Nenad Ostojić NEO – CROAȚIA

Nenad Ostojić NEO s-a născut pe 27 iunie 1965 în localitatea Gospić (Croația) și este un cunoscut și apreciat caricaturist croat.
După absolvirea Școlii de Artă din Zagreb,s-a înscris în 1985 la Facultatea de Științe Politice – secția jurnalism.Între timp,în 1984 a absolvit Școala de film animat în cadrul Studioului de film din Zagreb (mentor, Joško Marušić),fiind autorul filmelor de animație Kifon 7.În prezent,un singur examen îl mai desparte de absolvirea Facultății de Kinesiologie (disciplina basket ) din Zagreb. El are deja licența de antrenor de basket, fiind antrenorul echipei ŽKK Montmontaža din liga feminină de basket a Croației.
Nenad Ostojić are o activitate complexă ,în multe domenii, cum ar fi jurnalismul, ilustrația de carte, filmele animate, jocurile pe calculator, și activismul umanitar.A ilustrat manuale și cărți pentru copii și este autorul a două jocuri pe cal- culator („Štemerni” și „WDoA”).A colaborat ca jurnalist și editor la mai multe publicații din Croația (Super Sport, PC Chip, PC Play etc.) și de asemenea,a fost prezentator și realizator de emisiuni radio -TV . Este fondatorul asociației 041 care inițiază acțiuni de colectare a ajutoarelor, atât pentru persoanele fără adăpost,cât și pentru cele amenințate de inundații.
Nenad Ostojić este fondatorul și președintele Asociației internaționale a caricaturiștilor MIKS, cu sediul în Sisak, care numără 56 de membri din 27 de țări, precum și organizatorul Expoziției Internaționale de Caricatură MIKS care se desfășoră în Sisak, începând din anul 2015. Este, de asemenea, autorul proiectului „2 + 2” cu pariciparea a doi caricaturiști din țara gazdă și doi din țara oaspete, fiecare artist expunând 15-20 de lucrări.
Prima caricatură a publicat-o în magazinul sportiv”Sprinter” în 1986,iar din 2014 devine caricaturist profesionist independent,fiind membru al Asociației caricaturiștilor din Croația .În prezent are propria sa secțiune de caricaturi în săptămânalul New Sisak (EUthanasia) Caricaturile sale au fost publicate în peste 30 de publicații periodice interne și externe ( tOOns MAG, Fenamizah, Pikaju, GHP etc.),precum și în mediul online,pe divese portaluri interne și internaționale.
Prima sa expoziție personală de caricatură a avut loc în 1985 la Titograd, astăzi Podgorica (Muntenegru).De atunci, Nenad Ostojić a participat cu lucrări la peste 50 de expoziții de caricatură, interne și internaționale, în țări precum Norvegia,India,Turcia,Cipru, Belgia, Austria, Slovenia,Egipt,China,Coreea de Sud,România,Polonia,Bulgaria,Maroc și multe altele, obținând prestigioase premii și mențiuni de onoare. Nenad Ostojić este reprezentantul Croației în Uniunea Mondială a Caricaturiștilor (UWC) și membru al Federației Organizațiilor Europene a Caricaturiștilor( FECO).
În 2016,la prima Expoziție internațională de caricatură cu tema ”Drepturile femeii ” organizată de portalul revistei magazin tOOns Mag (Norvegia), Nenad Ostojić a câștigat premiul al doilea, în concurență cu 567 de caricaturiști din 79 de țări (în competiție fiind admise 1625 de lucrări).De remarcat faptul că expoziția a fost lansată simultan în două țări situate pe două continente , Norvegia și India, dispunând de trei spații de expoziționale.În ultimii 5 ani, Nenad Ostojić a fost promotorul și organizatorul a 25 de expoziții de caricatură în Croația și în întreaga lume.