Alexandria Librării vă invită în data de 24 noiembrie 2018 ora 17.oo la „Galeria de Artă – Serfioti” din Galați, str. Domnească nr. 52 (lângă Primăria Galați) la vernisajul expoziției de pictură a artistului plastic Arcadie Raileanu  din Piatra Neamț.Prezintă criticul de artă Maciucă Alexandru și pictorul Sorin Adam.

”Născut în 1950 în satul Petreni, raionul Dochia, absolvent al Facultăţii de Arhitectură şi Construcţii Urbane din Chişinău, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Arcadie Răileanu se simte integrat unui spaţiu mai amplu, cel românesc, expunând cu dezinvoltură, atât la Chişinău, cât şi la Câmpulung Moldovenesc, la Bălţi şi la Craiova, la Moscova şi Bucureşti, la Tighina şi Râmnicu-Vâlcea, la Dochia şi la Piatra-Neamţ.

Răileanu are faptelor ce se vor întâmpla asemenea unui Hölderlin, von Kleist sau Novalis, el îşi proiectează întâlniri cu o Grecie pură, ideală, cu coloane albe, drepte, ca nişte lumânări de nuntă. Sau se visează pe străzile Reimsului, Chartres-ului, Parisului în căutarea coastei frânte, a arcului gotic, arc frânt, pedepsit pentru că s-a apropiat prea mult de Dumnezeu.

Alteori, imaginile, culorile sunt concentrate într-o spirală inversă, asemenea unui arc de ceas, pentru a exploda apoi într-o blândă ninsoare policromă.

Arcadie Răileanu e un pictor sever, extrem de exigent cu el însuşi. Practică doar în aparenţă o pictură fluidă, a fulguraţiilor.

În realitate, pictura sa e una a răsfrângerilor. Privit de sus, un râu este atât o undă trecătoare, cât şi o structură geologică, pietrele avându-şi, în „sistem”, propria participare şi identitate.

Arcadie Răileanu decupează curcubeul: are nevoie de culori spectrale, vii, paradisiace. O jubilaţie unică ăi traversează lucrările: prin triumful proporţiilor, Arcadie Răileanu devine tot mai mult un sceptic mântuit. Un înţelept. Un Rubliov pare pictează icoana vieţii noastre de toate zilele, pe care ne-o dă astăzi şi nouă. Biblic, ca pe o pâine.”  ( ”Arcadie Răileanu sau triumful proprțiilor”- LUCIAN  STROCHI )