MAGIA FORMELOR FLUIDE @ Galateea  Contemporary Art

Galateea  Contemporary Art vă invită joi, 18 octombrie 2018, ora 19, la vernisajul expoziției MAGIA FORMELOR FLUIDE a ceramistului PALKÓ ERNEST din Cluj.

Curator : Nicolae Moldovan

„Forma finală a lucrărilor sale poartă pecetea finitului,ca şi fiinţele care sunt născute din pământ, luând forma unor jumătăți sau fragmente de cilindru, asemănătoare prin deformări și neregularități cu măștile arhaice. Astfel,orice siluetă e și o mască și orice mască poate deveni siluetă,în viziunea lui Palkó Ernest.
Texturi şi teme ale artei arhaice comunică în lucrările sale prin volumetrii abstracte, voit deformate, asemănătoare unor scoici uriaşe. Prin urmare, ne putem întreba dacă avem de-a face cu un artist modern, care a renunţat la emblemele culturii actuale sau cu un artist arhaic convertit la modernism. Orice răspuns am oferi, rămâne performanţa artistică a lui Palkó Ernest de a imagina transformarea limbajului avangardist într-o relicvă cu un misterios potenţial insurgent”.

Dr. Dan Breaz, critic şi istoric de artă

Parteneri media: Observator Cultural, Modernism, Radio România Cultural, Senso TV – ArteAgenția de Carte,CulturaArt Clue

Expoziția poate fi vizitată în perioada 18 octombrie – 11 noiembrie 2018.

Intrare liberă

Palkó Ernest a absolvit în anul 1986 secţia „Ceramică” a Institutului de Arte Plastice şi Decorative „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, avându-i profesori pe Cornel Ailincăi, Mircea Spătaru şi Mircea Vremir.

Lucrările expoziţiei Terra magica reinterpretează expresivitatea figurii umane: expresiile fizionomice fuzionează cu morfologia corporală, caracteristicile masculine cu cele feminine în forme ale unui corp androgin, iar contururile nudului feminin devin semne vizuale cvasi-abstracte.

Palkó Ernest este un ceramist care-şi dezvoltă viziunea organic, evoluând lent de la o expoziţie la cealaltă. Perspectiva sa actuală îşi află originea în expoziţii precum Terra – Milenium şi, mai ales, Grafiterra, în care predominau vase cu forme eliptice, pe suprafaţa cărora artistul a imprimat ductul sugestiv al unor unde dinamice. Aceste unde s-au metamorfozat temporar în reliefurile considerate de către artist „biomorfice”, realizate între 2005 şi 2010. Din 2010 și până azi, Palkó Ernest a reluat motivul undelor din expoziția Grafiterra, pentru a le transpune în forme din ce în ce mai figurative şi mai apropiate de expresivitatea siluetei umane.