Considerat unul dintre cei mai valoroși caricaturişti din România, Neculai Viziteu s-a născut pe 3 iulie 1945, în satul Curseşti-Deal,comuna Ivăneşti,Vaslui.Deși părinții l-ar fi vrut la muncile câmpului, artistul purta în sufletului său de copil dorința de a deveni pictor.La vârsta adolescenței ,poposind în biblioteca școlii ,a fost cucerit de frumusețea picturilor lui Leonardo da Vinci ,acel moment constituind momentul adevărului pentru viitorul artist.Din acea zi, a început să reproducă în creion zeci de lucrări ale unor mari maeștri,bucurându-se de aprecierile colegilor și prietenilor.Lipsa posibilităților materiale ale familiei a făcut ca în locul unei școli de artă,tânărul să urmeze cursurile Școlii Tehnice Veterinare.Imediat după absolvire a ajuns desenator artistic la Institutul Agronomic „Ion Ionescu de la Brad“ din Iași,dar în paralel, avea să urmeze şi cursurile unui cerc de pictură din Iaşi.
A urmat apoi stagiul militar la Timișoara ,în timpul căruia l-a cunoscut pe Costel Manea,un caricaturist cunoscut la acea vreme, care l-a încurajat să facă caricatură și i-a facilitat publicarea primelor sale lucrări în revista ”Amfiteatru”. Reîntors la Vaslui ,Viziteu a ajuns profesor de sport la o şcoală din localitatea vasluiană Coşeşti. Nu a fost zi în care să nu deseneze câte o caricatură. Încurajat de prieteni, Neculai şi-a trimis lucrările la Revista „Urzica“, unde a avut o rubrică specială.Au urmat apoi o mulțime de ziare și reviste care i-au publicat lucrările.Concomitent,artistul avea să-și completeze studiile în domeniul artei plastice urmând cursurile Școlii Populare de Artă din Vaslui.
Nicolae Viziteu a participat și la multe expoziții și saloane naționale de caricatură,precum Vaslui, Suceava, București, Bacău, Brăila, Galați, Timișoara, Cluj,Bistrița Năsăud,Gura Humorului,Macea-Arad,Huși,Fetești,Găiești…
A participat,de asemenea, la festivaluri,expoziții și saloane de caricatură în Canada, Belgia, Japonia, Bulgaria, Grecia, Cuba,etc. – țări în care și-a făcut mulți prieteni caricaturiști.

Una dintre cele mai pitorești figuri ale Vasluiului contemporan,Nicolae Viziteu face parte din categoria umoriștilor care performează atât în grafica satirică,cât și în arta cuvântului aforistic ,ambele emanând parfumul umorului de bună calitate,semn că Vasluiul își merită pe deplin eticheta de capitală a umorului românesc.