MOTTO:

„Eu desenez aşa cum trăiesc şi trăiesc pentru a-mi desăvârşi talentul şi a-mi împlini un destin artistic. Am fost, totdeauna, exigent şi corect cu mine, consecvent şi perseverent, bucuros a duce la îndeplinire simţul copilului de 7-8 ani, când a rostit, sentenţios, că arta înseamnă scopul său în viaţă, ţinta finală“.

 

Născut la Caransebeş pe 11 iunie 1955, Ştefan Popa Popa’s („Popa’s“ este pseudonimul dat de tatăl caricaturistului, din engleză, însemnând „al lui Popa“)
este unul dintre cei mai apreciați caricaturiști din lume, primul român intrat în Cartea Recordurilor (ediţia filipineză, în 1995), un om care a reprezentat cu demnitare România la cele mai selecte întruniri de pe glob, la întâlniri cu cele mai influente personalităţi mondiale,
fiind cunoscut şi admirat de către cei mai importanţi politicieni şi conducători din lume. Este membru al Fundaţiei pentru Ştiinţă şi Arte a Academiei Città di Roma şi membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici din cadrul UNESCO.

Popas a copilărit la Drobeta -Turnu Severin şi a devenit timişorean în 1974, odată cu studenţia.

Foarte precoce,a început să deseneze pe  la vreo 5 ani, pe  orice foaie de hârtie  care i-a ieşit în cale,inclusiv pe feţele de masă,pe draperii și pe pereţii casei. Desena  animale, case, oameni, ,străzi, dealuri şi munţi, cer şi pământ, convins că va deveni artist.

La 7 ani  i-a fost publicată prima caricatură într-un ziar local,iar  la 14 ani ,revista ”Urzica” îi dedică o copertă, cu o caricatură  ce inițial refuzase să o publice ,dar pe care artistul a  trimis-o la Moscova ,la un concurs internaţional de caricatură pe tema „Arta în slujba păcii“,câștigând marele premiu al Academiei de Arte  Frumoase din Moscova. Era o caricatura cu un general care sărea coarda, cu simbolul granițelor țarii, care avea un arsenal foarte mare de armament în spate.

Popa’s  a început Liceul de Arte Plastice din Drobeta Turnu Severin și s-a transferat la Școala Specială de Matematică, obținînd locul întîi la Balcaniada de Matematică în 1971. Totodată, devine și un sportiv complet, practicând atletismul și handbalul de performanță.

A urmat  Facultatea de Mecanică, din cadrul Universității Politehnice din Timişoara. În anul I de facultate,la 19 ani, în urma obținerii a șase premii I la Festivalul Cântarea României, a fost trimis în Franța, cu o bursă a statului român. Aici a participat la Festivalul de Artă și Folclor de la Confolens și a descoperit adevărata lume a caricaturilor. Talentul său a fost remarcat de Henri Coursaget, președintele de atunci al respectivului festival.De menționat că  Henri  Coursagetet  a fost primul președinte UNESCO  și  mai apoi,preşedinte de onoare al CIOFF-UNESCO În 1980, a absolvit Institutul Politehnic din Timișoara și, din același an, a devenit caricaturistul oficial al Festivalului de la Confolens și apoi al altor festivaluri internaționale. A absolvit și Academia de Arte Vizuale din Poitiers, Franța. Călătoriile artistului în Franţa îl vor face să descopere caricatura universală, facilitându-i  cariera de profesionist al caricaturii

În 1990 câştigă o bursă UNESCO şi publică primul album de grafică satirică. Din această perioadă, lucrează îndeaproape cu artişti şi caricaturişti de renume precum  Salvador Dali, Jerry Robinson (creatorul celebrilor Superman şi Batman), Vasquez De Sola, Plantu, Emerson, La Palma, Tim, Morchoisne.

La Festivalul Internațional de Caricatură de la Saint-Estève (Franța) a stabilit recordul mondial de rezistență (1.527 de portrete color în zece zile și zece nopți). Pe 17 octombrie 1995 a reuşit să depăşească recordul mondial de viteză într-o oră, ce aparţinea belgianului Emile Robin (106 caricaturi într-o oră), realizând 131 de caricaturi într-o oră, fiind declarat cel mai rapid caricaturist al lumii, recordul său fiind omologat în Cartea Recordurilor. La acelaşi festival din 1995 a reuşit să își doboare propriul record, realizând 2.772 de caricaturi color în zece zile și zece nopți. Portretul lui Salvador Dalì, semnat Popa’s 95, este inclus în catalogul Muzeului Salvador Dalì. Ştefan Popa Popa’s a fost decorat cu titlul de Cavaler de Onoare pentru merite culturale, fiind cetățean de onoare în 26 de orașe din România şi fondatorul Muzeului Caricaturii la Castelul din Macea (Arad).

În octombrie 2014 ,Popa’s a fost în Italia, unde a primit un trofeu de prestigiu, „Palma d’oro”, oferit de Cavalieri Guardiani di Pace de la Vatican, după ce artistul a realizat o inedită expoziţie în luna aprilie a aceluiași an la Vatican,fiind singurul artist  care a avut o expoziţie la Vatican în ultimii   200 de ani. Popa’s a expus la Villa Sopegna portretele ultimilor zece Papi, alături de cele ale unor cardinali şi sfinţi,lucrările artistului fiind  reproduse în albumul “Papi, Santi… illustri”, realizat pentru Vatican.

Unul dintre portretele Papei Benedict al VXI-lea, pe care artistul i l-a înmânat personal Suveranului Pontif, a fost  expus permanent în prestigioasa Sală a Papilor din Basilica San Pietro de la Vatican.

De remarcat că “Palma d’oro” este un premiu recunoscut în toată lumea, şi a fost pentru oară  când s-a decernat unui artist plastic.Premiul reprezintă o crenguţă de măslin aurită pe care a purtat-o Papa Paul Ioan al II-lea la Asissi în Ziua mondială a păcii.

Ştefan Popa Popa’s are înscrise,de asemenea, în palmares caricaturile-portret a peste 200 de şefi de stat şi de guverne din lume, internaţionale,precum Bill Clinton, Gerald Ford, Jimmy Carter, Ronald Reagan, George W. Bush, Vladimir Putin, Boris Elțin, Jose Manuel Barosso, Dominique de Villepin, Francois Mitterrand, Jean Pierre Raffarin, Madeline Allbright, Tony Blair, Petru Lucinschi, Vaclav Havel, Silvio Berlusconi, Aleksader Kwasniewski, Helmuth Kohl, Nelson Mandela, Valery Giscard d’Estaing, Tom Jones, Susanne Kastner, Stipe Mesic, Mihail Gorbaciov, Lionel Jospin etc.

A publicat în ziare și reviste importante din întreaga lume, cum ar fi Damage, La Nouvelle Republique, Liberation, L’Humanite în Franța, Daily World în SUA, Magyar Hirlap în Ungaria, Yomiuri Simbun în Japonia, L’Afrique în Congo, Krokodil Rusia, Carioca în Brazilia sau Bargladet în Danemarca.

În calitate de președinte de onoare al Asociației Române a Caricaturiștilor, organizează saloanele și expozițiile deschise în România. A fost invitat la numeroase evenimente culturale din țară și din străinătate, dar și la olimpiade sportive, cum ar fi Olimpiada de la Atlanta (1998) și Olimpiada de Șah de la Torino (2006), unde a participat în calitate de caricaturist oficial.

De-a lungul prestigioasei sale cariere, Ştefan Popa Popa’s a obținut peste 100 de distincții internaționale, printre care: Marele premiu la Tokyo (1980), Premiul Academiei de Arte Frumoase de la Moscova (1987), Premiul ”La Marianne” de la Saint Esteve (Franța, 1990), Medalia Muzeului de Caricaturi din Varșovia (1987), Premiul pentru cea mai bună caricatură (China, 2002), Premiul ”Golden Smile” la Belgrad (2006), Premiul ”Mediteraneo Arte” de la Assisi (Italia, 2011), premiul ”Romana Civitas” (Vatican, 2012), Premiul ”Ciurlionis” la Vilnius ( 2015,Lituania).