Danica Nana Guberinič s-a născut pe 15 iunie 1955 în Slovenia și a fost cunoscută ca o jucătoare de top în baschetul feminin european ,Nana câștigând în 1978 medalia de argint la Campionatul European din Polonia, în calitate de componentă a echipei naționale de baschet feminin a Iugoslaviei pentru care a jucat 33 de meciuri. După încheierea carierei de jucătoare profesionistă a continuat, timp de zece ani, ca antrenoare la echipele slovene de baschet feminin din Domžale și Mengeš. Nana nu a fost doar o sportivă remarcabilă, ci și un antreprenor de succes. Astfel,după ce a absolvit o școală economică și-a găsit un loc de muncă ca economist.La scurt timp și-a dat demisia pentru a-și înființa propria companie pe care a administrat-o timp de 16 ani. Nu este foarte bogată, dar a reușit să-și construiască o casă frumoasă în Domžale, înconjurată de o grădină cu multe flori și verdeață.În acest decor care i-a asigurat o viață liniștită, Nana și-a descoperit un nou hobby – caricatura.

Pasiunea pentru desen și pictură a avut-o încă din anii de școală , dar, așa cum spune Nana, nu s-a ocupat niciodată serios de acest lucru ,fie din lipsă de timp,fie din lipsa curajului.Dar cum niciodată nu-i prea târziu pentru îndeplinirea unui vis , s-a decis să urmeze un curs de desen și pictură sub îndrumarea pictoriței Nataša Jan,unde s-a inițiat în tainele desenului,graficii și picturii, învățând diferite tehnici și, mai presus de toate, reușind să-și învingă frica.În scurt timp a făcut progrese , câștigând încrederea în sine,astfel încât a început să picteze pe panză și să deseneze portrete.

Nana Guberinič s-a specializat în caricatura de portret,dovedindu-se un caricaturist extrem de talentat. Caricatuile sale demonstrează faptul că nu doar ochiul este experimentat, dar şi mâna care desenează dezvăluie o ştiinţă a desenului şi o capacitate de a reţine pe hârtie particularitățile de substanță ale personajelor caricaturizate.

Caricaturile de portret ale artistei nu scot în relief răutatea, ironia sau dis¬preţul, ci mai degrabă o simpatie totală şi necondiţionată faţă de model. Ea şi-a propus să-i facă pe prot¬agoniştii portretelor ei să zâmbească pur şi simplu, regăsindu-se alăturaţi într-o galerie de caractere atât de diferite. Toate portretele ei sunt recunoscute ușor, chiar și în cazul când personajele au caricaturizate excesiv grimasele . În expresia sa artistică, Nana folosește cu îndemânare diverse tehnici și intrumente de execuție a lucrărilor sale: mai întâi caricatura este desenată cu creionul,apoi schița este scanată și stocată în calculator, ca mai apoi imagistica să fie continuată cu stiloul electronic pe display-ul tabletei grafice digitale Wacom. La sfârșitul programului selectat, artista aplică pensula, guma de șters și paleta de culori.

Artista a participat cu expoziții personale în Slovenia și Serbia,lucrările sale fiind prezente la multe fetivaluri și saloane de caricatură din străinătate ,unde a reușit să câștige multe premii.