Expoziţie aniversară de pictură la Alba Iulia, la 170 de ani de la naşterea artistului Sava Henţia

Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, în parteneriat Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi Asociația Ars Transsilvaniae România din Cluj Napoca, organizează  organizează, în perioada 10-12 octombrie 2018, în spaţiul expoziţional de la subsolul Palatului Apor (Rectoratul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia) expoziţia aniversară de pictură Sava Henţia (1848-1904). 170 de ani de la naşterea artistului. Vernisajul va avea loc miercuri, 10 octombrie 2018, începând cu ora 16, la Palatul Apor.

Expoziţia se înscrie în seria de manifestări organizate pentru a marca 170 de ani de la naşterea pictorului Sava Henţia şi este parte a proiectului cofinaţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) şi derulat de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, în parteneriat Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia – Sava Henţia din nou acasă. 170 ani de la naşterea artistului.

Sava Henția (n. 1 februarie 1848, Sebeșel, Imperiul Austriac – d. 21 februarie 1904, Sebeșel, Austro-Ungaria) a fost un pictor realist, grafician, muralist și ilustrator de carte român. A făcut studiile la Școala de Belle Arte din București (1865-1868) unde i-a avut ca profesori pe Gheorghe Tattarescu și Theodor Aman. A urmat cursurile de pictură la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts de la Paris sub îndrumarea pictorului Alexandre Cabanel.

La numai un an după absolvirea studiilor artistice, talentul îi era recunoscut prin obţinerea celui mai important premiu, bursa de studii în străinătate.1871-1874 este o perioada de călătorii de studii, mai întâi la Roma, apoi la Paris, unde perioada petrecută în atelierul lui Alexandre Cabanel îi va finaliza pregătirea. Depășind perioada compozițiilor mitologice, influențată de maestrul francez, Henția avea să devină un important portretist, iar în perioada de maturitate, un adept al scenei de gen. Tipologia personajelor sale avea să se axeze în special pe țăranul român, compunând cicluri importante, cu iz etnografic, până către finalul vieții.
Moștenirea sa artistică cuprinde peste 500 lucrări, atât compoziții mitologic – alegorizante, opere de inspirație mitologică și istorică, portrete, cât și „instantanee” ca reporter de război (1877-1878) sau spectator al târgurilor și bâlciurilor. A realizat și numeroase scene de vânătoare, naturi statice cu flori, precum și pictură murală ori decorativă.

Lucrările sale sunt expuse în multe muzee între care: Muzeul Colecțiilor de Artă din București, Muzeul orășenesc „Ioan Raica” din Sebeș, Muzeul de Artă „Casa Simian” din Râmnicu Vâlcea, Muzeul de Artă din Constanța, Muzeul „Teohari Antonescu” din Giurgiu, Muzeul de artă din Brașov, Muzeul de artă județean Prahova „Ion Ionescu-Quintus” din Ploiești.