Vineri, 24 august 2018, începînd cu ora 13.00, la Casa Argintarului din Bistrița – Năsăud ,strada Dornei, nr.5, se va desfășura vernisajul expoziției ”Hans Hermann-Grafică din şase decenii”, eveniment realizat în colaborare cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Centrul de Dialog şi Cultură Friedrich Teutsch al Bisericii Evanghelice C.A. din România.

Expoziția marchează Anul European al Patrimoniului Cultural şi prezintă publicului larg preţioase lucrări de grafică semnate Hans Hermann. Realizate într-o varietate de tehnici, lucrările dovedesc conştiinciozitate, rigurozitate şi deplina stăpânire a meşteşugului. Repertoriul tematic este dominat de lucrări care descriu monumente reprezentative şi colţuri anonime din Bistrița, Braşov, Sibiu, Sighişoara, Mediaș, biserici fortificate, peisaje şi scene rurale și personaje în costume populare. Toate îngemănate într-o expoziție de excepție a unuia dintre cei mai importanți artiști transilvăneni ai secolului XX.

   Hans Hermann s-a născut în 1885 la Braşov. A studiat desenul,grafica și pictura la Braşov şi apoi la Academia de Arte din Budapesta.Revine în Transilvania, unde predă desenul la Mediaş şi în cele din urmă la Sibiu, stabilindu-se aici în 1918.

A activat paralel ca şi pictor şi gravor. A avut peste 40 de expoziţii personale şi 60 de expoziţii colective . A creat peste 1500 de picturi şi cca. 250 de gravuri.

Un loc esenţial în activitatea sa rămâne redarea vieţii Sibiului, pentru care devine renumit în întreaga lume. În 1965 primeşte ordinul de „Artist Emerit” al României.A murit la Sibiu în 1980.

     Hans Hermann a fost o personalitate notorie a societăţii artistice româneşti, având meritul de a fi susţinut viaţa artistică locală şi regională în calitate de preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici, în anii postbelici până în 1966 – vremuri zbuciumate din punct de vedere politic şi economic. Faima artistică o datorează în mare parte operei sale grafice, neobişnuit de amplă şi de larg răspândită, cu o preferinţă tematică netă pentru siturile de arhitectură istorică ale oraşelor din Transilvania.