Jean Plantureux (născut la 23 martie 1951 la Paris), cunoscut cu numele de artist Plantu, este un desenator și caricaturist de presă francez ,specializat în satiră politică. Pentru majoritatea cititorilor cotidianului francez ”Le Monde ”, Plantu este o instituție,caricaturile sale apărând în mod regulat în binecunoscuta publicație ,începând din 1972.În mass-media franceză, imaginea sa a devenit copleșitoare, iar caricaturile sale sunt adesea, dacă nu întotdeauna, pe  paginile editorialelor.

După absolvirea Liceului Henri al IV-lea din Paris, în 1969, deși inițial Jean Plantureux intenționa să studieze teatrul sau benzile desenate,părinții săi l-au înscris la o școală medicală. Doi ani mai tîrziu,în 1971,artistul a renunțat, mutându-se la Bruxelles, unde s-a înscris la cursurile de desen la École Saint-Luc. Unul dintre profesorii săi, caricaturistul Eddy Paape, spunea despre el: „L-am apreciat cu adevărat pentru bunătatea, calmul și perseverența lui.” La Bruxelles, pentru a-și plăti studiile, Plantu a publicat benzi desenate pentru ziarele studențești ” Panurge” și ”Bonne Soirée” (care îi dedică chiar și trei pagini de interviu). Dar, strâmtorat de dificultățile financiare,artistul renunță la ideea editării unei carți de benzi desenate și se întoarce în Franța,pentru a-și încerca norocul.

Reîntors la Paris, după ce a vândut mobilier la ”Galeriile Lafayette”, Plantu a încearcat să publice caricaturile sale în mai multe ziare înainte de a fi angajat în ziarul ”Le Monde”. Plantu a desenat pentru ziare, cu tendințe foarte diferite, de la ”Pélerin” și „Le Canard enchaîné, până ”La Grosse Bertha„ sau „Charlie Hebdo”.. La 1 octombrie 1972, Bernard Lauzanne, redactorul-șef al cotidianului, i-a publicat primul desen al lui Plantu, dedicat războiului din Vietnam, care înfățișa un porumbel cu un semn de întrebare în cioc.În 1974, Claude Julien, directorul publicației ” Le Monde Diplomatique”,a început și el să-i publice lucrările,rugându-l pe artist să deseneze caricaturi cu subiecte din lumea a treia.

În 1980,Plantu a început să lucreze la ”Le Journal Phosphore”, o colaborare care va continua până în 1986. În 1982, André Laurens și Claude Lamotte, respectiv directorul și redactorul șef al cotidianului ”Le Monde”, l-au rugat să facă caricaturi pentru pagina  ”Une”,din ediția de duminică a ziarului. Prima sa caricatură în ”Une” a fost  publicată pe 17 decembrie 1982.

În 1985, directorul ziarului ”Le Monde”, André Fontaine, a început să-i publice zilnic caricaturile lui Plantu, convins că desenele sale reînvie ”tradiția franceză a caricaturii politice.”

Începând cu septembrie 1987, Plantu a apărut la emisiunea de televiziune ”Droit de Réponse”, a lui Michel Polac, pe canalul de televiziune francez TF1.

Gilles Boulouque,unul dintre primii magistrați antiteroriști francezi, a fost foarte afectat de o caricatură a lui Plantu apărută în 1987 în ”Le Monde”și care făcea referire la implicarea sa în afacerea Gordji. În 1988, Plantu a primit premiul ”Mumm ”pentru caricatura „Gordji chez le juge”, urmat de premiul ”L’humor noir” în 1989.Din 1991,artistul a lucrat pentru săptămânalul ” L’Express”, care îi dedică a treia pagină, în fiecare săptămână.

În 1991, Plantu s-a întâlnit cu Yasser Arafat în timpul unei expoziții de caricatură la Tunis.Lui Arafat i-au plăcut atât de mult caricaturile lui Plantu, încât a desenat steaua lui David pe un steag israelian prezent într-o caricatură a artistului,pe care a colorat-o și a semnat-o. În anul următor, Plantu a călătorit în Israel și l-a întâlnit pe Shimon Peres, convingându-l să semneze și el pe același desen. A fost pentru prima oară când semnăturile celor două părți, aflate în conflict, s-au aplicat pe același document, cu un an înainte de ratificarea acordurilor de la Oslo.La scurt timp,caricatura lui Plantu a stârnit reacții pozitive și din partea președintelui francez François Mitterrand și a regelui Hussein al Iordaniei, la o conferință de presă ținută la Amman. Artistul a fost răsplătit pentru această inedită performanță cu premiul ” Rare Document” ,la ”Festival du Scoop et du Journalisme” de la Angers.

În 2002,Plantu a sărbătorit publicarea a 54.800 de caricaturi și 30 de ani de colaborare cu cotidianul ”Le Monde”.

În 1998, Poșta Franceză a emis o marcă poștală ilustrată de Plantu în semn de omagiu pentru ONG-ul ” Doctori fără frontiere” ,într-o emisiune de 8,5 milioane de exemplare.În același an, UNESCO a publicat zeci de portofolii cu desene ale artistului, în limbi străine ( chineză,japoneză,ucraineană etc.)  ca omagiu pentru a 50-a Aniversare a Declarației Universale a Drepturilor Omului. În același an,artistul a vernisat o expoziție cu lucrările sale la Institutul Francez din Port-au-Prince, Haiti.

În 1999, Plantu a vernisat o expoziție și la Universitatea din Colombo, Sri Lanka. Unele dintre caricaturile sale au fost expuse în Iran, la Muzeul de Artă Contemporană din Teheran și la Muzeul ”Jean-Jaurès” din Castres ( Franța) ,precum și la Centrul francez de artă din Singapore. Caricaturile lui Plantu au fost prezente și la Festivalul Internațional de Caricatură din Ankara, Turcia, în 2001.

În 2003,artistul a vernisat o expoziție cu lucrările sale la Muzeul Carnavalet (Franța),pentru ca la sfârșitul anului, o altă expoziție să fie deschisă la Biblioteca din Alexandria (Egipt),precum și la Angers (Franța).       În 2004, caricaturile sale au fost prezentate Adunării Naționale Franceze.

În 2005, Poșta Franceză a apelat din nou la caricaturist pentru o emisiune de timbre cu prilejul aniversării a 60 de ani de la eliberarea prizonierilor din lagărele de concentrare.

În același an a vernisat o expoziție la Institutul Francez din Port-au-Prince, Haiti. Din 2008,Plantu este prezent cu expoziția permanentă ”Daumier & Plantu”, la Muzeul Yves Brayer din Baux-de-Provence. Tot în 2008 , o altă expoziție a artistului  a fost vernisată la Centrul de arte francez din Yaoundé, Camerun.

Plantu a reacționat promt în urma atacurilor virulente asupra caricaturiștilor danezi care au publicat caricaturi în ziarul ”Jyllands-Posten, în toamna anului 2005.Astfel,cu sprijinul laureatului Premiului Nobel pentru Pace,fostul secretar general Kofi Annan, Plantu a organizat la New York un simpozion cu scopul de a răspunde la reacțiile violente ale fundamentaliștilor religioși la publicarea caricaturilor daneze.Așa s-a născut inițiativa creării unei rețele internaționale privind responsabilitatea editorială, intitulată ”Cartooning for Peace”, la care au aderat 147 de țări (cu o asociație la Paris și o fundație la Geneva) și care a reunit cei mai cunoscuți caricaturiști din lume, având ca obiectiv promovarea unei mai bune înțelegeri și a respectului reciproc între oameni de diferite religii sau culturi, prin intermediul caricaturii de presă. ”Cartooning for Peace”a fost concepută în apărarea libertății de exprimare a caricaturiștilor din lumea întreagă , caricatura de presă acționând ca un barometru al libertății de exprimare.

Prima întâlnire internațională a caricaturiștilor de la „Cartooning for Peace” a avut loc în octombrie 2006 și a reunit caricaturiști creștini, evrei, musulmani și atei, cu scopul de a propune o nou mediu de exprimare,evitând atacarea credincioșilor acestor religii. De asemenea, s-a convenit în a nu publica caricaturi care să-i umilească pe credincioși și să-i lezeze în credința lor.
”Cartooning for Peace” a organizat numeroase expoziții de caricatură  în Atlanta,Boston,Bogota, Roma, Wellington,Reunion,Paris, Caen ( ”Memorialul Păcii”) și în multe alte orașe ale lumii.

În decembrie 2010, ”Cartooning for Peace” primește pentru activitatea sa premiul” Doha Capitale Culturelle Arabe” în valoare de 10.000 de euro, acordat de ambasadorul Qatarului, Mohamed Al Kuwari. În discursul său de mulțumire, Plantu a spus: „Astăzi este din ce în ce mai dificil să exprimi o opinie personală, iar Doha a arătat cât de importante sunt întâlnirile dintre lumea occidentală și lumea musulmană. Cu cât vom avea mai multe ocazii să organizăm astfel de întâlniri cu caricaturiștii de presă, cu atât mai mult vom învăța despre cultura altora.”

Tot în 2010, Plantu a câștigat Premiul I ,cu desenul ”Je ne dois pas dessiner Mohammad”( „Nu-l pot desena pe Mohamed ”), la cel de-al 10-lea Concurs Internațional de Desen Editorial al Comitetului Canadian pentru Libertatea Presei,iar în februarie 2011 a câștigat Premiul II la ediția a XIII-a a Festivalului mondial de Caricatură din Porto, cu o caricatură despre expulzarea romilor.

În octombrie 2012, ”Le Monde” publică un număr special ilustrat în întregime de Plantu, ca un omagiu adus celor 40 de ani de colaborare și a 19 000 de caricaturi publicate în acest ziar.

Din decembrie 2012 până în decembrie 2013, Plantu și ”Cartooning for Peace” au coordonat în ”Le Monde”, în fiecare săptămână, o pagină de caricatură, avînd ca autori caricaturiști din întreaga lume,având subiecte actuale.

În aprilie 2013, Plantu a primit Premiul „Markiezenaward” pentru întreaga sa carieră, acordat de FECO Holland și Festivalul olandez de caricatură .În septembrie 2013,artistul a primit Diploma ”Honoris Causa” a Universității din Liège, Belgia.

În iulie 2016, Plantu a câștigat Premiul III la ediția a 18-a a Festivalului Mondial de Caricatură de la Porto pentru caricatura sa „Viva Utopia”.Planu a organizat numeroase expoziții de caricatură : Rio de Janeiro (1986), Iran, Sri Lanka, Haiti, Japonia (1989), Coasta de Fildeș (1994), Argentina, Soudan, Mexic (1996) ), Grecia, Chili, Qatar, Égypte (2006), Slovénie (2005), etc.,De-a lungul carierei sale,Plantu a publicat peste 60 de cărți din colecția sa de caricaturi (la editurile ”Le Monde”, ”Le Seuil” și multe altele ).

Plantu este membru al Academiei Regale din Belgia.