Caricaturistul cubanez Manuel Lamar Cuervo (LILLO), rezident în SUA din 1992 și autorul popularului personaj Matojo, a murit săptămâna aceasta din cauza unor cauze naturale la reședința sa din Miami, la vârsta de 89 de ani.

Desenatorul, autorul de benzi desenate și caricaturistul columbian Manuel Lamar Cuervo.cunoscut sub numele de LILLO, este creatorul unor personaje populare de benzi desenate și caricaturi precum Matojo, Patricia, Sapito Pérez, Chicho Durañón, Titina, printre altele.
Cuervo s-a născut la 13 decembrie 1929 la Bogotá (Columbia) dintr-un tată cubanez (ambasador cubanez în Columbia la momentul nașterii) și o mamă columbiană,dar cea mai mare parte a carierei sale artistice a petrecut-o  în Cuba.

În 1957 a absolvit Dreptul diplomatic și consular la Universitatea Havana, unde a studiat ulterior și jurnalism.

Ca desenator și caricaturist, a lucrat pentru diverse publicații cubaneze, colaborând cu reviste și ziare săptămânale precum ”Palante”, ”Pioneer”, ”Zun-Zún” sau ”DDT”, creând mai mult de douăzeci de personaje, în general pentru copii,cele mai cunoscute fiind „Titana”, „Lucas Rengfo”, „Sapito Pérez”, „El indito Baconao” și „Chicho Durañón” (create împreună cu Gaspar Gonzalez).

„Nu a studiat niciodată desenul. Avea un talent natural. Ceea ce a deschis ușile agențiilor de publicitate și apoi ale jurnalismului ”, își amintește fiica sa, Patricia.

De-a lungul carierei sale profesionale a lucrat pentru film și televiziune la Institutul cubanez de artă și industrie cinematografică (ICAIC), lucrările sale cele mai populare fiind caricaturile inspirate de personajul său, Matojo – „Matojo merge la plajă”, „Bună dimineața Matojo” și „Matojo merge la școala „.

În 1992 a decis săse stabilească în Miami ( S.U.A.) și aici a continuat să colaboreze cu diverse publicații de satiră și umor , până cu puțin înainte de moartea sa, care a survenit în ziua de 25 noiembrie 2019.