Musa Gümüș s-a născut în 1963 în Gaziantep (în sudul Turciei, lângă granița siriană). A absolvit Facultatea de Administrare și Management a Afacerilor la Universitatea din Marmara. În prezent locuiește și lucrează la Istanbul.

A început să deseneze caricaturi încă de pe vremea liceului. Prima caricatură i-a fost publicată în 1979, iar din 1987 s-a consacrat caricaturii profesioniste,publicănd pentru reviste precum Hibir, Bando, Nokta, HBR Maymun și multe altele. Din 2001 Musa predă caricatură și ilustrație la Școala Internațională MEF.

De asemenea, a participat la numeroase concursuri de caricatură și a primit numeroase premii naționale și internaționale, printre care Grand Prix ( Marele Premiu) 2006 la Festivalul caricaturii din Porto și Golden Hat ( Pălăria de Aur) la concursul internațional de caricatură din Knokke-Heist Belgia, în 2009. În 2015 a primit un premiu pentru toată activitatea cu prilejul Concursului internațional de caricatură care a avut loc sub patronajul miliardarului turc Aydın Doğan.

Printre caricaturiștii săi favoriți sunt Gatto, Boligan, Gluszek, și Kazanevsky,artistul său preferat fiind Dali.Ca materiale folosite în desenele sale preferă să folosească pasteluri moi, acrilice și creioane colorate. Din când în când,artistul încearcă și diferite tehnici plastice. El nu folosește des computerul , uneori apelează la Photoshop, dar foarte rar.

Pentru Gümüs „Caricatura reprezintă o limbă comună a întregii omeniri. Caricatura este un instrument important pentru a înțelege universul în care trăim. Această limbă comună apropie țările și-i ajută pe oameni să se înțeleagă reciproc. Sunt plin de speranță… „