EXPOZIŢIE RETROSPECTIVĂ DE PICTURĂ MAKÁR ALAJOS @ INSTITUTUL MAGHIAR DIN BUCUREŞTI

miercuri, 28 noiembrie 2018., ora 19.00

Vă propunem o expoziție retrospectivă Makár Alajos . Exponatele provin din moștenirea lăsată de acest pictor și sunt în mare parte lucrări neexpuse anterior.Artistul plastic Makár Alajos și-a început studiile la București, tema principală a lucrărilor sale fiind reflectarea momentelor decisive din viața oamenilor, executând picturi în ulei, pasteluri, desene cu cărbune și crochiuri.Expoziția va fi vernisată de curatorii: Hausmann Cecília și Zuh Deodáth. Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 19 decembrie.
Makár Alajos
(n.Carei, 18 noiembrie 1927 – d.Cluj-Napoca, 24 ianuarie 1989).
Încă din copilărie a fost preocupat de reprezentarea picturală. Ca student a participat la realizarea unor picturi murale. În studenţie a participat la reconstrucția postbelică.
Studiile de arte plastice le-a început la București, la Școala de Arte Frumoase „Nicolae Grigorescu“, la clasa pictorului Camil Ressu. În 1950 şi-a cerut transferul la Cluj. Recomandarea i-a fost întocmită de profesorulMiklóssy Gábor. A absolvit Academia de Arte Plastice din Cluj în 1955. Din acest an şi până în anul 1988 a participat la numeroase expoziții individuale și colective.
A fost angajat ca amenajator de vitrine la Centrul de Distribuție de Carte din Cluj. Opera sa grafică este de asemenea importantă. A fost preocupat de tehnicatiparului plan (monotipie).
Temele sale cele mai cunoscute sunt: peisajul și comunitățile tradiționale dinTransilvania.
A fost totodată interesat şi de transformările sociale și ale vieţii cotidiene. Opera sa reflectă, în toate perioadele, relația străveche a omului cu apa și pământul.
Prima lui expoziție a fost organizată la galeria filialei clujene a Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din România, în perioada iulie-august 1967.Din 1968 a devenit membru permanent al secției de pictură a UAP, iar din 1980 a făcut parte din conducerea Filialei din Cluj.
În 2017, la Centrul de Artă Transilvană din Sfântu Gheorghe a fost vernisată expoziția retrospectivă Makár Alajos. Catalogul expoziţiei respective constituie cea mai bogată sursă pentru studierea operelor lui.
Cea mai recentă expoziţie la care publicul a putut vedea lucrările lui, a avut loc în aprilie 2018, la Casa Minerva din Cluj.
Această expoziţie este a douăzeci și cincea expoziție individuală a artistului, și cea de-a două prezenţă la Bucureşti, după expoziţia de la sala Amfora din 1974.
*
Această expoziție nu ar fi fost posibilă fără generozitatea familiei lui Makár Alajos și a firmei OraExactă Systems Srl. Toate materialele expuse provin din moștenirea artistului îngrijită de familie.