Liviu Șoptelea s-a născut pe 24 ianuarie 1966 în Botoşani, ținutul în care au irumpt inestimabile valori ale elitei culturii românești, printre care și cunoscuții artiști plastici Ștefan Luchian,Octav Băncilă, Constantin Piliuță, Marcel Olinescu, Artur Verona, Val Gheorghiu, Iulia Ioniță, Petru Hârtopeanu, Ion Murariu și alții.

Liviu Șoptelea s-a dedicat artei plastice încă din copilărie, atunci când și-a dat seama că asta vrea să facă pentru tot restul vieții. A studiat pictura la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani care avea să devină prima rampă de lansare a artistului, ținând cont de faptul că la vârsta de 15 ani a avut prima expoziție, inițiatorii fiind profesorii săi care l-au ajutat să evolueze și să învețe tehnici noi de reprezentare.

După absolvirea Școlii Populare de Artă, și-a continuat formarea artistică la Universitatea ,,Ovidius” din Constanța, Facultatea de Arte, secția Pedagogia Artelor Plastice și Decorative, obținând licența în Arte Vizuale, avându-l ca îndrumător pe profesorul și pictorul Gheorghe Caruțiu. Studiile de masterat le face în Iași, sub îndrumarea profesoarei Carmen Solomonea , la Universitatea „George Enescu” – Facultatea de Arte Vizuale, specializarea Conservarea și Restaurarea Operei de Artă. Astfel, artistul devine membru UAP, filiala Iași, secția Pictură. Încă din anul 1999, artistul este membru al Fundației „Ștefan Luchian” a profesorilor de educație artistică și plastică, iar din anul 1995 artistul devine președinte și membru fondator al Societății Culturale „Expo-Art” din Botoșani. Implicat și dedicat activității artistice, în anul 2000, Liviu Șoptelea devine membru „Art Cafe” din Sibiu, iar în anul 2003, membru „Art-Grup” din Botoșani.

A vernisat peste 25 de expoziții personale în mai multe orașe din România precum:București, Botoșani, Suceava, Iași, Piatra Neamț, Brașov, Constanța sau Târgu Jiu. În afara granițelor s-a remarcat, încă din 1993, cu o expoziție de icoane pe sticlă, eveniment găzduit de capela „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din New York, S.U.A.

De asemenea, a participat la numeroase expoziții colective și de grup în țară (Botoșani, București, Iași, Suceava, Cluj, Târgu Mureș, Constanța, Bacău, Brăila, Piatra Neamț, Buzău, Curtea de Argeș, Vâlcea, Slobozia ) și în străinătate (Chișinău, Silistra, Ruse și Toledo ,Paris și New York).

De remarcat că Liviu Șoptelea are lucrări în colecții private din România, Italia, Franța, Germania, Suedia, S.U.A., Cipru, Coreea de Sud, Marea Britanie sau Canada.

La baza gândirii sale imaginative și creative a stat întotdeauna o deschidere către diferitele forme ale artelor vizuale: arta plastică, arta decorativă si arta aplicată. Deşi pare să fie iremediabil îndrăgostit de pictura de şevalet, Liviu Șoptelea poate să creeze cu uşurinţă lumi ale imaginarului fără limite.

Elaborarea creațiilor sale are la bază studiul operelor unor mari artiști vizuali, ceea ce i-a permis accesul la o experiență de reprezentare stilistico-plastică deosebită, figurativă și mai ales nonfigurativă.

Unul din proiectele de mare valoare artistică lansat de artist, intitulat „Îngerii urbani”, reprezintă o conexiune între dimensiunea spirituală şi cea profană, aducând împreună elemente desprinse dintr-un registru religios recognoscibil şi amprenta realităţii prezente, în care arta, mitul și religia se întrepătrund într-un univers simbolic și în care divinul şi umanul sunt pe cale să se atingă.

Este vorba de o abordare gravă, în care chestionarea dimensiunii umane coboară în cele mai adânci sondări ale sinelui. O viziune sfâşietoare a unei lumi dezordonate, în care mitul a decăzut din drepturi.Artistul recreează în acest fel o lume suprarealistă,populată de elemente simbolice sau construcții fanteziste învăluite într-o atmosferă ireală.

În cromatica picturilor sale cu îngeri , întotdeauna este prezentă triada-roșu incandescent ,oranj și albastru – inspirată se pare din pictura murală bisericească, ca o reacție împotriva noilor curente unde de cele mai multe ori cromatica se păstrează mult mai monocromă și mai liniștită.

Rebel și melancolic ca și îngerii săi păzitori ,Liviu Șoptelea dă dovada unui spirit liber care aspiră spre Infinit, o limită „fizică” care se deschide spre ”dincolo” și devine o trambulină „către”… Privindu-i lucrările, descoperi o armonie fără cusur a construcției în care subtilitatea detaliilor nu limitează, ci extinde privirea.

Artistul este un iscusit alchimist al emoţiilor şi al culorilor care apelează la cea mai sensibilă parte din noi ,cea a sufletului, în căutare de frumos și magie.Pictura lui Liviu Șoptelea mărește atracția hipnotică spre zona de neant care traversează majoritatea operelor pictorilor consacrați.