Născut  pe 7 decembrie  1959 la Luțk (Ucraina) ,Oleh Smal este arhitect,caricaturist și jurnalist ucrainean.

A studiat  la Institutul de Construcții din Kiev,după care  a absolvit Arhitectura în cadrul   Institutului de Inginerie Civilă din Kiev în 1988.

A debutat ca jurnalist la ”Dzerkalo tiznya” (”Oglinda săptămânii”).

Începând din 1991,a publicat  permanent caricaturi pentru ziare, reviste, agenții de presă și site-uri de pe internet;

În perioada 1995 -2012  a fst  caricaturist editorialist la ziare ucrainene,precum ” Kievskie Vedomosti”, ”Kyiv Post ”, ”Zerkalo Nedeli”.Acum lucrează  pentru publicația  ”Reporterul ucrainean” ca editorialist și caricaturist.

De-a lungul timpului a publicat peste 15.000 de caricaturi atăt în Ucraina cât și în multe țări al lumii precum Canada, Germania, Rusia, Marea Britanie, Ucraina, SUA. Caricaturile sale au fost publicate de  ”The Financial Times”, ”Vocea Americii”, ”BBC”, ”Deutsche Welle” etc.

Oleh Smal a participat la concursuri și festivaluri naționale și internaționale de caricatură ,obținând  peste 50 de premii și un număr mare de diplome, în țări precum China, Franța, Japonia, Iran, Italia, Rusia, Coreea de Sud.

A avut expoziții personale în Ucraina și Georgia și a  participat la expoziții colective în multe  țări din întreaga lume.

De asemenea,a participat la conferințe și seminarii O parte din lucrările artistului sunt deținute de muzee din întreaga lume și în colecții private (  Andrej Kiska,președintele Slovaciei,Iuliei Timoșenko, fostul prim-ministru al Ucrainei, Said Ismagilov ,muftiul   Direcției cultului  musulman din Ucraina,precum și  ambasadorilor  din Ucraina a S.U.A.,Belgiei, , Franței și  Germaniei  care i-au achiziționat periodic lucrările).