Cristian Bîrzoieș s-a născut pe 6 ianuarie 1969 în Hlipiceni,comună din sudul județului Botoșani, atestată încă din 1860, când domnitorul Dimitrie Sturza a adus aici cetățeni din Galiția pentru a-i lucra pământurile.
Încă din copilărie în inima sa și-a făcut loc arta frumosului,find îndrăgostit de desen și pictură. A început mai întâi să reproducă locurile care-l înconjurau – câmpuri cu flori, ape, case, evoluția sa artistică fiind marcată de scenele rustice.Deși existau numeroase premize în dezvoltarea sa artistică a optat pentru o altă carieră profesională, îndepărtându-se pentru o lungă perioadă de timp de latura artistică, pe care însă nu a uitat-o niciodată.
După o diplomă în economie și aproape treizeci de ani de activitate , când nimeni nu se mai aștepta,Cristian Bîzoieș decide în 2017 să participe la cursurile unei școli de artă,capturat de tehnica acuarelei. Aici are șansa ca talentul său să fie reperat de soții Angela și Victor Hremiuc, profesori la Școala Populară de Artă din Botoșani, care l-au ajutat să-și împlinească visul ținut până mai ieri în sertar: pictura în acuarelă.Sub îndrumarea acestor adevărați șlefuitori de talente în arta plastică botoșăneană, Cristian Bîrzoieș ajunge în scurt timp la rezultate apreciabile.
Mereu cuprins de entuziasmul și pasiunea pentru pictură, crezând în creațiile sale capabile să transmită emoții ,pictorul participă în 2017 la numeroase expoziții – concurs organizate la Cluj, Sibiu ,Pitești și Piatra-Neamț ,aici obținând Mențiune la secțiunea Pictură în cadrul Expoziției Internaționale de Arte Plastice și Decorative –”Omul și Natura”.
În 2018, la Brăila, obține premiul al II lea la Concursul Național de Pictură și Grafică ”Vespazian Lungu”.Tot în acest an participă la 3 expoziții de grup la Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani, intitulate ” De Florii în Galerii” 01.04-16.05.2018; ”Evoluție” 14-15.06.2018 și ”F….estivală” 16-21.07.2018, cu lucrări realizate în tehnici diferite (grafică, acuarelă și pasteluri). În perioada 17-24 iunie 2018 participă,de asemenea, la Tabăra de Creație Artistică Agafton (Botoșani) ,intitulată ”Pe urmele lui Eminescu”.
Cristian Bîrzoieș este definit ca fiind un pictor mai degrabă emoțional decât tehnic.El pictează realitatea ca o reflectare a impulsurilor pe care le primește îndeosebi din mediul înconjurător, interpretând scenele într-un mod precis, detaliat și natural. Este un observator atent, sensibil în capturarea oricărei nuanțe a atmosferei din jurul său , cu o expresivitate picturativă surprinzătoare.
Pictura sa din real, „en plein air” sau „sur le motif”, este sinceră, realistă, lipsită de simboluri și iluzii, dar înconjurată de emoțiile și sensibilitatea artistului care, cu jocuri de umbre, lumină și culori delicate evocă natura cu un sentiment de respect, cu acea dorință de a nu deranja, ci doar de a beatifica frumusețea în tăcere și pe vârfuri. Fără a se afla în posesia unor repere definitorii în ale picturii, creațiile artistului,fie că e vorba de peisagistica naturii sau cea citadină,portret,flori sau natură statică, se contopesc la graniţa viziunii și mentalităţilor specifice artei naive ce definesc, în integritate, lucrările pictorului.
Rădăcinile arhetipale ale picturii lui Cristian Bîrzoieș îsi trag seva din frumusețile satului românesc , locul binecuvântat prin care istoria se revarsă în mit. Chiar dacă pictorul nu mai locuiește de mult în satul copilăriei, despărţirea de sat nu s-a produs,artistul purtând satul în sine,ca pe o tainică comoară.
Autodidactismul pictorului a păstrat mereu în discursul său artistic simplitatea și prospețimea expresivă a satului românesc.Acuarele sale infuzează toată liniștea pe care ți-o poate da atmosfera vieții de la țară, într-un cadru natural necontaminat de neglijența timpului nostru care reiterează condamnarea deschisă a erei în care trăim,o eră super-tehnologizată, potrivnică armoniei naturii și calității vieții.
Casa țărănească,în toată modestia,simplitatea și candoarea ei, este nelipsită din acuarelele artistului.Conștient de originalitatea și autenticitatea vechilor case bătrânești, tricamerale, pictorul le-a imortalizat în acuarelele sale cu toată geometria, proporția și sobrietatea lor inconfundabilă.Pictorul este grijuliu și cu reprezentarea elementelor specifice,de la stâlpii subțiri de susținere și până la componenta constantă a casei țăranului român, pridvorul, cu variantele sale de prispă, tindă sau cerdac.
În afară de casele bătrânești din satele botoșănene,un punct de atracție pentru pictor l-a constituit și câteva din casele vechi ale orașului Botoșani,locul unde eleganța și binele se înrudește îndeaproape cu dezastrul și nepăsarea. Acuarele artistului propun contemplarea unor elemente ale acestor case monumentale în stil neoclasic. care se înfățișează privirii pictorului triste, coșcovite, cu zidurile mâncate de intemperii, dar păstrând, încă, amintirea grandorii de altădată. Privite cu admirație, gravitate și nostalgie,vechile case ale Botoșanilor sunt pictate cu intenția clară a artistului de a păstra memoria lucrurilor care nu au pierit încă.
Intensă, puternică și impunătoare – floarea de iris ,cu frunzele ei lanceolate a devenit, datorită lui Van Gogh, o adevărată icoană florală în pictura modernă; Cristian Bîrzoieș pare să fie și el cucerit de tonalitatea albastru – violet al irisului vangoghian, acuarela sa intitulată ”Iriși” dezvăluind gingășia și fragilitatea frumuseții naturale printr-un joc subtil de lumină și culoare,totul orchestrat și compus cu mult rafinament. Demnă de remarcat este repartizarea proporțiilor diferite de nuanțe care intră în amestecul care formează culoarea și care scoate în evidență frumusețea reală a florilor.
În acuarelele artistului cu tematica florilor sau a naturii statice descoperim un artist echilibrat care știe să treacă prin filtrul propriei sensibilități cromatismul adecvat subiectelor sale, ajutându-se și de acele rigori ale tehnicii culorilor de apă și de efectele pe care acestea le generează.
Spontaneitatea pictorului Cristian Bîrzoieș de a crea acele transparențe specifice culorilor de apă prin mijloace de expresie accesibile și rafinate au scos la iveală un artist îndrăgostit de frumos,cu o admirabilă capacitate imaginativă care surprinde emoțional lumea înconjurătoare.
Spectaculoasă fără a fi exotică, pitorească şi calmă, pictura lui Cristian Bîrzoieș este o prezență discretă, tandră, sensibilă şi valoroasă a unui pictor din stirpea acelora care sunt permanent într-o relație adâncă și profundă cu arta autentică.