Graficiană, profesoară de artă, ilustratoare și caricaturistă italiană, Marilena NARDI  s-a născut în 1966 la Chiampo, un mic sat din nordul Italiei, într-o familie de luptători în rezistența anti-fascistă din Italia.

După ce a obținut o diplomă în artă în 1986 și în sculptură în 1990, a predat desenul anatomic la Academia de Arte Plastice din Veneția din 1992 și, de asemenea, ilustrația din 2003.

Influențată de umorul grafic al  fratelui său, Marilena este atrasă de caricatură și grafica satirică colaborând cu numeroase publicații din Italia, printre care ziarele Diario, Corriere della sera (Vivi Milano, Corrier Economia, Corriere Soldi, Corriere Lavoro, Corriere Scuola), Gente Money, Borsa & Finanza, Salute Naturale, Lunar, dar și pentru revistele satirice Il Misfatto, L’Antitempo, Il Fatto Quotidiano(din 2009), Il Ruvido și recent în Barricate. A publicat caricaturi pentru multe bloguri și ziare online, cum ar fi l Asino, Fany-blog, Aspirina, Anpi.it, Satiraopinion și Buduàr, în prezent colaborând cu ziarul Il Fatto Quotidiano și cu trimestrial francez Espoir.

Este membră a FECO-France și al. United Sketches for Freedom ( Asociația internațională de caricatură pentru libera exprimare).

Din 1984, când a debutat în caricatură și până în prezent a avut mai mult de o sută de participări la festivaluri,saloane și expoziții-concurs de caricatură și grafică satirică în Italia și în lume, pentru care a primit mai mult de 55 de premii.

Unele dintre lucrările sale sunt păstrate în muzee de grafică satirică și umor din Bayard Bronzolo, Tolentino, Istanbul, Teheran, Zemun și Muzeul de Știință și Tehnologie din Milano.

Marilena Nardi a făcut parte din multe jurii naționale și internaționale ale concursurilor de caricatură,din care amintim Festivalul Național de Umor și Caricatură de la Lanciano în anul 2000, prima Bienală Internațională de Grafică Umor „Vin, umor și fantezie…” (Italia) și Festivalul Internațional de Grafică satirică (Italia) în 2006, cea de-a doua ediție a Concursului Internațional de caricatură Olive de Cartoon din Kyrenia (Cipru), în 2009 și la Lisabona (Portugalia), în 2013, membră a juriului internațional la Festivalul Cartoon World Press.

În 2011, obține Marele premiu al World Press Freedom Cartoon din Ottawa (Marele Premiu al Libertății Presei Mondiale), iar, în 2013, câștigă Premiul pentru satiră politică la Festival de caricatură din Forte dei Marmi (Italia).

În 2015, lucrarea ei „Vecchia Europa” („Vechea Europă”) a primit premii în trei concursuri diferite: Premiul II la Festivalul Octavo Internacional de Mentes Brilantes în Mexic, Premiul I ”Cea mai bună vinietă pentru Europa” organizat de Reprezentanța în Italia a Comisiei Europene și în cele din urmă, Prix Kronik în Franța.

În 2017, câștigă premiul „Creionul de porțelan”, la Festivalul de caricatură de la Saint-Just-le-Martel, Franța și  Premiul pentru cea mai bună caricatură europeană la Euro-Kartoenale, Belgia.