Născut la 25 iulie 1959 în Natal, Brazilia, JOE BONFIM este  un ilustrator, caricaturist,  portretist și animator-desenator brazilian. Artistul locuiește și lucrează atât în Brazilia cât și în Franța (locuiește

în departamentul  Var  din sud-estul Franței).
A urmat secția de Pictură și Comunicare vizuală la Școala de Arte Frumoase a Universității Federale din Rio de Janeiro.La vârsta de 18 ani ,publică primele sale caricaturi de presă în diferite ziare din Brazilia,inclusiv  în ziarul satiric „O Pasquim” din Rio de Janeiro , în plină dictatură militară. După închiderea ziarului, s-a alăturat echipei ”Jornal do Incrivel” ,lucrând ca designer independent pentru diferite campanii.

A studiat litografia și desenul,  cu o bursă de student la Școala de Arte din Berlin în 1990. În 1998 devine absolvent al Multimedia Graphic Design din cadrul   C.COM – CEPRECO – Lille-Roubaix,Franța. În 1999 urmează, timp de un an,  un curs de design multimedia inițiat de SUPINFOCOM din Valenciennes,Franța. În 2001 absolvă un curs de  master , intitulat ”Transfer de cunoștințe și tehnologii noi de informare” la Universitatea din Valenciennes,Franța.
În 2002 lucrează ca designer multimedia / designer grafic / director de artă pentru proiecte multimedia la Biroul de Educație și Divetisment din Var (CD-ROM-uri, Photoshop, site-uri web, creare de cataloage, postere, pliante.

Din 2010 este expert consultant în ergonomie și design.Este,de asemenea, autor de ilustrații pentru   cartea ”Bucaneira-An arriscado resgate”,apărută în 2016,atât în Brazilia cât și în Portugalia.

După 1990 devine portretist și caricaturist, în timpul său liber, participând la diverse venimente (caricaturi live, cursuri introductive de desen pentru copii, cursuri de formare portret și caricatură pentru adulți etc.) În Franța, din 1991 și până în prezent , artistul se concentrează pe caricatură, desene animate și pe muzică.

Participă,de asemenea,la numeroase saloane  de satiră și  umor,precum și la concursuri și expoziții de caricatură în Europa și Brazilia.