Umiunea  Artiștilor  Plastici din România – FILIALA IAŞI, are plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziției de pictură  „OGLINZILE TĂCERII”semnată de artistul MANUELL MĂNĂSTIREANU

Vernisaj : 05 noiembrie  2019, ora 18:00
Prezintă: scriitorul  Robert  ȘERBAN

Expoziția  va fi deschisă în perioada  5 noiembrie  – 5 decembrie, 2019

TIMIȘOARA, Bastion  THERESIA – Corp  D,  ”CALPE GALLERY”

Paradoxul lui Manuel Mănăstireanu este acela că pictura sa apare drept clasică în raport cu modernitatea şi în acelaşi timp avangardistă prin comparaţia cu tradiţionalul. Veştile bune sunt că avem de-a face cu un modus operandi coerent şi că artistul îşi urmează calea cuconsecvenţă.
Departe de marile zgomote ale artei, Mănăstireanu mizează pe cartea tăcerii, căutînd lumina altundeva decît în pigmenţi, amestecuri optice sau ecleraje. Portretist fervent, pictorul
este interesat de cele aflate dincolo de aparenţe. Astfel, personajele sale trăiesc în mod independent de modelele aflate la baza zămislirii lor, au biografie, univers interior, par a respira şi uneori chiar a avea puls, pentru a prelua celebra speculaţie giorgiovasariană.
Pendulând între semne evocatoare şi anamorfoze, artistul stabileşte în fapt aria onirică a creaţiei sale. Altfel spus, dimensiunea subiectivă îşi află o interesantă joncţiune cu subconştientul colectiv, întâlnire desfăşurată sub egida unor reprezentări deloc narative şi în nici un caz tributare. Nici peisajul ori natura statică, genuri tratate poate prea rar comparativ cu potenţialul pe care îl demonstrează artistul, nu rămân mai prejos.

Mihai PLĂMĂDEALĂ, critic de artă, curator
publicat în „Observatorul cultural” 2015