Miercuri, 29 august, ora 17.30, la Muzeul Etnografic ”Anton Badea” Reghin, va avea loc un eveniment dedicat artei, în cadrul căruia se vor desfășura activități de creație și dialog intercultural, vernisajul unei expoziții de artă, ”Unire prin artă”, lucrările aparținand artiștilor Ion Carchelan (Rep Moldova) și Mugur Popa (România) și un moment artistic muzical.
Evenimentul este organizat de Asociația Matrix în parteneriat cu Municipiul Reghin și Muzeul Etnografic ”Anton Badea” și se adresează publicului interesat de interacțiunea socială, artă și tradiții.

Ion Carchelan este pictor cu experiență, născut în raionul Nisporeni din RepublicaMoldova. Din păcate, operele lui au fost descoperite mai mult de cei de peste hotarele Republicii Moldova, decât de conaționalii noștri.

După ce  a absolvit şcoala de pictură pentru copii din Nisporeni și-a continuat studiile   la Şcoala republicană de artă „I. Repin”. unde a deprins tehnica de picturii în acuarelă. După armată, a fost doi ani profesor de artă plastică,în acea perioadă find,practic,un pictor nerecunoscut în R. Moldova. Ca să-şi întreţină familia, artistul îşi expunea lucrările la piaţa de tablouri din preajma Teatrului „Mihai Eminescu”din Chișinău. În anul 2000, o americancă a trecut prin piaţa unde artistul îşi vindea picturile şi a cumpărat de la el o lucrare cu o curte ţărănească. Ajungând acasă, femeia a arătat achiziţia şi surorii sale, care tocmai îşi deschisese un salon de mobilă şi covoare vechi din ţările asiatice. Acesteia i-a plăcut mult peisajul pictorului şi a decis să vină în R. Moldova ca să-l cunoască şi să cumpere de la el mai multe lucrări. Tot atunci i-a propus să organizeze o expoziţie personală în SUA. În 2001, a fost invitat pentru prima sa expoziţie în SUA, care însă, din cauza tragediei din 11 septembrie, a fost amânată. Astfel, la 7 decembrie 2002, Ion Cârchelan a plecat pentru prima dată în America, pentru a participa la o expoziţie personală în Marshal Gallery, din Carolina de Nord. În zece zile, şi-a vândut 36 din 80 de lucrări. „Era prima mea expoziţie personală. Aveam mari emoţii. Vă daţi seama, la 35 de ani să ai prima expoziţie personală şi încă în străinătate, atât de departe de casă. A fost un succes şi presa de acolo a scris despre eveniment. Astfel, m-au cunoscut şi alţii şi am fost invitat la David Gibson`s Gallery din Virginia. După aceasta s-a pornit toată euforia. Cam la fiecare un an – doi plecam în SUA ca să prezint câte o expoziţie personală”, ne povesteşte pictorul. 

Artistul participă cu regularitate la expoziții din Statele Unite ale Americii, Italia, dar și alte state, iar recent, alături de fiica sa, Iulia, și-au expus creațiile la două expoziții organizate în Georgia și Azerbaidjan.

Mugur Popa s-a născut pe 15 septembrie 1964 în Constanța. După absolvirea Liceului în 1983,urmează Școala Populară de Artă din Constanța,ca mai apoi să se înscrie la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”din București pe care o absolvă în 1999 ,cu licență de arhitect.

Mugur este un atent observator, de aceea acuarelele sale reflectă foarte bine realitatea, o realitate însă filtrată prin propria-i sensibilitate. Peisajele de orice fel, casele, plantele, animalele, oamenii capătă forme gingașe prin simpla fuziunea a culorilor ce este atent stăpânită de către artist.