Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în perioada 06 – 23 septembrie 2018, expoziţia personală ANTROPOSEMNE cu lucrări de pictură şi obiect semnate de artistul Dorel PETREHUŞ.

Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 6 septembrie 2018, de la ora 18:00, în Sălile de Expoziţii Temporare (parter) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în prezenţa artistului şi a invitaţilor săi. Din partea muzeului va face oficiile de gazdă Florin Gherasim, muzeograf, curatorul expoziţiei.

Expoziţia va fi deschisă spre vizitare în perioada 6 – 23 septembrie 2018, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

        Artist cu obârşii maramureşene, Dorel Petrehuş s-a născut în data de 19 februarie 1957 în localitatea Dumbrava, de lângă Târgu Lăpuş. A studiat arta la liceul din Baia Mare şi apoi la Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj-Napoca, fiind absolvent al secţiei pictură, promoţia 1982. Printre profesorii care i-au înrâurit evoluţia artistică şi cărora le poartă o amintire recunoscătoare se numără: Teodor Botiş, Abodi Nagy Béla, Mircea Vremir şi alţii. După absolvire s-a stabilit în oraşul Negreşti-Oaş din judeţul Satu Mare, unde, de zeci de ani, desfăşoară o rodnică activitate de muzeograf şi artist plastic.

       Începând cu anul debutului, 1980, lucrările din atelier au luat, de-a lungul timpului, calea expoziţiilor personale sau de grup găzduite de galerii şi muzee din ţară (Cluj, Bucureşti, Baia Mare, Satu Mare, Zalău, Negreşti), dar şi de pe alte meleaguri: Ungaria, Polonia, Franţa, Austria, Germania, Republica Moldova. Un merit deosebit al pictorului Dorel Petrehuş este că se numără printre cei şapte artişti fondatori ai Festivalului Bunavestire care, din 1987, se desfăşoară la Negreşti-Oaş, neîntrerupt, la fiecare început de primăvară. Actuala expoziţie reprezintă revenirea, după mulţi ani, a artistului, cu un proiect personal, în faţa publicului clujean, iar prezenţa acestor lucrări pe simezele Muzeului de Artă Cluj-Napoca, oraşul studenţiei artistice, înseamnă şi recunoaşterea unui suiş, a unui efort creator de o viaţă.