Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca în parteneriat cu Institutul Polonez Bucureşti şi Academia de Artă E. Geppert din Wroclaw, organizează în perioada 20-25 august 2018  Plein Air – Centenar, tabără internaţională de pictură. Evenimentul va avea loc în pavilionul Departamentului Pictură al UAD Cluj-Napoca din Parcul Central.
Anul 2018 marchează anul centenarului pentru ambele ţări prietene ale căror destine s-au mai intersectat în istorie, dacă ne gândim la tezaurul polonez care, la începutul celui de-al doilea război mondial, fie a tranzitat teritoriul românesc, fie a fost chiar păstrat de către BNR. Polonezii poartă şi astăzi un mare respect României pentru curajul de a fi ajutat un popor aflat la nevoie în vremuri de restrişte.
Dacă polonezii marchează anul acesta Centenarul Independeţei, România va sărbători 100 de ani de la Marea Unire, ambele momente meritând întreaga atenţie a cetăţenilor celor două state, a specialiştilor în domeniul istoric, a oamenilor din cultură şi artă.
În acest context, Plein Air – Centenar, tabăra internaţională de pictură doreşte să aducă împreună reprezentanţi ai tinerei generaţii de artişti din cele două ţări tocmai cu scopul marcării artistice a momentului Centenar, moment unic în viaţa şi în creaţia lor artistică. De asemenea, tabăra este menită să adâncească relaţiile de colaborare între cele două instituţii de învăţământ superior artistic şi să prefigureze noi căi de lucru împreună în beneficiul studenţilor şi cadrelor didactice de la UAD Cluj-Napoca şi ASP Wrocław.