Cu ceva timp în urmă, Maestrul Victor Bogorod din Sankt Petersburg ne-a înștiințat ,cu mare durere și  regret,   de dispariția unui om fabulos și a unui  artist genial – Georgiy Georgievich Svetozarov… Pentru cei ce l-au iubit și prețuit,artistul a plecat  să deseneze îngerilor….Drum lin spre lumină , Jora!

Georgy Svetozarov (născut pe 1 mai 1947 la Sankt-Petersburg, în Rusia) a fost unul din cunoscuții și apreciații  artiști grafici din Rusia,desenator, caricaturist și regizor de film.

În copilărie, atât părinții, cât și rudele și-au dorit să devină artist ,dar s-a luptat George cu toată lumea și nu a vrut să le urmeze sfatul  , fiind convins la acea vreme că nu e făcut pentru asta. Apoi a absolvit școala și  a încercat multe profesii diferite ,până ce  și-a dat seama că într-adevăr nu dorea nimic altceva decăt să învețe cum să deseneze. Și când toți au renunțat deja la ideea de a-l vedea artist, el a devenit artist.

Georgy Svetozarov a început să deseneze frecventând Studioul de Postere și Caricatură Politică din Leningrad/Sankt Petersburg din 1964 până în 1975. În acestă perioadă a devenit directorul permanent al studioului. În anii ’60 -’70 a fost cel mai tânăr autor al posterelor intitulate „Creionul de război”. În 1975 devine membru fondator al Clubul de caricatură din Leningrad ,iar din 1976 a fost o perioadă de câțiva ani  președinte al Clubului.

Artistul a început să facă caricatură începând din anul  1976. În 1977, a câștigat Marele Premiu la Concursul Internațional de Grafică Umoristică  “Umoristi a Marostica” de la Marostica,Italia.

De atunci a participat la nenumărate concursuri și expoziții de caricatură din fosta Uniune Sovietică și mai apoi în Rusia ,precum și la nivel internațional.

Din 1978, a lucrat ca artist, apoi ca editor de artă în ziarele „Leninsky Sparks” și „Cinci Colțuri „, în revistele „Iskorka” și „Aurora”(timp de 10 ani,în perioada  1980-1990). A colaborat cu multe alte publicații tipărite,ilustrând  Ilustrate un număr mare de cărți.
În ultimii cinci ani, a ilustrat  și tehnoredactat cărți în formă electronică pentru autori cunoscuți, pe subiecte de interes pentru publicul larg. A conceput și  proiectat un album privind ”Istoria clubului de caricaturiști din Leningrad (2016) și o carte  autobiografică ilustrată (2018). Profesionalismul desăvârșit, tehnica grafică de mare virtuozitate și gustul artistic rafinat au făcut din Georgiy Svetozarov o autoritate incontestabilă în comunitatea  artiștilor caricaturiști din Leningrad / Sankt Petersburg, câștigând respectul și admirația  colegilor săi din Rusia și lumea întreagă.

Stilul grafic al lui Georgy Svetozarov este ironic, elegant și plin de umor. Numai o persoană cu o minte sclipitoare , plină de viață și cu o percepție europeană a realității moderne, este capabilă să deseneze astfel.Creația artistică  a lui  Georgiy Svetozarov, în care regăsim  caricatura genială, ilustrația  subtilă și ironică,alături de  grafica  sofisticată, stă de cele mai multe ori sub semnul grotescului, uneori cinic, dar întotdeauna inteligent și fascinant. Mai mult, calitatea impecabilă a execuției lucrărilor grafice și ilustrative ale artistului atinge de multe ori  nivelul capodoperei.

Excepționalul  artist ,Georgiy Georgievich Svetozarov, a fost un reper al generației sale entuziaste, mustind de talente, aspirații, candoare, naivitate si boemă….Spirit veşnic tănăr, Jora –  cum îî spuneau apropiații, a fost un artist de o  rară sensibilitate vizuală  , care a lăsat în urmă o creație imensă și valoroasă, realizată în cei peste 45 de ani de activitate. Un om, un mare artist, o valoare care a oferit ochilor sufletului și inimii  privitorilor și cititorilor din Rusia și din lumea întreagă ,bucurie, încântare și meditație, o punte peste arc de timp a ceea ce înseamnă adevărata artă.

Cale luminată și odihnă eternă, Maestre!