Pentru Dumitru Bezem pictura nu este o meserie, ci mai degrabă un dar divin,un destin aflat sub semnul unei pasiuni ce l-a mistuit începând din anii adolescenței și până astăzi,din această combustie intensă zămislindu-se o operă ce poartă marca personalităţii sale autentice.

Artistul s-a remarcat de-a lungul unei cariere prestigioase printr-o originală gestică picturală, prin acurateţe coloristică,prin creativitate constructivă precum şi prin meticulozitatea de care a dat dovadă în lucrările sale,oferind ochilor, sufletului și inimii publicului un buchet de bucurie plastică.

Când emoțiile sunt trăite cu pasiune, totul se schimbă și devine culoare – asta poți constata de îndată ce privești un tablou al pictorului Dumitru Bezem. Lucrările sale sunt pline de culoare, ca și cum pictorul s-ar uita printr-un caleidoscop, ghidat de sentimentele momentului și de toată dragostea sa pentru viață.Descoperim,astfel,marea sinceritate a căutării adevărului exprimată simplu,în centrul creaților artistului adunându-se , ca într-un creuzet ,crâmpeie din realitatea cotidiană.

Dumitru Bezem pictează tot ce simte : flori,peisaje, portrete, case și interioare țărănești, schituri, și mânăstiri – un univers expresiv desprins dintr-o realitate tangibilă care îl înconjoară zilnic. Pictorul rămâne fidel reprezentării naturii, percepând-o mai întâi emoțional cu mintea și apoi procesând-o grafic în semn și culoare, într-o lumină călduroasă și primitoare. Frumusețea peisajului din zona Neamțului i-a oferit mereu pictorului o gamă inepuizabilă de privelişti ce au cuprins dealuri și munți pitoreşti, drumuri ce şerpuiesc printre sate, de-a lungul lacului Bicaz, bisericuțe și schituri risipite la poalele codrilor. Acesta a laitmotivul care l-a convins pe artist să dovedească în permanență un ataşament specific față de natură și tematica rustică, promovând o pictură de factură expresivă, care susţine un dialog permanent și neîntrerupt cu natura.

Alături de peisajele nemțene, artistul a fost atras de peisajele Balcicului, tablourile pictate aici încercând să explice că nu poți percepe lumea de ieri decât cu mintea de astăzi , făcând un apel viguros la sensibilitatea privitorului care contractă și nu evocă timpul.

Odată cu natura, artistul își pictează și propriul interior,recurgând la picături de lumină și amintiri ale timpului trecut.Un amestec special de emoții, de viață,de stări cristaline pure ale minții care caută împărtășirea.Nimic nu este trivial, totul se transformă și trăiește în picturile sale. „Cu capul în nori,dar cu picioarele pe pământ”, este motto-ul artistului, mereu atent la noi orizonturi.

Picturile sale se nasc dintr-un exercițiu constant și din utilizarea tehnicii picturale dozată cu înțelepciune. Artistul preferă pictura în ulei , cu pastă abundentă pusă cu șpaclul sau cu cuțitele de pe paletă. Există la Dumitru Bezem o admirabilă capacitate evocativă în măsură să convertească motivul într-un simbolic și sugestiv semn plastic, sintetizator de vibrații și subtile rezonanțe. Este atitudinea unui creator pasionat și sincer, iubitor de intonații pe care le îmbină cu o remarcabilă virtuozitate,armoniile sale cromatice fiind supuse unor succesiuni ritmice ,în care învolburarea generoasă a tușelor este estompată de eleganța desenului. Bun desenator și colorist liric, practicând o pictură de implicare subiectivă în motiv, artistul realizează un periplu sentimental prin spațiul bucolic, reținând mai ales ceea ce poate oferi prilej pentru evocări nostalgice și restituiri afective.

Culoarea joacă un rol important în imaginile sale picturale, dar și lumina care generează umbrele, însuflețind culoarea, sugerând volumul și spațiul.

Artistul caută să surprindă multitudinea tonală de la roșu ,oranj și galben, cu evoluţii, spre o cromatică mai rece în zonele de umbră, pentru particula¬rităţile unei lumini pure.Spațiile deschise sunt inundate de lumină și culori, dominante fiind albul, rozul, galbenul, în timp ce în spațiile închise, predomină albastru și negru care stimulează curiozitatea și amplifică misterul.

Îndrăgostit de peisaj, cel al meleagurilor nemțene fiind pentru el definitoriu, pictorul este si un maestru al portretului și al naturilor statice, expresivitatea sa caldă și rafinamentul cromatic regăsindu-se și în aceste lucrări.

Personaje principale sau elemente de decor – florile, sunt pentru artist eternul model de sensibilitate,imortalizat într-o paletă sclipitoare de culori, în care complementaritățile sunt controlate cu îndemânare fără derapaje țipătoare, pictorul întrebuințând abilități deosebite în dispunerea fiecărei culori acolo unde-i este locul și într-o bună vecinătate cu celelalte.

Culoarea florilor lui Dumitru Bezem este clară, veselă și strălucitoare, conjugându-se în final într-un izvor plin de lumină. Cârciumăresele, margaretele, dumitrițele, macii, clopoțeii, trandafirii, irișii sau crinii – toate aceste splendori efemere sunt imortalizate ca un tribut adus bogăției și frumuseții naturii.Prin reproducerea pe pânză a florilor, perisabile și fragile, artistul încearcă să prelungească momentele de seninătate și grație pe care le simte observându-le.Deseori foarte simple și curate, uneori complexe, diversitatea compozițiilor florale este scăldată în lumină,artistul folosind culori luminoase si îndrăznețe, cu o textură plină de viață, în tușe ce izbucnesc în rafinate tonuri de alburi colorate, galben citron, albastru-violet sau roșu cadmiu. Petalele florilor sunt pictate vibrant, cu tușe divizate, prelungi, pictate curajos cu cuțitul de paletă, cu gesturi și dinamică care amintesc, uneori, de stilul expresionist.

Dumitru Bezem rămâne același pictor talentat și valoros care pe parcursul a șapte decenii de viață s-a aflat mereu într-un sincer dialog cu natura și cu oamenii, adică acolo unde artistul a găsit întotdeauna resursele pentru libertatea de a da visurilor consistență prin imagini și culoare.

BIOGRAFIE – Dumitru Bezem

Dumitru Bezem s-a născut la 23 octombrie 1947, în localitatea Tarcău,județul Neamț. După absolvirea Facultății de Arte Plastice din Iași, promoția 1972, la clasa profesorului Dan Hatmanu,și-a continuat studiile la Facultatea de Arte Plastice din București, la Secția muzeologie. A debutat în 1970, expunând într-o expoziţie de grup la Sala Paşilor Pierduţi din Iaşi,devenind,ulterior, una dintre prezențele cele mai active pe simezele din țară și din străinătate, fiind adeseori în atenția criticii de specialitate, care i-a acordat spații publicistice ample.

În 2013, artistul a primit cea mai importantă distincție pe care o acordă anual Filiala din Neamț a Uniunii Artiștilor Plastici din România, cea de „Artist plastic al anului”.

Expoziții personale:

Piatra Neamț, 1975-2003;

Bacău – 1979, 1993;

București, Teatrul Mic – 1980;

Suceava “Voronețiana”, 1976, 1977, 1978;

Vulcan – 1978.

Expoziții de grup : Iași – 1985, București – 1986, 2002; Târgu-Mureș – 2005;

Expoziții în străinătate: Paris,Franța–1990; Strasbourg, Franța–1992; Martely, Ungaria – 1996; Épernay, Franța-1998; Kunstchouw–Burgh–Haamstede, Olanda– 1998; Clevedon, Anglia – 1998, New York, S.U.A. – 2000, Israel – 2003.