TABĂRA DE PICTURĂ ”GEORGE COȘBUC”- BISTRIȚA 2018

În perioada 19-23 septembrie 2018,în frumosul peisaj al Bistriței, la inițiativa artistului plastic Radu Iatzco, a avut loc o inedită tabără de pictură la care au participat opt pictori ,membri ai Asociației culturale ” Saul Steinberg”:Dumitru Bezem,Cristian Bîrzoieș, Radu Iatzco, Vladimir Kato,Julien Radu,Arcadie Răileanu,Vaile-Anghel Siminiuc și Lviu Șoptelea; invitați au fost Lucian Dobârtă și Ioan Serediuc.

Ajutați de o vreme de toamnă  ca de poveste,artiștii au fost entuziasmați și inspirați de mirificul peisaj din împrejurimile Bistriței , plin de valori străvechi tradiționale.Elanul lor creativ a fost stimulat și de ospitalitatea generoasă a gazdelor ,fie că s-a numit Vasile Puica – vice-președintele Consiliului județean Bistrița, Alexandru Uiuiu – Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional, Alexandru Cățcăuan – Directorul Casei de cultură a Sindicatelor Bistrița sau Ionel Rus – Directorul Hotelului Diana,Bistrița.

Tabăra a fost un prilej  de comunicare și de deschidere, plecând de la principiul unității prin diversitate,astfel că în zilele desfășurării ei,multitudinea stilistică a artiștilor invitați s-a întâlnit și a coabitat în mod fericit și prolific, într-un spațiu de creație comun. Cu viziuni diferite și mânați de o curiozitate debordantă,artiștii au purtat dialoguri aprinse, înainte și după zămislirea creațiilor artistice, dar întotdeauna într-o atmosferă agreabilă,prietenoasă,creativă.

Acest eveniment nu s-a derulat în virtutea unei tematici impuse, artiştii invitaţi având toată libertatea să aleagă orice subiect doresc, inclusiv unul de genul celui pe care deja l-au inclus în cadrul demersului artistic personal.Din punct de vedere tehnic, tabăra a fost deschisă oricăror tehnici de pictură sau grafică ce includ drept suport pânza de pictură, hârtia sau cartonul.

Pentru ca lucrările de pictură să poarte amprenta zonei unde se desfășoară acțiunea, prin bunăvoința și străduința organizatorilor,artiștii au făcut o scurtă călătorie prin ținutul Năsăudului.

Pictorii au făcut o scurtă vizită la Casa Memorială „Liviu Rebreanu” aflată în fosta localitate Prislop (astăzi Liviu Rebreanu), la 5 km de Năsăud. Aflată într-un cadru natural superb,casa  a fost construită în 1957, fiind copia fidelă a casei învățătorului Vasile Rebreanu (tatăl scriitorului ). Satul natal al marelui romancier nu este Prislop,ci Tîrlișua, un sat mic ” care pe nici o harta nu l-a descoperit, dar care totuși există”, dupa cum spunea însuși scriitorul. S-a mutat mai târziu în satul Prislop unde a avut ocazia să cunoasca visurile și suferințele țaranului român, trăind cu aceștia și rămânând profund impresionat.

Artiștii au admirat exponatele muzeului adunate cu sârguinţă şi puse în valoare cu pricepere și care ilustrează convingător uriaşa personalitate a marelui scriitor.După ce l-au ascultat pe ghidul muzeului care a pus mult suflet în poveștile lui despre lumea satului Prislop și despre Rebreanu,pictorii și-au văzut de drum îndreptându-se către Hordou, devenit în zilele noastre comuna George Coșbuc, pentru a vizita Casa memorială “George Coşbuc”.

Aflată în centrul comunei,casa memorială păstrează și astăzi un aer patriarhal, prin prezenţa unor obiecte care au aparţinut familiei sale: piese de mobilier, tablouri de familie, manuscrise și cărţi din biblioteca poetului. Aici pictorii au avut parte de o prezentare fară cusur, făcută de ghidul muzeului care a impresionat auditoriul cu vocea sa domoală,ardelenească, care urcă și coboară, ca o melodie, atunci când povestește despre momentele importante din viața poetului și abia-și stăpânește o lacrimă când vorbește despre tristețile sale.

După vizitarea Casei memoriale ”George Coșbuc”, artiștii s-au îndreptat spre moara familiei Coșbuc aflată în vecinătatea Sălăuței, râul care traversează satul lui Coșbuc. Cu toate că, în vadul de lângă moară, apa nu mai curge, secularii plopi din zăvoiul morii încă mai aduc aminte de tabloul idilic zugrăvit de poet în poezia ”Mama”.

În acest peisaj coșbucian ,artiștii au avut bucuria de a picta en plein air ,fiind răsplătiţi cu senzaţii cromatice irepetabile şi cu trăiri estetice de nerostit.Programul zilei s-a încheiat cu o surpriză oferită de gazde,pictorii fiind îndemnați să mănânce din deliciosul bulz, asezonat cu vestitul ginars, adevăratul ”medicament” al Țării Năsăudului.

Lucrările realizate în cadrul taberei de pictură au făcut obiectul unei expoziţii al cărei vernisaj s-a desfăşurat în ziua de 23 septembrie a.c. în holul Hotelului Diana,urmând să înfrumuseţeze spaţiul expoziţional al Casei Memoriale de la Hordou, precum şi galeriile Hotelului Diana.

Temele expoziției au fost dominate de impactul vizual relevat de particularitățile peisajului și de spiritul locurilor încărcate de istorie și poezie,incluzând și compozițiile nonfigurative.Soluțiile de rezolvare artistică,au purtat amprenta personalității creatoare a fiecărui artist , diferenţele de concepţie artistică, ţelurile lor compoziţionale ori cromatice făcându-se remarcate încă de la începutul taberei.

Încărcați cu energie ,spirit creativ și voie bună,artișii prezenți la vernisajul expoziției au ”dialogat” pe simeze pentru ca, în final, să facă o reverență în fața organizatorilor ,mulțumindu-le pentru ospitalitatea deosebită și pentru toate eforturile făcute pentru reușita taberei.