Faptul că la începutul secolului al XXI-lea, în fruntea muzeelor sau a galeriilor avangardiste, în academiile sau în cercurile cele mai elitiste ale criticilor, femeile ocupă, din ce în ce mai mult, poziții-cheie, făcându-și auzite vocile, nu mai trebuie să mire pe nimeni. Un exemplu pentru a ilustra modul în care femeile au reușit să cucerească spațiul artei contemporane post-revoluționare din România, îl reprezintă tânara profesoară Talida Grunzac, cunoscută drept unul dintre cei mai talentaţi artişti din zona Moldovei, cu o prezență foarte activă și prolifică în mediul artistic al artelor plastice.

Talida Elena Grunzac s-a născută pe 22 februarie 1983 în Botoșani, oraș absolut reprezentativ pentru cultura din România și care a dat, în secolul al XX lea, mai multe personalităţi decât orice alt loc din țară.

De timpuriu preocupată de desen și  pictură clasică,artista a avut o expoziție personală încă din clasa a VIII a.A fost primul pas care i-a confirmat talentul ,astfel că decizia părinților de a o îndruma spre o şcoală cu profil artistic a fost una firească. După ce a absolvit Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani,avându-l ca profesor,printre alții, pe pictorul Radu Cotișel, artista și-a continuat studiile de specialitate la Universitatea de Arte Plastice Decorative și Design “George Enescu ” din Iași,obținând licența în Grafică în 2006. Din 2007 și până în prezent, îmbină pasiunea pentru artă cu cariera didactică, în calitate de profesor de Educație Plastică la Colegiul Național „A. T. Laurian” din Botoșani.

Artista debutează în 1998 cu o „personală”, urmată de multe altele prezentate publicului,dintre care se disting cele vernisate în 2017: ,,Albastru Infinit” – iulie, la Iulius Mall Iași, „Între apă și cer”- septembrie, la Galeria de Artă Grand Hotel Traian – Iași și „Emoții” – noiembrie 2017, deschisă la Ateneul din Tătărași, Galeria Regală de Artă – Iași.Succesul acestora a  continuat și în afară,artista având expuse  lucrări  la Bienala di Spaleto,din Italia,în 2016.

Axele de măiestrie pe care le-a cultivat Talida Grunzac sunt cu adevărat impresionante, unde tușele de culoare și compoziția lucrărilor surprinde și provoacă interes.Arta sa este alimentată de o imaginație fertilă care îi conferă o mare forță evocatoare. Lucrările sale au o personalitate unică, recunoscută la prima vedere.Precizia liniei și a finisajului, puritatea formelor și armonia culorilor fac ca lucrările ei să fie apreciate de un public larg.

Talida Grunzac își construiește reveriile picturale într-un orizont care valorifică elemente și surse de inspirație din mai multe universuri culturale.Admiră mult pictura magnifică a lui Dali și capodoperele sculpturii lui Brâncuși,citește literatură de avangardă,ascultă muzică tehno și nu ezită să revadă un film de Andrei Tarkovski.

Limbajul pictural al artistei a evoluat permanent intelectual, asumat, programat, fără fracturi, atât tematic cât și ca tehnici de reprezentare.

Pentru culoarea picturilor ei, Talida Grunzac a făcut o alegere finală – albastrul. Niciodată monocromatic, nicicând unic, singular, abuzat… Alături de verde,galben sau roșu,armonia cromatică a lucrărilor artistei este setată sub influenţa unei dispoziţii ludice, pe care nu încearcă să şi-o ascundă, ci, dimpotrivă, o exploatează la maximum, comunicând , cu fiecare pănză, căldură și mai ales bucurie.

Cu o tuşă de factură suprarealistă, temperată între anumite limite atent supravegheate , pictura artistei are o tematică deliberat atemporală, abordând motive inspirate de natură ,dar mai ales de fascinanta lume marină,la granița dintre imaginar și realitate.Subtilitățile ei compoziționale operează cu elemente precum sugestia, absența, intensitatea și semnificațiile fragmentarului, vizând mereu fascinanta imobilitate a unei viziuni ideale.

Talida Grunzac este o artistă super creativă și atunci când expune, surprinde și provoacă interes prin prospeţimea subiectelor şi tehnica picturii, folosind preponderent materiale non-convenționale,cum ar fi acrilice, culori speciale pe bază de diluant, coloranți organici speciali pentru sticlă, dar și uleiuri sau graffiti. Artista pictează diferite modele și decorațiuni, uneori chiar personalizând paharele, vazele, carafele sau orice obiect din sticlă în funcţie de evenimente sau de preferința celui care le comandă.Artista folosește combinația dintre sablare și pictură pentru a decora cu modele sau desene obiectele din sticlă,inclusiv oglinzi,pentru a impresiona ochiul în mod plăcut și a da o notă ambientală deosebită.

Artista este cunoscută şi pentru faptul că poate transforma orice obiect într-o piesă unicat de artă.Un exemplu sugestiv îl reprezintă modul ei inedit în care pictează pantofii vechi, în stilul futurist al libertății creatoare, transformându-i într-o adevărată bijuterie hand-made.Acelaşi lucru îl face cu ciorapii, tricourile sau mobila.

Orașul – o scenă în care spațiile pot să se reactiveze prin artă

Începând cu anii 2000, în România a început să prindă contur conceptul de „artă urbană”, venit să preîntâmpine degradarea spațiilor publice și să producă un impact vizual armonios, care să capteze ușor privirile trecătorilor.

Pentru Talida Grunzac oraşul este ca o scenă, o scenă în care spaţiile pierdute, spaţiile ignorate, spaţiile neîngrijite și abandonate, pot să se reactiveze prin artă. Picturile murale ale artistei, executate pe ziduri abandonate sau pe fațadele clădirilor din oraș, pot fi considerate un fel de proiect-manifest, tocmai pentru că oferă o variantă non-consumeristă asupra imaginii oraşului,artista propunând un antidot vizual la toate reclamele cu aspect de kitsch care s-au revărsat peste pereții cladirilor din spațiul citadin.

La fel de neconvenţională şi inventivă se dovedește a fi artista și în pictura murală pentru care s-a documentat temeinic, atât în țară cât și în străinătate. Picturile sale murale estetizează multe săli de clasă,cabinete medicale sau interioarele unor case obișnuite, spațiile ambientale devenind astfel mai primitoare și mai plăcute ochiului.

Fascinantă pentru arta Talidei Grunzac este naturalețea gestului ei pictural, dar mai ales vibrațiile pulsatorii ale culorilor din lucrările ei, pe care ai senzația că le auzi atunci când privești uimitorul său spectacol plastic. Carismatica        Talida Grunzac este,fără nici o îndoială, o voce puternică și autentică, o personalitate plurivalentă, spectaculoasă, care deține secretul unei perpetue reinventări, oferindu-ne mereu, noi și noi surprize plăcute.

Talida Grunzac |PREMII:

Diplomă de Excelență: ”Dragobete Art.Ro”, Ediția a IV-a/ februarie 2016.

  • • Diplomă de Excelență: ”Identități Ieșene”, ediția a V-a, octombrie 2016.
    • Premiul pentru pictură pentru participarea la expoziția ”Identități Ieșene”, ediția a V-a, octombrie 2016.
    • Diplomă de Excelență:”Fabricat în România” ediția a IV-a,17 noiembrie 2016 Iași.
    • Diplomă de Excelență: ”Poveste de Iarnă”,ianuarie 2017, Iași.