Primăria Municipiului Târgu Jiu, Centrul de Cercetare Documentare și Promovare “Constantin Brâncuși” în parteneriat cu Filiala Târgu Jiu a UAP din România și Uniunea Artiștilor Plastici din România, organizează în perioada  15 Martie – 10 Aprilie 2019, la Galeriile Municipale de Artă din Târgu Jiu, Strada Traian nr. 27, Expoziția de grafică și gravură “ELOQUENTIS II ”al artistului ZuZu Caratănase .Vernisajul va avea loc pe 15 Martie,ora 17.00

Curator Vasile Fuiorea ,Președintele Filialalei Târgu Jiu a UAP din România.

Cuvânt de deschidere  Pavel Șușară ,critic și istoric de artă.

ZuZu CARATĂNASE pe numele lui real Caratănase Răzvan-Constantin (n. 14 mai 1985, Tulcea) este un artist-gravor român de origine aromână.

 

„Este socotit ca fiind cel mai bun gravor al generației sale, adesea este considerat ca fiind „liderul generației sale” și totodată este unul dintre cei mai buni artiști-gravori români fiind cunoscut pentru lucrările sale de mari dimensiuni.”

A absolvit Universitatea Națională de Arte din București, Licență (2004-2008), Master (2008-2010) și Doctor în Arte Plastice și Decorative (2010-2014) cu titlul tezei: Gravura ca artă majoră.

Până în prezent are 22 de expoziții personale în muzee și galerii din România, Austria, China, Israel și Republica Moldova.

A participat și a fost invitat la peste 250 de expoziții de grup și colective din România, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Franța, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia și Ucraina.

Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (2010-prezent); membru al Uniunii Gravorilor din Budapesta, Ungaria (2014-prezent); membru Association des Artistes Peintres, Sculpteurs, Architectes, Graveurs et Dessinateurs – Paris, Franța (2015-prezent)

Are lucrări în colecții muzeale ca: Muzeul „Korkonschie”, Jelenia Gora / Polonia; Muzeul Universității de Arte „Tama”, Tokyo / Japonia; Centrul Artiștilor „Voix Visuelle”, Ottawa / Canada; Muzeul „De La Cultura Del Vino”, La Rioja / Spania; Cabinetul de Stampe „Triennial Print Cabinet”, Chamalierès / Franţa; Muzeul Internațional „Homour And Satire In The Arts”, Gabrovo / Bulgaria; Muzeul Național de Artă al României, București; Muzeele de Artă din Aiud, Bacău, Bârlad, Constanța, Iași, Drobeta Turnu Severin, Ploieşti, Târgovişte și Tulcea.

Pentru activitatea sa artistică și organizatorică a obținut câteva zeci de premii, distincții și medalii în cadrul unor concursuri și evenimente din România, Bulgaria, Franța, Japonia, Spania și Republica Moldova. Amintim doar câteva dintre ele: Premiul pentru Cultură acordat de Comisia Națională a României pentru UNESCO; Premiul Ministerului Culturii; Medalia „Gabriel Popescu”, Târgoviște; Medalia „Nicolae Tonitza”, Bârlad; Medalia „Gheorghe D. Anghel”, Drobeta Turnu Severin; Certificatul de Merit la Trienala Internațională de Gravură – Kochi/Japonia; Distincția „Parchemin d’Honneur” la Trienala Internaţională de Gravură, Chamalières/Franţa.

”Privind lucrările graficianului Răzvan Caratănase sunt încântat și liniștit să constat că există în arta românească acea continuitate necesară oricărei culturi, pentru că artistul, evident, va duce mai departe flacăra înaintașilor săi prin talentul și măiestria de care dă dovadă, dar și pentru că este înzestrat, fără îndoială, cu acea sensibilitate specifică românilor.

Îl așteaptă un drum greu și plin de piedici iar eu îi doresc să-și mențină alura de alergător de cursă lungă. Dacă va reuși – ceea ce eu cred – va ajunge unul dintre artiștii importanți ai graficii românești.

În timp ce astăzi, în lume, arta excelează prin găselnițe, invenții ieftine, Răzvan Caratănase – cu seriozitate, cu încrâncenare aș putea spune – gravează materia asemenea înaintașilor săi, transformând plăcile gravate în operă de artă de sine stătătoare. De la Dürer, Rembrandt și, la noi, Aman, Răzvan Caratănase se poate înscrie pe linia marilor inovatori.”

Eugen MIHĂESCU (Membru de Onoare al Academiei Române)

„Răzvan Caratănase sau pentru noi toți talentatul și simpaticul ZuZu. (…)

Caratănase este cu siguranță unul dintre graficienii cei mai talentați, nu voi spune ai tinerei generații ci ai graficii românești; pentru că mai ales în domeniul gravurii, un domeniu care a cunoscut o perioadă de eclipsă, oameni talentați precum Răzvan Caratănase aduc un suflu nou și mă bucur că este așa. Stăpânește acest meșteșug al albului și al negrului în timp aș spune chiar suveran și desenul lui, tehnica lui, cultura lui plastică, vizuală sunt de invidiat.

(…) să rețineți că Răzvan Caratănase este un nume al prezentului și al viitorului.”

Răzvan THEODORESCU (academician prof. univ. dr.)