Muzeul Judeţean Botoşani prezintă, în perioada 2 – 30 martie 2019, în spaţiul Galeriilor de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani, expoziţia „Aurel Băeșu și contemporanii”, organizată în parteneriat cu Muzeul de Artă „Ion Irimescu” Fălticeni.
Pe simeze vor fi expuse lucrări de artă din colecțiile celor două instituții muzeale, semnate de artistul Aurel Băeșu (portrete, peisaje și naturi statice), alături de opere realizate de contemporani ai acestuia: Ștefan Luchian, Marcel Olinescu, Gheorghe Petrașcu, Ștefan Popescu,   Margareta  Sterian, Nicolae Tonitza, Artur Verona, Nicolae Vermont.
Aurel Băeșu s-a născut la Fălticeni, la 26 mai 1896, și în scurta sa existență, de doar 32 de ani, a lăsat peste 500 de lucrări.
Așa cum menționa omul de cultură Grigore Elisei, într-un articol din ziarul ,,Lumina” din 25 aprilie 2017, când ne referim la acest artist, putem spune: „Aurel Băeşu, aproape un clasic.[…] Ieşit din pragurile stâncoase şi îngrăditoare ale canoanelor academismului cultivat la Belle Artele ieşene, Aurel Băeşu s-a dedat cu voluptate peisajului, lucrului în plein air. A lăsat lumina să-i scalde slobodă pânzele şi a ţesut cu rafinament adevărate scoarţe cromatice. Compoziţia sa s-a situat, de la un an la altul, sub semnul esenţializării. Orchestrarea lui compoziţională s-a focalizat pe contrapunctarea câtorva elemente, nu prea multe, dar definitorii pentru o privelişte din natură, ori pentru universul urban sau rural. În acelaşi timp, Aurel Băeşu s-a simţit atras de chipul uman. A realizat numeroase portrete şi a făcut-o printr-o profundă sondare psihologică, prin descoperirea cifrului fiinţei omeneşti. Astfel că portretele sale au consistenţă, adevăr uman şi o lumină lăuntrică iradiantă.”
Vernisajul va avea loc sâmbătă, 2 martie 2019, ora 11,00, la Galeriile de Artă ,,Ştefan Luchian” Botoşani
Prezintă: Liviu Șoptelea – artist plastic
Program de vizitare:  zilnic  9 – 17. Intrare gratuită la vernisaj.
Taxă de vizitare: 2 lei copii, studenți, pensionari, grupuri, 4,10 lei  – adulți