Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, în colaborare cu Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, organizează, în perioada 5 – 23 septembrie 2018, expoziţia „Transparent Thoughts in Random Order” a artistelor Diana Oţet şi Alexandra Mureşan.

Vernisajul va avea loc miercuri, 5 septembrie 2018, ora 18, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, Piaţa Unirii nr. 30).

Prezintă:prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 23 septembrie 2018, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

 

„Transparent Thoughts in Random Order”aduce laolaltă lucrările Alexandrei Mureșan și ale Dianei Oțet, într-un ansamblu care oferă în același timp armonie și tensiune. Foarte diferite în formele vizuale pe care le asumă, demersurile ambelor au în comun o eleganță ingenuă, lipsită de sofisticare inutilă și mai ales de emfază zgomotoasă. Alexandra Mureșan și Diana Oțet propun lucrări născute dintr-un efort onest asumat și laborios de a transpune gînduri sofisticate și întrucâtva obsedante în forme rafinate, într-un demers în care retorica aducătoare de succes și moda artistică a zilei devin natural irelevante. Lucrând în medii foarte diferite, fiecare dintre cele două artiste înfruntă dificultăți specifice.  Pericolul alunecării în decorativism estetic, în cazul lucrărilor din sticlă ale Alexandrei Mureșan, și ispita narativității explicite, în cel al desenelor / picturi / colaje ale Dianei Oțet sînt obstacolele cele mai evidente, depășite în procesul realizării unei arte din registrul soft, fermecătoare și spectaculoasă doar dacă este privită cu atenție și răbdare.” (Bogdan Iacob, istoric de artă).

Diana Oțet este o tânără artistă care a terminat studiile de licență și master la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca completate de burse în străinătate și încă din timpul facultătii a surprins  cu numeroase lucrări, publicații, workshopuri și expoziții. Pe lângă expozițiile avute în Cluj-Napoca ea a participat și la  expoziții în Croația și Belgia și Germania.

Alexandra Mureşan (n. 1985) ,fiica  poetului Ion Mureşan,este , absolventă a Univesităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, secţia Ceramică-Sticlă-Metal.Este asistent la catedra de Ceramică și sticlă la Universitatea de Artă din Cluj.

Câştigătoare a diferite premii internaţionale, Alexandra a fost selectată să participe la Bienala Tinerilor Artişti de la Monza 2015. Operele acesteia au făcut subiectul a două expoziţii personale: „Glass. Transparencies. Four shapes of the invisible“, University LUISS Guido Carli, Roma (2015), „Privirea interioară“, Complexul Muzeal Bistrița Năsăud (2015), dar au fost incluse şi în cadrul a numeroase expoziţii colective dintre care amintim: „Ce mai face Penelopa“, Muzeul de Artă Cluj-Napoca (2016); „Beyond the naked eye“, DEPO2015, Plzen, Republica Cehă (2015); Bienala Decorativ Art, Palatul Parlamentului, sala Constantin Brâncuși, București (2014); Terra-Cruda Terra-Cotta, Media City, Manchester, Anglia (2011).