Tomás Fernández Cantos s-a născut în 1958 în orașul Jaén din Spania și este un artist polivalent – pictor, sculptor și creator video. Din copilărie a fost pasionat de desen și pictură,la vârsta de 15 ani fiind deja un artist underground care-și etala lucrările în expoziții din afara circuitelor oficiale. A studiat arta decorativă la Școala de Arte și Meserii și a învățat din tainele picturii de la pictori precum Fernando Somoza.

Arta sa se bazează pe cultura pop-art și evoluează de la un realism inițial la suprarealism și expresionism. Pentru el, pictura este o formă de comunicare, un instrument de protest social. Artist neobosit, a expus în Franța și Germania precum și în toată Spania.

Picturile lui Tomás se bazează pe un set de desene care conțin formele de culoare ce alcătuiesc un mozaic total, în care figurile se mișcă într-o formă de asamblare care amintește mai degrabă de un puzzle laborios decât de o formă de colaj. În acest sens, lucrările lui Tomás tind să se joace cu expresia exagerat voită a figurilor, făcându-le aproape mecanice, pentru a dinamita ochiul privitorului la un nivel constant de surpriză, dar și cu ideea de a fi absorbit de detaliile pe care le prezintă lucrările sale.

Opera lui Tomás își trage seva din elementele clasice ale literaturii, picturii și, bineînțeles, ale muzicii contemporane; desenele sale ar putea fi busturi în căutarea personajelor care amintesc de tălmăcirea viselor făcute de indienii Huicholes sau poate de incantațiile imaginate de aborigenii australieni. Opera sa este ca o continuă metacomunicație, spațiul pictorial al artistului fiind ocupat cu elemente multiple care nu sunt doar de ordin estetic, ci mai ales de ordin moral.