MOTTO:

„Oamenii mă întreabă uneori de unde îmi vin ideile. Lucrurile sunt clare pentru mine: ideile sunt asemenea fluturilor, au o existenţă efemeră, iar eu încerc să le prind”. MORDILLO

Lumea caricaturii și a benzilor desenate își ia rămas bun de la Guillermo Mordillo Menéndez,cunoscut cu numele de artist – MORDILLO – caricaturist și autor de benzi desenate argentinian care a cucerit Europa și mai apoi întregul mapamond cu umorul său fără cuvinte.

După cum relatează cotidianul spaniol ” El Pais””,Mordillo, care avea 86 de ani, s-a simțit rău în timp ce lua cina împreună cu rudele sale într-un restaurant de lângă Palmanova, un oraș de pe insula Mallorca, unde avea una din casele sale. După câteva ore, artistul s-a stins din viață.

Născut în 1932, într-o familie de emigranți spanioli, în Villa Pueyrredón ,un cartier din Buenos Aires,Mordillo a văzut lumina zilei în acelaşi an cu compatriotul său Quino şi cu ilustratorul francez Sempe, cu care a fost comparat deseori.

Artistul a realizat primul său desen la vârsta de doisprezece ani și a fost unul dintre cei mai populari caricaturiști din lume în anii 1970

Mordillo și-a început cariera în publicitate şi în ilustraţie de la vârsta de optsprezece ani, lucrând ca ilustrator de cărți pentru copii.De la vârsta de 20 de ani ,artistul s-a perindat în diferite țări : în 1952 în Peru ,lucrând ca designer,până în Statele Unite, din Franța în Spania , unde a continuat să studieze și să lucreze în mod continuu. În 1952 a fondat studioul de animație ”Estudios Galas”, iar în New York, unde s-a mutat în 1960, a lucrat la celebrul studiou ”Paramount”, unde a fost unul dintre animatorii legendarului personaj ”Popeye”. Stabilit în 1963 la Paris, unde ilustraţiile i-au fost publicate în revistele ”Lui”, ”Paris-Match”, ”Marie-Claire” sau ”Pif Gadget”,ceea ce i-a deschis calea pentru publicarea lucrărilor sale în cele mai importante reviste din lume. Între anii 1980 și 1998,cariera lui Mordillo a alternat între Spania și Monaco,desenele sale cunoscând un success fulminant în Spania,Italia, Marea Britanie şi Germania.

Desenele sale aflate la graniţa dintre bandă desenată şi desen umoristic.- care au apărut în puzzle-uri, ziare,reviste și postere – se caracterizează prin culori strălucitoare ,având ca personaje animale amuzante și pașnice, cu ochi imenși, elefanții rubiconzi sau girafele omniprezente cu gât foarte lung, ele exprimându-se doar prin gesturile și expresivitatea feței.

Mordillo este faimos pentru stilul său inconfundabil al desenelor sale spumoase,cu contururi rotunde ,viu colorate, fără cuvinte. Poetica contrariilor, nivelele multiple de lectură, abilitatea de a se adresa unei audiențe eterogene, alcătuită din copii ,adolescenți și adulți – toate aceste caracteristici i-au asigurat rețeta succesului.

Dar de ce umorul său tăcut? Însuși artistul a recunoscut că, în primele sale colaborări din anii 1960 în Franța, a fost singurul mod de a ascunde că nu cunoștea limba franceză. Ironia sa fără cuvinte a însoțit, de-a lungul anilor, teme care erau întotdeauna în afara satirei politice: dragostea, sportul (fotbal și golf în special) și animalele sale cu gâturi lungi, cu o particularitate deosebită pentru girafe, despre care artistul spunea că erau animale foarte elegante și tăcute.

Printre premiile primite în cariera sa au fost Premiul ”Phoenix pentru Umor” în 1973, Premiul ”Yellow Kid” la Festivalul Internațional de BD de la Lucca (Italia) în 1984, Premiul ”Nakanoki” în 1977, ”Caricaturistul Anului” conferit la Festivalul Internațional de Umor din Montreal în 1977, două Premii ”Palme d’Or” ( în 1977 și 1983 ) la Festivalul Internațional de Umor de la Bordighera ( Italia), Premiul ”Andersen”în 1985 și ”Medaglia d’oro” la Salonul Internațional de Umor de la Tolentino (Italia).

În 1972,Mordillo a publicat seria de albume ”Crazy Cowboy”,”Crazy Crazy,” „Les Girafes” ,”Mordillo Cartoons” și ”Galeon”,iar în 1981 ”Mordillo Football” și în 1987 ”Mordillo Golf”,care a fost editat și în Germania.În total, între 1972 și 2012 artistul a editat peste 40 de albume de caricatură.

Târgul de carte pentru copii de la Bologna, Italia, i-a dedicat în 1998 o expoziţie specială intitulată ”Grădina secretă a lui Mordillo”, concepută ca un ”omagiu afectuos consacrat unuia dintre cei mai importanţi ilustratori ai acestui secol”. Această expoziţie a inclus primul său desen animat, creat la vârsta de 12 ani, primele ilustraţii realizate în anii ’50 în Argentina şi Peru, fabulele fără dialog destinate copiilor din anii ’70 sau animaţiile sale cu girafe.

„Nu sunt un intelectual, nu am studiat la o universitate de prestigiu. Arta mea vine din instinctul meu“, a mărturisit într-un interviu artistul,”iar instinctul la oameni este la fel peste tot în lume.Chinezi, japonezi, argentinieni, germani… toți sunt la fel. Este un privilegiu de a comunica cu oameni a căror limbă nu o vorbesc și sunt atât de diferiți de mine.Faptul că eu îi înțeleg pe ei, asta e excepțional”…

De peste cinci decenii, arta lui Mordillo a vorbit lumii,construind în conștiința oamenilor un bastion pentru a face față durerii și dificultăților vieții. „Eu mă dedic umorului pentru a nu plânge”,declara recent Mordillo, într-un ton calm și prietenos, ca și personajele lui iubite.

Astăzi,toți cei care l-au iubit pe marele artist MORDILLO, râd pentru a nu plânge…