În toată opera lui Steinberg linia reprezintă momentul esențial al expresiei sale artistice.Simplitatea și acuratețea liniei sale l-au făcut celebru pe artist în lumea desenu­lui de presă.

Observator fin al societații umane, cu toate instinctele ei primare, Steinberg a fost un răsfățat al cri­ticii elitiste. De la Italo Calvino până la Roland Barthes, Eugene Ionesco și mulți alții, cu toții au contribuit decisiv la consacrarea artei lui Steinberg ca o reprezentare a condiției umane.

O altă etapă importantă a crea­țiilor lui Saul Steinberg este re­prezentată de colaborarea sa cu Le Masque, în faimoasa interpretare pe care Saul Steinberg a dat-o acestui instrument neobișnuit de reprezentare a identității. În lumea lui Steinberg, toată lumea poartă o mască, fie ea reală, fie metaforică. Rezultatele sunt imaginile intere­sante și distractive: personajele reprezentate în locuri și ipostaze cotidiene (sala de mese, camera de zi, plaje, mașini și curți etc.) poartă aceste măști proiectate cu chipuri fantastice și făcute din pungi de hârtie sau bucăți de carton decupate, decorate de către artist pen­tru a evoca diferite stări.

Reprezentările lui Steinberg sunt absolut arhetipale, deși lui îi plăcea să vorbească despre măști atunci când reprezenta o femeie, el nu era interesat de portretizarea fizică a trăsăturilor ei, care ar fi putut să-i pună în valoare frumusețea, ci mai degrabă era interesat de masca, dinamica ei socială și povestea pe care ar putea-o spune.

El însuși este adesea portretizat cu o pungă de hârtie pe cap: aceasta a fost ideea sa de mască, ceva care l-ar putea camufla și care i-ar permite o ascunzătoare, pentru a se apăra de societate.

Diferitele personaje purtând măști (soție, prietenii, cunoștințele apro­piate etc.) au fost surprinse de că­tre artistul fotograf austriaca Inge Morath, în cadrul proiectului Mas­querade.

Elementul comun al lucrărilor lui Steinberg este satirizarea sisteme­lor sociale și politice și a fobiilor umane, surprinse adesea prin ideea de deghizare, o altă caracteristică majoră a artei sale.

Opera lui Steinberg este, fară îndoială, atemporală. Ea și astazi surprinde și emoționează prin autenticitatea și realismul ei de netăgăduit.