), Premiul I în 2008 şi în 2014 (Seoul), Premiul I la Lubben (Germania), Premiul II şi Premiul III la Knokke Heist (Belgia), Premiul II şi Premiul III la Piracicaba (Brazilia), Premiul II la salonul Internaţional de caricatură la Kruishoutem (Belgia), Premiul I MEDPLAN (Brazilia), Premiul III la Rhodos (Grecia), Premiul II, în 2016, la Istanbul etc.

Colaborări mai vechi la ziarele şi revistele: „Bursa”, „Azi”, „Cotidianul”, „Milcovul”, „Monitorul de Vrancea”, „Ziarul de Vrancea”, „Plai cu Boi”, „Aspirina Săracului”, „ProTV Magazin”. Colaborări în prezent (2017): revista „Nebelspalter” (Elveţia), „Le Monde” (Franţa), „Courrier International” (Franţa), cu ziare şi reviste din Statele Unite,inclusiv în ”The New York Times”.

Constantin Pavel este co-editor al revistei americane „Witty World” şi membru al trustului de presă londonez „Cartoonists and Writers Syndicate”, dar şi preşedinte pentru România al „Federaţiei Organizaţiilor Caricaturiştilor Europeni.

Ce-i place

„Îmi plac oamenii care au umor, cu spirit. Îmi place mult fotbalul. Am jucat la Aripi Bacău, în liga a II-a. Eram un mijlocaş destul de bun. Chiar îmi pare rău că nu am prins şi eu perioada de acum pentru că sigur puteam ajunge mult mai sus.”

Ce nu-i place

„Nu-mi plac persoanele fără coloană vertebrală, lipsite de caracter, care caută doar să profite şi nu au nimic de oferit, nici măcar recunoştinţă. Chiar mă afectează dacă sunt trădat de un om pentru care am pus mult suflet şi am vrut să-i fac bine.”