După ce în această vară au expus la Cluj-Napoca sub titlul „Căutări vizuale”, artiștii Liana Corb și Horea T. Sălăgean recidivează. Vineri, 4 octombrie, la ora 17:30, la Biblioteca Județeană va avea loc vernisajul expoziției „Dispoziții cromatice”, cu lucrări semnate de cei doi artiști.

Originară din Beiuș, Liana Corb a organizat o serie de expoziții de pictură atât în țară cât și în străinătate, bucurându-se de un real succes. Lucrările expuse de arttstul beiușean la Biblioteca Județeană sunt portrete și grupuri de personaje.

Liana Corb și-a fundamentat și construit limbajul folosit în realizarea portretelor pe introspecție și autoreflecție, căutând să accentueze trăsăturile dominante ale fiecărui personaj în parte. Nu și-a dorit neapărat să reprezinte personajul, ci a căutat mai degrabă să personifice prin el o anumită categorie socială, cu tensiunile interioare și trăsăturile caracteristice. Paleta cromatică vibrantă, de factură expresionistă, a ajutat-o pe artistă într-un mod consistent la realizarea acestor lucrări, acompaniată fiind de tușa largă, generoasă.

Experiment expresionist

Tănărul pictor Horea Sălăgean „atacă cu voluptate tot zona picturii abstracte, dar cu tendinţe puternic expresioniste”, consideră Vioara Bara, președintele UAPR, filiala Oradea. Tablourile lui surprind imagini arhetipale. „Tema centrală a creației pictorului Horea Sălăgean este culoarea. Pădurea, portretul, peisajul sau picturile abstracte sunt pretextele vizuale la care recurge pentru a-și desfășura «câmpurile» cromatice, contrastele sau monocromiile construite din culori pure și aplicate în tușe largi și dinamice, cu cuțitul de paletă sau stropite. Portretele, la fel ca pădurile, nu au un scop mimetic, ci surprind esența acestor subiecte, o imagine mai degrabă arhetipală. Trunchiurile copacilor, dezbrăcate de frunziș, lasă să se întrevadă zările colorate, ce ne poartă cu gândul la lumina puternică a răsăritului sau apusului de soare”, spune Lola Brenciu.

Ampla serie de portrete surprinde chipuri „descompuse», dezbrăcate de măștile cotidiene, brăzdate de angoasă și alienare. „Sunt chipurile realității contemporane, ale unei societăți aflate la limita autodistrugerii, căreia i-au devenit străine atât natura înconjurătoare, cât și cea proprie. Demersul este susținut și prin efectele cromatice, un clar-obscur incisiv și culori, violente uneori, amintind de pictura fauvilor. Pictura lui Horea Sălăgean este un experiment expresionist, prin intermediul căruia explorează lumea și realitatea înconjurătoare, o modalitate de a privi dincolo de aparențe, un eseu cromatic și elaborat din punct de vedere tehnic asupra umbrelor contemporaneității. Cromatica luminoasă a peisajelor reușește să străpungă aceste umbre, evocând legătura intrinsecă și simultan tămăduitoare, existentă între om și natură”, consideră Lola Brenciu.