MOTTO: ”Un desen poate fi critic, dar nu  trebuie să fie vulgar, nu  trebuie să fie părtinitor, rasist sau peiorativ. Există mai multe modalități de a ajunge la punctul pe care îl doriți cu bunul simț. Când pierzi respectul, arta și-a pierdut valoarea. ” Ronaldo Cunha Dias

Fiecare atingere a creionului pe hârtie nu durează mai mult de o fracțiune de secundă. În curse rapide și sigure, liniile se intersectează. Înainte de a putea pune întrebări despre ceea ce este, desenul a câștigat deja formă și semnificație.     Așezat în fața planșetei, în camera sa de refugiu, chirurgul părăsește sala de operație,facând loc caricaturistului. Dar cele două fețe ale lui Ronaldo Cunha nu se anulează. În ambele există semnul de precizie – fie că este vorba de mânuirea  bisturiului sau a stiloului – și un zâmbet discret pe față.                                                                                                                                                                                                             Timp de mulți ani, toată lumea s-a întrebat cum se împacă  medicina și caricatura , fapt explicat în maniera caracteristică lui Ronaldo:”NATURAL… Există o mare putere de comunicare în caricatură  care este un limbaj universal și ușor de înțeles. Caricaturile pot transmite mesaje de mare gravitate într-un mod mai ușor și mai simplu.”Dualitatea între medicină și caricatură  arată în acest caz că responsabilitatea medicului față de problemele de sănătate ale pacienților interferează cu viziunea plină de umor a vieții cotidiene.    Rutina ca profesionist în domeniul sănătății și problemele întâlnite de-a lungul anilor se numără printre principalele sale surse de inspirație. Pentru Ronaldo, aceasta îi oferă o viziune privilegiată. „Sunt un cetățean obișnuit și un medic, deci văd nu numai nevoile pacientului, ci și dificultățile cu care se confruntă acei care lucrează în branșă”. În această fuziune, el găsește echilibrul ideal pentru a face acest tip de umor :”Este ceva care trăiesc pe propria-mi  piele, în ambele părți, ca doctor și ca cetățean”, explică el.

Ronaldo Cunha Dias (născut pe 20 iulie 1951 în Cachoeira do Sul ,la poalele  munților Serra Gaucha, Brazilia) cu numele de artist RONALDO este un  cunoscut caricaturist brazilian,medic chirurg  de profesie   Ronaldo s-a mutat în orașul  Vacaria ( în nord-estul statului Rio Grande do Sul, Brazilia) cu familia sa, pe când avea doar un an.

Încă din copilărie,  Ronaldo a fost  pasionat de desen în defavoarea fotbalului,compania sa  preferată  fiind  creionul și hârtia.  Talentul său înnăscut s-a manifestat încă de la vârsta de 5-6 ani, fapt dovedit de mama sa care a păstrat fiecare desen din acea perioadă. „Din copilărie mi-a plăcut să desenez. Mama mea a ținut o parte din lucrările făcute  când aveam cinci sau șase ani și mi le-a arătat când eram adult. Eu însumi am fost uimit de calitatea lor ! ” declara artistul într-un interviu.                                                                                                                                                                                                                                                                                            În perioada studiilor secundare  la  Colegiul din Porto Alegre,talentul lui Ronaldo a fost recunoscut și încurajat de profesorii săi care erau   entuziasmați  de realizările sale artistice. După absolvirea colegiului ,Ronaldo nu a renunțat nici o clipă la dorința sa fierbinte  de a urma o facultate, prima  și singura sa  opțiune fiind medicina. După  facultate,la  vârsta de 26  de ani, și-a luat rezidența în chirurgie generală, la Rio de Janeiro. Atunci a primit propunerea să rămână în Rio pentru  a lucra într-un nou spital din oraș. Propunerea l-a surprins plăcut, dar nu l-a convins,fiind dornic să se întoarcă acolo de unde a pornit ,pentru a face bine semenilor săi.De-a lungul anilor a lucrat ca doctor în sănătatea publică, în medicină generală și în chirurgie generală.                                                                                                Cât a studiat la  colegiu, nu a avut nici o posibilitate de a-și publica lucrările, până într-o zi ,când ziarul ”Zero Hora”(”Ora Zero”) i-a publicat primul său desen. De atunci a început să participe la concursuri și saloane  de umor în diferite locuri din Brazilia și din străinătate, trimițând lucrările sale cu intenția de a le face cunoscute, de cele mai multe ori  acestea întorcându-se premiate.

în 1985,  a câștigat primul său premiu important ,” Novas Humoristas ”(” Noi umoristi”), acordat de revista ”Playboy”,colaborarea sa cu revista  durând aproximativ trei ani. Din 1995 este caricaturist al ziarului ”Pioneiro”( timp de 24 de ani…), din orașul Caxias do Sul, și colaborator permanent  la ziarul ”Zero Hora”(timp de 20 de ani). Artistul a publicat caricaturile sale în S.U.A. prin Sindicatul Caricaturiștilor , și în Europa, cu ajutorul ”Joker Feature Service”. A fost invitat să participe la a optsprezecea aniversare a săptămânalului satiric ” Le Canard encahainé” în Franța.

Ronaldo este unul dintre cei mai renumiți caricaturiști brazilieni, atât în ​​interiorul cât și în afara țării. Artistul a câștigat peste 100 de premii, fiind considerat unul dintre cei mai premiați  caricaturiști  brazilieni din toate timpurile. Artistul a participat la numeroase concursuri internaționale de caricatură în țări precum : Japonia, Spania, Belgia, Indonezia, Turcia, Iugoslavia, Franța, Coreea de Sud, Croația, Portugalia și Germania, câștigând recunoașterea internațională.El   a participat în calitate de jurat la al 35-lea Festival Internațional de Caricatură de la Knokee-Heist,Belgia. În Brazilia, artistul  a câștigat primele locuri la saloanele de umor din mai multe state federale, ultima oară fiind câștigător la cea de-al patrulea Festival de Umor de la  Maranhanses.Cu mai multe expoziții  colective și personale, artistul este autorul a patru cărți: ”O homem que ri”-1987 (”Omul care râde”),”Posso rir agora, doutor?”-1995 (”Pot să râd acum, doctore?”)  și ”Sorria… você está em extinção” – 2000 (”Zâmbet … tu dispari”) și  „Cartunismo Médico” – 2008.

Caricaturile elegante, pline de ironii subtile,l-au făcut pe Ronaldo unul dintre cei mai apreciați caricaturiști brazilieni din străinătate.Astfel.Banca de Caricatură din Anglia a stocat în jur de două mii de deseneale artistului, de acolo fiind distribuite în mai multe locuri din Europa și Statele Unite. Caricaturile lui Ronaldo au fost  promovate în cele mai renumite și recunoscute mijloace ale  mass-mediei mondiale ca ”The New York Times”,”Global” și ” BBC”.

PREMII:

 

1985 – REVISTA PLAYBOY BRASIL

 

1985 – REVISTA ISTO E BRASIL

 

1986 – XIII SALAO INTERNACIONAL DE HUMOR PIRACICABA BRASIL

 

1986 – 1ST PRIZE III SALAO INTERNACIONAL DE HUMOR RECIFE BRASIL

 

1986 – EXCELLENCE PRIZE 7th YOMIURI INTERNATIONAL CARTOON CONTEST JAPAN

 

1986 – 4TH PRIZE WERELDKARTOENALE KNOKKE HEIST BELGIUM

 

1987 – PRIZE HONORIFICA 4Th SALON DEL COMIC DEL CIUDAD DEL OVIEDO SPAIN

 

1987 – SPECIAL PRIZE OF SELECTION COMMITTEE 8Th YOMIURI INTERNATION CARTOON CONTEST JAPAN

 

1987 – 2ND PRIZE WERELDKARTOENALE KNOKKE HEIST BELGIUM

 

1988 – 1ST PRIZE SALAO ARTES PLASTICAS UNIMED BRASIL

 

1988 – SPECIAL PRIZE SATHIRYKON 88 POLAND

 

1988 – PRIZE OF THE PUBLIC WERELDKARTOENALE KNOKKE HEIST BELGIUM

 

1988 – PERHIMPUNAM PENCINTE HUMOUR AWARD CANDA LAGA INDONESIA

 

1988 – HONORABLE MENTION 2ND SALAO CARIOCA DE HUMOR BRASIL

 

1988 – HONORABLE MENTION SALAO DE HUMOR MISSOES BRASIL

 

1988 – CITATION PRIZE 10 TH YOMIURI INTERNATIONAL CARTOON CONTEST JAPAN

 

1988 – HONORABLE MENTION VII INTERNATIONAL SIMAVI CARTOON CONTEST TURKEY

 

1988 – 1ST PRIZE INTERNATIONAL CARTOON AND PORTRAIT NOVI SAD YOGUSLAVIA