Galeria 2 ART cu sprijinul Primăriei sectorului 2 din Capitală vă invită  în ziua de  3 septembrie 2018 să participați la EXPOZIȚIA DE SCULPURĂ ȘI PICTURĂ ” Jocul luminilor” cu lucrări semnate de  ANA RUS și LUMINIȚA GLIGA.Prezintă  dr. Mihaela Varga.

ANA RUS este născută în 1947  la Cluj,

Studii academice:
1968 – 1974 – Institutul de Arte Plastice şi Decorative „Ion Andreescu”, specializarea Sculptură, prof. Virgil Fulicea, Cluj-Napoca, România.

Apartenenţe la Instituţii Culturale:
1996 – Membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România;
2004 – Membră a Clubului Unesco din Bucureşti;
2007 – Membră a Uniunii Artiştilor Sculptori Maghiari din Budapesta;
2011 – Membră a Academiei Central Europene de Ştiinţe Litere şi Artă.

Peste 25 de expoziții personale în țară și străinătate și peste 65 de participări la expoziții de grup la Belgad,New York,Budapesta,Salonic,Paris,Cannes,Montperyroux

Lucrări în muzee:
– Institutul Cultural Francez, Bucureşti, România;
– Institutul Francez, Budapesta, Ungaria;
– La Sorbonne, Paris, Franţa.

Lucrări în spaţii publice:
– Mircea Eliade (relief, bronz), Chicago University, SUA.

Premii şi distincţii:
1996 – „Premiul pentru Ceramică”, Salonul Naţional de Artă decorativă, Muzeul Naţional Cotroceni, Bucureşti, România;
2002 – Premiul şi Diploma de Onoare „Profesor inginer Dimitrie Leonida”, Muzeul Tehnicii „Profesor inginer Dimitrie Leonida”, Bucureşti, România;
2003 – Diploma de onoare „Solidaritatea prin artă” şi promovarea atitudinii umaniste şi integrative, Guvernul României;
2004 – Ordinul „Meritul Cultural în Grad de Cavaler”, acordat de Preşedintele României;
2007 – Diploma şi „Medalia de Aur”, Cannes – Azur, Franţa;
2008 – Diploma şi „Marea Medalia de Aur”, Cannes – Azur, Franţa;
– „Medalia oraşului Cannes”, Franţa;
2009 – Diploma şi Gran Prix International „M.C.A.”, 2-eme prix Cannes – Azur, Franţa;
– „Placheta de Aur” şi „Premiul Publicului” la Salonul Internaţional de Sculptură şi Pictură, Cannes, Franţa;
2010 – Diploma oficială şi „Marea Medalie de Aur”, Cannes – Azur, Franţa;
– Diploma oficială şi „Cupa oraşului Mandelieu-la Napoule”, Franţa.

     Ana Rus este legată existenţial de secretele volumelor, iar pasiunea de a modela forme este o trăsătură a personalităţii sale care se manifestă din copilărie, după cum artista declară în mai multe interviuri. Arta sa reprezintă un spaţiu al siguranţei şi al bucuriei, în care întâlnim teme legate de feminitatea protectoare, maternală a artistei. Cicluri de lucrări precum Geneza sau Maternitatea subliniază preocuparea continuă pentru înţelegerea corpului uman şi a stărilor interioare ce determină anumite expresii fizice. Perspectiva stilistică de natură clasică, ce poate fi percepută atât la nivel tehnic, precum şi din punct de vedere tematic este fruct al educaţiei, al studiului şi al unei încercări de perenizare a unui ideal de frumuseţe ce vizează echilibrul formei şi al expresiei.

 

Luminița Gliga (n. 23 octombrie 1975Brașov) este un artist vizual din România. Din anul 2003 este membră atît a Uniunii Artiștilor Plastici din România cît și a Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici. Din 2008 este Doctor în Arte vizuale și membru al Academiei Romano-Americane de Arte și Științe ARA. Picturile Luminiței Gliga au fost expuse în galerii din Brașov, BucureștiCannesTokioParisMarsiliaElvețiaNew YorkLondraBeijing.

Luminița Gliga a urmat cursurile Liceului Pedagogic din Brașov, după care a absolvit, în 2002Universitatea Națională de Arte din București, Facultatea de Arte Plastice, secția Pictură, la clasa prof. Sorin Ilfoveanu.

Are peste 30 de expoziții personale și peste 35 de grup atat in țară cât și în străinătate. Pentru realizările sale a fost răsplătită cu numeroase premii și diplome. Pictoriţa a fost medaliată de cinci ori la Cannes, a obţinut Diploma şi Medalia de argint aurit a Societăţii Academice din Paris, locul III la Săptămâna artei ruse de la Moscova şi St. Petersburg şi s-a bucurat de succes la New York şi Beijing. Tablourile ei au ajuns în colecţii private şi instituţii din Austria, Germania, Statele Unite ale Americii, Italia, Danemarca, Franţa, Irlanda, Canada şi România.

Criticul de artă Răzvan Theodorescu a afirmat despre Luminița Gliga următoarele:

„Atașată unor reminiscențe simboliste de bună factură, dar și tradiției foarte moderne a colajului, iubitoare de acorduri armonioase și acute, mergînd de la ocru la negru, într-o pictură cînd strălucitoare, cînd mată din compozițiile sale în acrylic, artista a făcut pelerinajul păgîn și creștin al Efesului, dar și pe cel mental, al Apocalipsei. Luminița Gliga, semnalată recent în prestigioasa revistă «Univers des Arts», are un viitor pe care îl salut și pe care i-l doresc luminos precum pictura sa.”