Val Trifan (născut la 12 aprilie 1953 în Piatra Neamț) este un talentat și apreciat pictor, sculptor, grafician și caricaturist român.

Absolvent de telecomunicații, urmează cursurile de artă de plastică, pe care le abandonează. Din 1992, se stabilește în Bruxelles, unde lucrează ca artist independent.

Expune pictură,sculptură și grafică în mai multe galerii din Belgia, Olanda și Franța: Galerie CaD-Huy, Foire Internationale d’Art Contemporain” Bruxelles, Parlamentul Federal Belgian, Salonul de Artă și Antichitate-Hasselt, Festivalul de Artă Fantastică-Bruxelles, Bienala de Artă a Imaginarului-Arlon, Château d’Empain-Edingen, Galerie Gederland-Olanda, Château deVisé, Galerie Fayla-Bruxelles, Galerie Artmundi-Paris, ARTIEF Dienst, Brénart International,Commission Européenne, Art&Vent Pieter Pauwel-Lebbeke, Domaine de Bouchout, Galerie de la Madeleine, Art Gallery Derapage, Automates Gallery, Galerie Artimundo, etc.

Lucrari ale artistului sunt prezente în colecții private: România, USA, Germania, Canada, Israel, Franța, Elveția, Olanda, Japonia, Turcia, Italia,Belgia.

Val Trifan își caută inspirația în imaginar, în experiențele personale, în această realitate complexă și mai ales în cotidianul compus din fragilitate și tenacitate, din vulnerabilitate și din forță. O neobosită afluență de creativitate individualizează în mod evident lucrările sale, iar performance-ul live a devenit deja marca artistului.

Această perpetuă reinventare vine să destabilizeze orice încercare de a-l fixa într-un  suport teoretic, opera artistului fiind un rezultat al propriei izbânzi de a-şi exprima vitalitatea și nevoia de trăi eminamente artistic. Viaţa sa reală este contopită cu cea artistică, neexistând în acest caz nici o urmă de simulacru. Într-o lume controversată și rigidă, unde concepte precum libertatea sau arta sunt supuse regulilor, Val Trifan poate fi considerat unul dintre ultimii artişti liberi.

Stând sub semnul căutării și al reînnoirii evolutive, artistul îşi trăieşte maturitatea cu o fervoare care pentru societatea contemporană, captivă adesea într-o formă de independență iluzorie, poate fi percepută drept anarhie.

Deşi autodidact şi practicând arta ca pe o a doua profesiune, lucrările sale nu sunt cele ale unui diletant.Ba dimpotrivă: ele trădează dorința artistului de a crea un suflu nou care să capteze atenția privitorului. în contextul artei comtemporane.

Cultivând o sculptură figurativă de mici dimensiuni, Val Trifan se dovedeşte stăpân pe mijloacele de expresie artistică adecvată genului şi manifestă o alegere subtilă în faţa materialului chemat să dezvăluie forme purtătoare de idei şi sentimente. Abordând cu dezinvoltură majoritatea tehnicilor şi materialelor, într-un registru al figurativului cu valenţe suprarealiste,artistul își echilibrează volumetric sculpturile sale de mici dimensiuni,reușind să smulgă sensuri ascunse detaliului și să evoce atât o dimensiune simbolică cât și una ludică .Gestica burlescă, retorică, grimasele personajelor sale se combină diferit în fiecare figură sculptată, emanând o teatralitate evidentă care  amintește de  teatrul pitoresc,realist și  absurd al lui Eugen Ionescu,în care comedia și tragedia se împletesc necontenit.

Ceea ce surprinde înainte de toate în lucrările artistului , este contextualizarea în spectrul esteticii contemporane a unui discurs plastic ce pendulează între figurativ și abstract,sculptura sa fiind o ars combinatoria, atât la nivel conceptual cât și tehnic.Există fără îndoială în sculpturile lui Val Trifan un amestec subtil de experiment, ficțiuniune și realitate.Un fel de hibridizare, în care elementul figurativ este recompus arbitrar cu ajutorul unor ascocieri zoomorfe sau obiectuale legate de realitatea înconjurătoare.

Un tip special de asociere îl reprezintă obiectele vintage, nefuncționale, resturi de electrocasnice și electronice , care sunt reasamblate în mașinării ciudate,complexe și infernale, deseori cu aspect arhaic,bizar.Artistul folosește și transformă aceste asocieri sui generis în instrumente ale burlescului și parodiei,sugerând afinități de sorginte onirică, suprarealistă.

Înzestrat cu un real talent și ajuns la deplina maturitate artistică,artistul dovedește o permanentă siguranţă și rafinament  în crearea unei alegorii subtile despre o umanitate în plină schimbare.