În Rotonda Sălii Mici a TNB, expoziția Scena şi Tabloul –  proiecte de scenografie și costume ale baronului George Löwendal.

„Scena și tabloul” este titlul unei noi expoziții dedicate creației artistice a baronului George Löwendal care se va deschide în sala Rotonda a Teatrului Național din București în perioada 4 – 20 februarie 2019, cu vernisajul miercuri, 6 februarie 2019, ora 18.00.

George baron Löwendal este promotorul unei noi viziuni scenografice în România anilor 1926-1936, viziune ce conturează viitorul teatru modern. Decorurile sale abordează stiluri diferite, realiste, constructiviste şi cubiste. Löwendal este văzut ca un reformator şi formator de şcoală într-o etapă ulterioară. Spectacole ca R.U.R. ( Karel Capek), Crimă şi Pedeapsă (Dostoievski) şi Avarul (Moliere) montate între anii 1927-1928 se înscriu în mişcarea teatrală europeană prin abordări noi, moderne pe scene de teatru din România.
Expoziţia se constituie atât din expunerea activităţii scenografice a maestrului reprezentată prin schiţe, machete reconstituite, fotografii din spectacole cât şi dintr-o instalaţie realizată de scenografi contemporani care au ca sursă de inspiraţie teatrul de marionete realizat de Löwendal. Modalitatea de expunere a acestor documente şi opere de patrimoniu va ţine cont de necesitatea accesului vizual confortabil a privitorului, în acest scop se va renunţa la o expunere convenţională. Planuri înclinate transparente, camere negre, corpuri geometrice translucide cu lumină proprie vor fi suportul pentru opera pictorului scenograf. În completare un ecran media va derula un colaj video grafic despre şi cu opera maestrului.

Conturând un destin artistic lansat în anul înfăptuirii României Mari, 1918, această expoziție va focalize asupra proiectelor de scenografie și costume realizate în perioada 1921-1945 când George Löwendal a activat în cadrul teatrelor din București, Cernăuți, Timișoara, Brăila sau Craiova. Aici a realizat decoruri de mare succes consemnat în presa vremii de contemporani de marcă cum au fost Lucia Demetrius, Petru Comarnescu, Adrian Maniu sau Ionel Jianu. Alături de aceste creații care au văzut luminile rampei vor fi expuse desenele în cărbune, de mare virtuozitate, care reprezintă actori din generația de aur a teatrului românesc ca Radu Beligan, Fory Etterle, Dan Botta, Grigore Vasiliu Birlic, Dinu Ianculescu, Ion Manolescu etc.
Curatoriată de Călin Stegerean, expoziția îl prezintă pe George Löwendal ca personalitate de prim rang a teatrului din România, cu o viziune artistică de mare originalitate și valoare, pe care proba timpului a confirmat-o neîncetat.

Finisajul evenimentului va avea loc în data 20 februarie 2019 cu o conferința susținută de renumitul teatrolog George Banu, care va avea loc în Sala Media a Teatrului Național București la ora 18.00.

Expoziția este organizată de Fundația Löwendal în parteneriat cu Teatrul Național ”I.L. Caragiale ” din București și Domeniul Manasia și face parte din proiectul România 100: Scenografie, Pictură. Costumfinanțat de Primăria sector 1 București prin Centrul Cultural sector 1 în cadrul programului ,,Centenar pentru Toți‘‘ – sesiunea 2017 – 2020.

 

Descendent pe linie paternă din fiul regelui Frederic al III-lea al Danemarcei și Norvegiei, baronul George Löwendal s-a născut la Sankt Petersburg. Şi-a descoperit pasiunea pentru teatrul de animaţie la Soroca, a colaborat ca scenograf la Chişinău, pentru ca apoi să se stabilească o perioadă la Bucureşti, unde a contribuit ca pictor scenograf şi regizor pe scena Capitalei. A părăsit apoi Bucureştiul pentru Cernăuţi, unde a continuat experimentele scenografice înnoitoare. Reîntors la Bucureşti, devine profesor la Institutul „Nicolae Grigorescu”.
George Löwendal a avut mulţi prieteni în lumea artistică, scriitori şi actori de renume printre care Cezar Petrescu, Victor Ion Popa, Camil Petrescu, George Mihail Zamfirescu, Ionel Jianu, Sică Alexandrescu, Radu Beligan, Grigore Vasiliu Birlic, ultimii doi fiindu-i discipoli.Regizor, scenograf, balerin, actor, pictor, grafician, profesor – se pare că baronul George Löwendal, fire efervescentă, tumultoasă, a încercat aproape toate meseriile legate de lumea artei. În rândul acestora se numără şi talentul său special pentru pictura de șevalet. Excelent portretist, a imortalizat pe pânzele sale chipurile țăranilor din Bucovina, care vor deveni motiv predilect al creației sale plastice.