,,OMAGIU LUI ȘTEFAN LUCHIAN” – EXPOZIȚIE DE PICTURĂ LA GALERIILE DE ARTĂ BOTOȘANI

Muzeul Judeţean Botoşani  găzduiește,  în perioada  7 – 29 mai 2019, în spaţiul Galeriilor de Artă ,,Ştefan Luchian” Botoşani, expoziţia tematică ,,Omagiu lui Ștefan Luchian”, dedicată cunoscutului artist român născut la 1 februarie 1868, în actualul oraș Ștefănești.

Pe simeze vor fi expuse desene interpretate grafic și cromatic – ,,Magia punctului 3ˮ – lucrări din ciclul ,,Punctul cuantic – plastic – armonicˮ,  semnate de artistul Victor Foca – membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și de elevii coordonați de acesta, desene realizate în cadrul orelor de educație plastică.​ ​

Evenimentul reprezintă ultima etapă a Proiectului educațional ,,Omagiu lui Ștefan Luchian” propus de Liceul ,,Ștefan D. Luchianˮ Ștefănești  în parteneriat cu Fundația ,,Ștefan Luchianˮ Botoșani  și Muzeul Județean Botoșani ​

Proiectul are ca scop atât mediatizarea vieții și operei plastice a artistului Ștefan Luchian, cultivarea respectului pentru creația artistică în general și creația lui Ștefan Luchian în particular, cât și identificarea, stimularea și valorificarea potențialului artistic al elevilor prin realizarea de creații plastice.

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 18 mai 2019, ora 10,oo, la Galeriile de Artă ,,Ştefan Luchian” Botoşani​, însă expoziția este deschisă și poate fi vizitată.

Nãscut pe 25 ianuarie 1944, la Bucuresti, Victor Foca aniverseazã astãzi 74 de ani de viatã. A fost elev al Liceului „Octav Bãncilã” din Iasi, parcursul artistic purtându-l, în acelasi Iasi al culturii românesti, prin atelierele Facultãtii de Arte Plastice (promotia 1966), la clasa ilustrului pictor si profesor Dan Hatmanu. Se stabileste la Botosani, unde activeazã ca profesor de desen, la Scoala 8 Botosani. Victor Foca este membru al Uniunii Artistilor Plastici din România si al International Association of Art. Organizeazã zeci de editii expozitionale scolare „Cu ochii copilãriei”, având lucrãri abstracte, la Botosani, Zürich, Budapesta.

Remarcabilã, în tablourile sale este capacitatea de a analiza valorile perceptiei si ale sistemului vizual, de a descompune nucleele cromatice în pãrtile lor componente, de a desface astfel acest ghem de energii, de potentialitãti, în elementele primare pe care le distribuie cu subtilã stiintã în imagini. Cert este cã nimic din tot ceea ce ne propune artistul nu este întâmplãtor. Geometria culorilor, combinatiile pigmentare pe care le-a studiat si experimentat ani la rând, devin instrumente ale întelegerii diversitãtii culorilor, prilej de organizare cromaticã a orizontului vizual. Asadar, nu ratati, pe 18 mai a.c., la orele 10.00, vernisajul expozitiei „Magia Punctului 3”, care se anuntã a fi deosebit de atractivã.