Ugo Sajini sa născut în 1947. În 1960 a realizat primele sale lucrări de umor grafic. Din 1970 a colaborat cu numeroase publicații din Italia, de la revista satirică Eureka Graphic Humor până la ediția italiană Playboy,de la cotidianul Popolo din Roma până la La Provincia Pavese, L’informatore și La Piazza.

A primit numeroase premii și mențiuni în Italia și în străinătate pentru ilustrațiile și desenele sale: (Montreal, Buenos Aires, Marostica etc.).

Este autorul mai multor cărți de umor,printre care și ”Ugo Sajini …fără cuvinte”, primul și al doilea volum conținând nu mai puțin de 107 viniete.

Ugo Sajini este în mod obișnuit adeptul caricaturii fără cuvinte. Este mijlocul care preferă să comunice și pentru că, în acest fel, caricaturile sale devin imediat exportabile chiar și în străinătate, unde pot fi ușor înțelese.

Ugo a fost unul dintre primii caricaturiști care a folosit computerul în acest domeniu,multe din lucrările sale fiind respinse la unele concursuri sau pur și simplu refuzându-i-se premiul din acest motiv.Astăzi, toate acestea sunt în mare parte depășite, deoarece aproape toți caricaturiștii folosesc în mod obișnuit computerul, căutând mereu soluții noi, dar păstrând în același timp o consistență grafică și o trăsătură care poate fi identificată imediat.

Numele lui Ugo Sajini este prezent în aproape toate antologiile umorului și ilustrației grafice și prin tehnica sa este considerat de către criticii din lumea întreagă drept unul dintre cei mai importanți creatori de umor grafic din Italia.